Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
13.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

knjige

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 13.30

6 let, 7 mesecev

Prelistano: Tiho, deklica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Roman o občutljivi, a še kako aktualni temi, o nasilju za zaprtimi vrati. Ko ima moški močno roko in rahle živce, ko je pravi psihopat, se stvari postavijo na glavo.

(Hush little baby) Avtorica: Suzanne Redfearn Založba: Učila International, 2013 Cena: 32,90 evra (trda vezava)

Videti je, da ima Jillian Kane odlično življenje. Uspešno kariero (je arhitektka), dva otroka (fantka Drewa in punčko Addie), čudovito hišo in krasnega moža, ki ji ga ženske zavidajo.

A resnica je pravzaprav čisto drugačna. Gordon, Jillianin mož, vendarle ni tako čudovit, kot je videti. Rad tepe, brca, posiljuje in terorizira svojo ženo. Pravzaprav ima kar neusahljiv vir idej, kako spraviti Jillian na kolena. Pri tem mu je vsekakor tudi v pomoč pištola, ki jo ima vedno pri sebi (je, kako prikladno, policist). Tudi do otrok ni tako prekrasen, kot si vsi mislijo. Od njiju pričakuje oz. zahteva, da sta popolna. Če pa ne bo šlo zlepa, bo vsekakor tudi pri njiju poskusil zgrda.

Vendar Jillian nima moči, volje, poguma, denarja in zvez, da bi ga zapustila. Prepričana je, da bi jih našel, kjerkoli bi se že skrili. S svojimi sposobnostmi policista in zlobo, ki kar puhti iz njega, bi jih dobil, vzel otroka, njo pa ubil.

Ko se Gordon nekega dne odloči, da jo bo ločil od otrok in ji preklical bančne kartice, ima Jillian vsega dovolj. Vzame otroka, tisto malo, kar imajo, in pobegne. Sproti se odloča, kam jih bo zanesla pot, obupana, na robu predaje, a s pomočjo mame in presenetljivo zaupljivih ljudi, ki jih na poti srečajo, se prebijejo kar daleč, stran od Gordona in lagodnega življenja. A je vredno, za nekaj trenutkov popolnega miru.

Nato Addie zelo zboli. Jillian ve, da jo mora peljati k zdravniku, in ve, da jih bo Gordon takoj izsledil. Vseeno pa mati, ki ji vzamejo otroke in jih ne sme videti, naredi vse, zbere zadnje atome moči, da bi pokazala modrice, ki so že zdavnaj zbledele, in rešila svoje otroke pred življenjem v nenehnem strahu.

Nasilje se lahko zgodi vedno, povsod in vsakomur. Najpogosteje pa v domačem okolju, za zaprtimi vrati. Med izbruhom nasilja ne pomaga nič, karkoli rečete ali storite – v večini primerov ni mogoče ustaviti.

Vsekakor pa je zelo pomembno, če imamo v takšnih primerih nekoga na naši strani, ki nam popolnoma verjame in ne dvomi o tem, da stvari niso vedno takšne, kot so videti na prvi pogled.

Ne spreglejte