Torek,
5. 3. 2013,
20.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Vlasta Nussdorfer

Torek, 5. 3. 2013, 20.54

8 let, 5 mesecev

Prelistano: Živi in pusti živeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V knjigo zbranih 33 kolumn, v katerih avtorica, nova varuhinja človekovih pravic, pravnica in ustanoviteljica društva za pomoč žrtvam nasilja, razkriva drobne, a pomenljive resnice življenja.

Avtor: Vlasta Nussdorfer Založba: Miš založba Cena: 19,99 evra (evro od vsakega prodanega izvoda je namenjen društvu Beli obroč)

Ob deveti obletnici ustanovitve društva Beli obroč Slovenije je izšla tudi deveta knjiga ustanoviteljice društva in ženske številnih nazivov Vlaste Nussdorfer. Kot zadnjega jim je dodala naziv varuhinje človekovih pravic in tudi zato je knjiga Živi in pusti živeti v teh časih še bolj pomenljiva.

Gre za zbirko 33 kolumn, ki jih je Nussdorferjeva pisala za spletni portal IUS-INFO in ki se, na tak ali drugačen način, spopadajo z vprašanji, ki jih prinaša vsakdan v življenje nekoga, ki se dan za dnem sooča s problematiko nasilja, resničnimi zgodbami in tudi odzivi ljudi in oblasti na takšne, mnogokrat tragične in boleče dogodke.

Knjiga je razdeljena na poglavja – kolumne – vsako zase predstavlja nekaj strani razmišljanja avtorice, ki velikokrat za iztočnico uporabi tudi misel, pesem ali zapis koga drugega, to pa vplete v pripoved o različnih temah. Naslovi, kot so Je res treba nasilno umreti?, Mladi znajo in zmorejo delati čudeže, Nas mora biti strah?, Oh, ta ego in drugi, nas uvedejo v avtoričin tok misli, ob branju pa se venomer tudi sami prevprašujemo o prebranem in se zatopimo v lasten svet argumentov, protiarhumentov, največkrat pa le prikimavanja.

Knjiga Živi in pusti živeti ni namenjena moraliziranju, temveč nežnemu in nevsiljivemu opominjanju na resnice in dejstva, ki jih pozna in se jih zaveda vsak čuteč posameznik. Vse, kar preberemo, pravzaprav že vemo, branje pa nam le pomaga, da spet odpremo oči in opazimo, morda tudi pomagamo. Slog pisanja Vlaste Nussdorfer prav tako ni pretenciozen in vseveden, v umetniškem smislu so še najbolj izpopolnjeni vstavljeni verzi ali zapisi drugih avtorjev, tudi tistih svetovno znanih.