SiolNET. Trendi Kultura
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pomoč beguncem in begunkam tudi s knjigami

3

termometer

Britanska učiteljica je v begunskem naselju v Calaisu postavila knjižnico, ki beguncem in begunkam omogoča, da med čakanjem na pot v Veliko Britanijo berejo in vadijo jezik.

V calaiskem begunskem naselju Jungle je približno 3.000 beguncev in begunk, ki so pred vojno in nasiljem pobegnili iz držav, kot so Sirija, Afganistan in Eritreja. Večina jih namerava pot nadaljevati proti Veliki Britaniji, kjer imajo nekateri že družine, drugi pa se bodo tam lažje znašli zaradi poznavanja jezika.

Britanska učiteljica Mary Jones zdaj tamkajšnjim beguncem in begunkam omogoča, da med čakanjem na prehod v drugo državo čas izkoristijo za branje tako stvarne in domišljijske literature kot tudi poezije.

V knjižnici, ki jo je poimenovala Jungle Books, je trenutno 200 knjig, kot poudarja učiteljica, pa so te neprecenljive za številne visoko izobražene begunce in begunke. Z njimi lahko vadijo svojo angleščino ali pa preprosto za nekaj časa pobegnejo pred tragedijo vsakdana.

Čeprav v naselju pogosto primanjkuje hrane, vode in medicinske oskrbe, pa se številni na prostovoljce in prostovoljke obračajo s prošnjami po kratkih zgodbah in poeziji, poroča Guardian. Trenutno jim sicer najbolj primanjkuje slovarjev, knjižnica pa poleg izposoje knjig omogoča tudi učne ure.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin