Torek,
3. 6. 2014,
13.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ptuj Svetlana Makarovič

Torek, 3. 6. 2014, 13.29

8 let, 5 mesecev

Na letošnjem festivalu Poezija in vino bo tudi Svetlana Makarovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Dnevi poezije in vina letos praznujejo svoj 18. rojstni dan. Glavnina dogodka bo od 27. do 30. avgusta potekala na Ptuju.

Pred dogajanjem na Ptuju se bodo literarni večeri zvrstili v Kogu, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Ormožu, Veličanah, Volčah in avstrijski obmejni vasici Potrna.

Ker s polnoletnostjo povezujemo resnost in zrelost, a ne na račun sproščenosti in nepozabnega festivalskega vzdušja, bo od zdaj tak tudi postopek izbire pesniških gostov, zato je letošnja novost uvedba selektorjev, so na današnji novinarski konferenci na Ptuju sporočili organizatorji festivala pod vodstvom Aleša Štegra iz Založbe Beletrina.

Od zdaj bosta tako vsako leto sodelujoče pesnike izbirala dva selektorja, katerih mandat bo omejen na največ dve leti. Prva selektorja sta slovenska pesnica Lucija Stupica ter pesnik ameriško-ukrajinskega rodu Iliya Kaminski, ki sta izbrala 19 svetovno uveljavljenih pesniških imen.

Festival, ki se bo s štiridnevno švedsko-slovensko prevajalsko delavnico začel že 23. avgusta, bo letos postregel z obsežnim dogajanjem po vsej Sloveniji, kjer bo zgoščeno dogajanje potekalo na Ptuju. Še prej pa bodo literarni večeri potekali na Hrvaškem in v Avstriji.

Letošnja tuja častna gosta bosta litovski pesnik Tomas Venclova, uveljavljen in mednarodno priznan pesnik, ki je slovenskemu občinstvu znan kot nagrajenec festivala Vilenica, in nemška pesnica Elke Erb, ki je bila kljub uglednemu seznamu prejetih nagrad slovenskim bralcem do zdaj manj dostopna. Ob njunem obisku bosta v zbirki Beletrina izšla izbora njune poezije.

V posebno veselje pa je organizatorjem dejstvo, da se je na njihovo povabilo letos odzvala vsestranska domača avtorica Svetlana Makarovič, ki ima med slovenskimi bralci vseh generacij že skoraj status legende. Maja je namreč v zbirki Beletrina izšel izbor njene poezije z naslovom Zeliščarka, ki jo je Makarovičeva opremila z novimi izvirnimi risbami, te pa bodo na ogled tudi na Ptuju.

V središču letošnjega festivala bo sicer sodobna švedska poezija, ki jo bodo zastopali štirje švedski pesniki, udeleženci slovensko-švedske prevajalske delavnice – Athena Farrokhzad, Ann Jäderlund, Niclas Nilsson in Gunnar Harding.

Skupno festival letos predstavlja 19 pesnic in pesnikov iz 12 različnih držav. Domačo poezijo bosta predstavljala še Cvetka Lipuš in David Bedrač, iz Velike Britanije prihajajo James Byrne, Astrid Alben in Jackie Wills, festivala pa se bodo udeležili še Finec Peter Mickwitz, Srbkinja Dragana Mladenović, Slovakinja Jana Bodnarova, Avstrijka Lydia Steinbacher, Madžar Denes Krusovszky, Italijanka Sara Ventroni in Japonec Mizuho Ishida.