Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2020,
12.07

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

Natisni članek

Asterix in Obelix stripi Albert Uderzo

Torek, 24. 3. 2020, 12.07

4 leta, 1 mesec

Umrl je oče Asterixa in Obelixa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

3

V 93. letu starosti je umrl sloviti stripar Albert Uderzo, ki je z Renéjem Goscinnyjem ustvaril Asterixa, enega najbolje prodajanih stripov na svetu.

Albert Uderzo je umrl med spanjem na svojem domu v kraju Neuilly zaradi srčnega infarkta, ki ni bil povezan s koronavirusom, je sporočila njegova družina. "Že nekaj tednov je bil zelo izčrpan in utrujen," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov zet. Novico o njegovi smrti sta potrdila tudi predsednik Inštituta Rene Goscinny Aymar du Chatenet in njegov nekdanji založnik Dargaud.

Asterix je luč sveta ugledal leta 1959

Albert Uderzo, Asterix | Foto: Reuters Foto: Reuters Od nastanka prvega stripa pred več kot 60 leti so pustolovščine brkatega bojevnika Asterixa, ki se bori z Rimljani v Galiji, prodali v 380-milijonski nakladi v 111 jezikih. Obenem je lik Asterixa postal simbol moderne Francije, uporabljali so ga v filmih, risankah, zabaviščnih parkih, igračah in videoigrah.

Uderzo je skupaj s prijateljem Goscinnyjem, ki je umrl leta 1977, ustvaril lik, ki ima svetovno prepoznavnost. Po njegovi upokojitvi so zadnje stripe s pustolovščinami Asterixa in njegovega prijatelja Obelixa risali drugi umetniki, ki so ostali zvesti njegovemu slogu in umetniškemu izrazu.

Goscinny je pisal besedilo, Uderzo pa je ilustriral Asterixa in njegovega zvestega prijatelja Obelixa, s katerim se nenehno zapleta v razprave, junaška reševanja in romantične avanture. Pri tem ju spremlja pes Kužifix, edini znani ekološko osveščeni pes, ki otožno zavija, kadar se podira drevo.

Asterix je skupaj s Tintinom in Spiroujem zaznamoval novo obdobje v zgodovini stripov, saj je pokazal, da lahko stripi dosežejo naklade, višje od sto milijonov izvodov.

Oglejte si še:

Trendi Naj virus ne ubije ustvarjalnosti: narišite strip, kaj počnete te dni! #video
Ne spreglejte