Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2015,
14.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstoc, Bor Slana

Natisni članek

kuhanje riž Zlato polje Žito advertorial

Ponedeljek, 5. 10. 2015, 14.09

2 meseca, 2 tedna

Znate pravilno skuhati riž?

Vsebino omogoča Žito

Foto: Thinkstoc, Bor Slana

Se vam je že zgodilo, da ste kuhali riž, nastala pa je nekakšna kaša brez pravega okusa? Preberite si nekaj pravil priprave riža in ga skuhajte tako, kot je treba.

Zlata pravila za pripravo riža

Priprava riža je pravzaprav zelo preprosta, a nekaterim se še vedno zdi nemogoče, da bi jim ta jed vedno uspela. A če se boste držali spodnjih pravil, zagotovo ne bo šlo nič narobe.

Zanesljivo pravilo: za eno osebo zadostuje skodelica ali kozarček riža. | Foto: Zanesljivo pravilo: za eno osebo zadostuje skodelica ali kozarček riža.

#1 Izpiranje riža

Preden se lotite priprave katerekoli jedi iz riža, ga lahko najprej izperete. S tem boste odstranili ves odvečen škrob. Nato odmerite želeno količino riža, pri tem pa bodite previdni, saj ta vpije veliko vode, zato morate računati, da ga bo na koncu dvakrat več.

#2 Kako pa izmeriti pravo količino riža?

Najbolje je, da si pomagate s kavnimi skodelicami. Za eno osebo naj bi bila načeloma dovolj ena skodelica riža.

Namig: Zlato polje ima v ponudbi tudi riž, ki že ima natančno izmerjeno količino po osebi. Pakiran je v vrečicah, tako da natančno veste, koliko ga je ravno prav.

#3 Razmerje vode in riža

Upoštevajte čas kuhanja riža, ki ga je navedel proizvajalec. | Foto: Upoštevajte čas kuhanja riža, ki ga je navedel proizvajalec.

Obstaja zelo preprosto pravilo, in sicer da naj bo razmerje riža in vode 1 : 2-3. Če ga boste upoštevali, se vam riž ne bo nikoli razkuhal.

#4 Kako izračunati čas kuhanja

Tudi to je zelo preprosto, saj ima vsaka embalaža natančno naveden čas kuhanja. Vedno ga upoštevajte, saj proizvajalci najbolje vedo, kako bo njihov izdelek kar najboljšega okusa.

#5 Ne mešajte!

Riž se bo najbolje skuhal, če ga med kuhanjem ne mešate. Poglejte na uro in ga odstavite, ko bo čas. Po potrebi odlijete morebitno odvečno vodo.

Jani Jugovic | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Kaj svetuje Jani Jugovic?

"Prvo pravilo, ki se ga držimo, je, da določimo vrsto riža. Moramo vedeti, da so različni tipi rižev primerni za različne jedi."

"Dolgozrnatega npr. nikoli ne uporabljamo za rižote, je bolj primeren za priloge, tako kot jasmin, riž, basmati itd. Arborio riž je najboljši za rižote in ga ne kuhamo, ampak dušimo, kar pomeni, da mu sproti dolivamo tekočino, ki mora biti vedno vroča. Riž, ki ga dušimo, vedno solimo tudi na koncu, sicer zakrkne in se ne skuha popolno."

"Kar zadeva sama razmerja, pa se je dobro držati navodil na embalaži, saj se od riža do riža razmerja razlikujejo."

 

Blagovna znamka Zlato polje želi zadovoljiti želje in potrebe vseh ljubiteljev kulinarike ter jim ponuditi prvovrstne izdelke, proizvedene v Sloveniji.

Riži Zlato polje ponujajo pester izbor izdelkov za vse okuse in za vse vrste jedi. Odlikuje jih kakovost najboljših sort riža, ki so vedno okusna in zdrava izbira.

Kateri riž gre v katero jed?

Ste vedeli, da obstajajo različne vrste rižev za različne jedi? Izberite ustreznega in okus bo še boljši. | Foto: Ste vedeli, da obstajajo različne vrste rižev za različne jedi? Izberite ustreznega in okus bo še boljši.

Obstaja zares ogromno jedi iz riža in za njihovo pripravo obstaja tudi več različic riža – nekatere vrste bodo bolj spadale v eno jed, druge v drugo.

Kako vedeti, katerega izbrati? Preglejte ponudbo rižev Zlato polje in se odločite, kateri bo najboljši za vaš recept.

Mešanica rižev za jedi z morskimi sadeži

Vedno odlična klasika: morska rižota. Izberite mešanico treh rižev. | Foto: Vedno odlična klasika: morska rižota. Izberite mešanico treh rižev.

3 riži so edinstvena kombinacija integralnih rižev, ki se uporablja za popestritev obroka namesto klasičnega belega riža. Mešanica je tudi bogat vir prehranskih vlaknin z nizko vsebnostjo maščob, je bogatega okusa in prijetnega vonja, ki spominja na sveže pečen kruh.

Ta kombinacija je primerna za pripravo okusnih rižot, kot priloga z morskimi sadeži in ribami ali kot dodatek k enolončnicam. Obnesla se bo tudi za pripravo hladnih solat.

Arborio riž za popolno rižoto

Arborio riž je najbolj priljubljen za pripravo rižot, saj vsebuje precej škroba, ki se sprošča med kuhanjem in poskrbi za kremasto teksturo jedi. Med kuhanjem riža sredica zrna Arborio ostane čvrsta. Zrna se med seboj ne zlepijo, a odlično vpijejo vse arome in okuse, ki se sproščajo pri pripravi jedi.

Riž je odličen tudi v sladkih različicah. Izberite takšnega, ki se lažje razkuha. | Foto: Riž je odličen tudi v sladkih različicah. Izberite takšnega, ki se lažje razkuha. Bio riž za narastke, sladice, mlečni riž …

Okroglozrnati riž je najpogosteje uporabljena sorta riža v Sloveniji. Riž je najprimernejši za pripravo narastkov, sladic in mlečnega riža. Ker je riž klasičen beli riž okroglih zrn, se lažje razkuha, kar je pri narastkih zelo zaželeno.

Riž kot priloga

Riž Sant' Andrea je odličen za pripravo prilog, rižot, sladic in solat ter je najbolj prodajana vrsta riža z veliko možnostmi uporabe. Vakuumsko pakiranje izbranih rižev zagotavlja popolno zaščito riža pred zunanjimi vplivi, daljši čas uporabnosti izdelka in trajno vrhunsko kakovost riža.

Obožujete solato z rižem?

Parboiled riž ohrani izjemno veliko vitaminov in mineralov, saj je predelan po posebnem postopku termične obdelave s paro ali vročo vodo. Pri kuhanju se zrna ne sprimejo in ne razkuhajo. Gre za odlično izbiro za pripravo riževih predjedi, solat in prilog. Če si privoščite zdrav obrok, kot je solata, ga bo ta riž zares odlično dopolnil.

Klasične jedi naših babic

Ste ljubitelji jedi na žlico? Enolončnica z rižem bo vaše brbončice razvajala v hladnih mesecih. | Foto: Ste ljubitelji jedi na žlico? Enolončnica z rižem bo vaše brbončice razvajala v hladnih mesecih.

Imate radi jedi na žlico, kot so enolončnice, in menite, da je notri obvezen riž? Srednjezrnati domači riž je zaradi svoje oblike zrn in vsebnosti škroba najbolj primeren ravno za enolončnice, prav tako pa za nadeve, narastke in sladke jedi, predvsem takšne, kot so jih pripravljale naše babice.

Če radi sledite zdravim smernicam prehrane, izberite kombinacijo riža, pire in ječmena

Izdelek 3 žita – riž, pira in ječmen – lahko nadomesti riž v predjedeh, glavnih jedeh, prilogah in solatah, skratka v kateremkoli receptu za riževo jed. Mešanica vsebuje več vlaknin kot sam riž in tako sledi sodobnim prehrambenim smernicam, saj so vlaknine pomemben element zdrave prehrane in vplivajo na dobro počutje.

Pestro ponudbo rižev Zlato polje si oglejte na tej povezavi.
Ne spreglejte