Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 1. 2014,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mladinska knjiga

Petek, 17. 1. 2014, 14.30

8 let

Ena knjiga na dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Mladinski knjigi so v lanskem letu izdali 365 založniških enot novosti, letos upajo na podobno bero.

Na novinarski konferenci ob začetku leta je glavni urednik Mladinske knjige založbe Bojan Švigelj podal številčni pregled preteklega leta ter s pomočjo urednikov napovedal novosti v letošnjem letu. Predvsem zanimiv je podatek, da so v preteklem letu izdali 365 založniških enot novosti, od tega je to večina knjig, in 171 ponatisov. To je 18 odstotkov manj kot v letu 2012, kar so načrtno hoteli.

Leto 2013 je bilo tudi v MK posvečeno 100-letnici slovenskega pisatelja Borisa Pohorja, ob tem je izšel obširen album Tako sem živel. Letošnje leto pa so začeli z albumom Važno je priti na grič, ob stoletnici rojstva Vitomila Zupana.

Posebej je izpostavil uspešnice preteklega leta in ponosno izpostavil, da se je kljub poplavi tujih avtorjev najbolje prodajal slovenski pesnik Ivan Minatti z zbirko Nekoga moraš imeti rad. Med tujimi po prodaji vodijo Dan Brown, Jonas Jonasson, Jorge Bucay in Khaled Hosseini.

Vodja uredništva leposlovje Andrej Illc je napovedal, da čeprav se knjige Svetlane Makarovič vedno dobro prodajajo in berejo in ni treba imeti posebne obletnice, bodo letos ob njeni 75-letnici natisnili antologijo njenih pravljic Zlata mačja preja in natisnili novo pravljico Kuzma, 13. škrat.

Nagrajena ilustratorja Peter Škerl in Damijan Stepančič bosta ilustrirala vsak svojo knjigo Živalska farma in Hlepec Jernej in njegova pravica. Sodobno videnje knjig, ki sta izšli že pred davnimi leti, a sta še vedno zelo aktualni.

V juniju bo Slovenijo obiskal Nikolai Lilin, avtor knjige Sibirska vzgoja. Ob tem bo izšla tudi nova knjiga Prosti pad.

Vodja uredništva priročnikov Urška Kaloper je posebej izpostavila dva velika projekta. Velika ilustrirana enciklopedija rastline, v kateri je slikovit pregled več kot 2000 rastlinskih vrst z vsega sveta s posebnim poudarkom na ogroženih vrstah. Drugi veliki projekt pa je enciklopedija Prva svetovna vojna. Velika vojna v podatkih, besedi in sliki.

Vodja uredništva učbenikov Alenka Kepic Mohar je posebej ponosna, da bodo v letošnjem letu izdali Atlas Slovenije za osnovne in srednje šole. 130 zemljevidov, številne ilustracije, fotografije, shematski prikazi so "najlepši poklon Sloveniji po osamosvojitvi".

Ne spreglejte