SiolNET. Trendi Kulinarika
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Za zdravo telo po ekološko meso

Oglasno sporočilo

Trgovske police se danes šibijo pod težo mesnih proizvodov različnih proizvajalcev. Če boste med njimi poiskali take z oznako eko, zagotovo ne boste zgrešili. In kaj oznaka eko oziroma ekološko meso pravzaprav pomeni?

Ekološko meso je meso pašnih živali, ki so bile vzrejene po načelih ekološkega kmetovanja, to pa je prijazno tako naravi kot živalim. Bistvo ekološkega kmetovanja je celostno dopolnjevanje rastlinske pridelave in reje živali, v takšnem sistemu kmetovanja pa je zagotovljen tudi nepretrgan in transparenten nadzor nad pridelavo in predelavo proizvodov. S tem je tistim potrošnikom, ki se odločijo za takšna živila, omogočena višja varnost.

In zakaj se pravzaprav odločiti za ekološko meso? 

Meso ekološko vzrejenih živali ima kar nekaj koristi za počutje človeka. V prvi vrsti velja omeniti nižjo vsebnost maščob. Živalim iz ekološke pašne reje je namreč omogočenega več gibanja na svežem zraku, kar pomeni, da so tudi njihove mišice bolj čvrste, prav tako tudi njihovo meso. Zaradi prehranjevanja na prostranih pašnikih, ki temelji na svežem zelinju, je njihovo mesto manj kalorično in vsebuje manj maščob.

No, meso iz ekološke vzreje pa vseeno vsebuje nekaj maščob, a gre za koristne maščobe omega-3, ki jih telo potrebuje za opravljanje številnih funkcij. Prav tako meso vsebuje tudi več vitamina E, ki je naravni antioksidant in varuje meso pred kvarjenjem, zaradi njega pa ima meso tudi lepo, rožnato barvo.1

Verjetno eden bolj tehtnih argumentov, zakaj se odločiti za ekološko meso, pa so prav zgoraj omenjena načela ekološkega kmetovanja, kjer je uporaba pesticidov, umetnih gnojil in gensko spremenjenih organizmov prepovedana. Tako pri kmetovanju kot pri sami vzreji živali. Živali so krmljene z ekološko hrano, ki ne vsebuje teh snovi, zato te tudi ne morejo končati na vašem krožniku.

Argumentov, zakaj se odločiti za nakup ekološkega mesa, je torej kar nekaj. Če ste mnenja, da je pomembno, kakšno meso imate na krožniku, potem je prav, da ste pozorni na oznako »ekološko«. Tako boste vsekakor vedeli, da kupujete kakovostno meso oziroma meso, kot je včasih bilo. 


  1Vir: Meso (mleko) pašnih živali je dragocenejše od tistega iz hlevske reje. Prof.dr. Tone Vidrih, Biotehniška fakulteta

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin