Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2014,
8.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

knjiga

Petek, 20. 6. 2014, 8.56

8 let

Knjigarne v središču prestolnice danes do polnoči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Društvo slovenskih založnikov danes zvečer pripravlja prvo Noč knjigarn.

V sklopu akcije bodo nekatere knjigarne v središču Ljubljane odprte do polnoči. Pripravili bodo tudi predstavitve različnih kultur, s čimer želijo pripomoči k večji strpnosti in razumevanju med ljudmi. Kot je za STA povedala Helena Kraljič z društva založnikov, si želijo, da bi akcija, ki bo letos potekala le v Ljubljani, postala tradicionalna. Že prihodnje leto načrtujejo tudi širitev v druga slovenska mesta. Z akcijo si želijo knjigarne približati kot stičišča srečanj, kjer bodo ljudje tudi v stiku s knjigo.

Z letošnjim predstavljanjem različnih kultur želijo po besedah Kraljičeve opozoriti na to, da vsi živimo na istem planetu ter da morata vladati razumevanje in sprejemanje. Dogajanje se bo začelo z odprtjem razstave fotografij otrok s posebnimi potrebami z naslovom Poglej me v Slovenskem šolskem muzeju in nadaljevalo s programom, ki ga pripravljajo različna društva. Po knjigarnah do polnoči še muzeji Dogodki z začetkom ob 19. uri so večinoma namenjeni otrokom, ob 20. uri bo na vrsti glasba, ob 22. uri pa knjiga. Današnji večer, ki je hkrati predvečer Muzejske poletne noči, ko bodo vrata do polnoči odprli tudi številni slovenski muzeji in galerije, so izbrali, ker je to čas, ko se šolske obveznosti že končajo. Otroci in mladina so tako bolj sproščeni, pritegniti pa želijo tudi njih.

Odprtju razstave v Šolskem muzeju bo ob 18.30 sledil plesni nastop Folklorne skupine Tine Rožanc na Plečnikovem trgu. Od 19. do 24. ure bo v knjigarni Mladinske knjige Konzorcij predstavitev kitajske kulture, na Čopovi ulici pa afriške kulture. V Modrijanovi knjigarni bodo predstavljali irsko kulturo in v Hiši sanjajočih knjig kulture Orienta. Knjigarna Felix na Cankarjevi cesti se bo obrnila k latinskoameriški kulturi.

Do polnoči bodo odprte tudi knjigarne Mladinske knjige na Wolfovi ulici, Felix na Čopovi ulici in Felix na Miklošičevi cesti.

Ne spreglejte