SiolNET. Trendi Kulinarika
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse je pripravljeno za zaščito slovenske potice

0,60

termometer

Najboljša slovenska potica, ocenjevanje, Grad Otočec
Foto: Martin Metelko

Slovenska potica bo lahko pripravljena kjerkoli po svetu, a po strogo določeni recepturi, z določeno obliko in z enim od petih nadevov - to se bo zgodilo, ko jo bo Sloveniji uspelo na evropski ravni zaščititi kot zajamčeno tradicionalno posebnost.

Skupno vlogo za zaščito slovenske potice so skupaj vložile Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je vlagateljem hvaležen. Kot je poudaril, "bi v kulturni oziroma kulinarični tradiciji slovenskega naroda težko našli jed, ki bolj simbolizira praznični jedilnik kot potica".

Kolikor je gospodinj, toliko je receptov

Potica je razširjena po vseh slovenskih pokrajinah, različice pa se med seboj močno razlikujejo po nadevih, vrstah testa in obliki. "Poznamo več kot sto različnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velikokrat velja, da kolikor je gospodinj, toliko je slastnih receptov zanje," je dejal Židan.

Slovenska potica: pet dovoljenih nadevov, le ena dovoljena oblika

Samo ena potica, ki bo enotna tako po vrsti testa, nadevih kot tudi obliki, pa bo slovenska potica. Ta bo pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi: orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena bo v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, to je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa bo gladek ali pokončno rebrast. Potresena bo lahko s sladkorjem v prahu.

Potica Potičnica Bled Blejski otok Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot je poudaril Židan, bomo z zaščito slovenske potice na eni strani ohranili slovensko kulinarično dediščino za zanamce, na drugi strani pa bomo njeno prepoznavnost še dodatno krepili v tujini, s čimer bo potica prava ambasadorka Slovenije.

Brez certifikata vaša potica ne bo slovenska

Postopek zaščite po zajamčeni tradicionalni posebnosti pomeni, da sta zaščitena postopek priprave in receptura, zaščita pa ni geografsko omejena, je pojasnila generalna direktorica direktorata za kmetijstvo na ministrstvu Tadeja Kvas Majer. Slovensko potico bodo v prihodnje lahko proizvajali le certificirani proizvajalci, vsem preostalim bo ostala le priprava - potice.

Zaščito lahko pričakujemo v do dveh letih

V zadnjih mesecih je potekal postopek priprave specifikacije oziroma recepture, ki jo je kmetijsko ministrstvo tudi objavilo na spletni strani. Januarja prihaja objava pravilnika za prehodno nacionalno zaščito, ki bo veljala le na ravni Slovenije, hkrati pa bo na Evropsko komisijo romala prošnja za evropsko zaščito. V tem postopku bodo imele druge države članice možnost, da podajo svoje pripombe, Slovenija pa bo v tem primeru morala poskrbeti za uskladitev. Po optimističnem scenariju bo postopek zaščite potice na evropski ravni trajal od leta in pol do dveh let.

Najboljša slovenska potica, ocenjevanje, Grad Otočec Foto: Martin Metelko

Certifikati za proizvajalce slovenske potice bodo sicer veljavni eno leto. Postopek certificiranja, ki ga bosta najprej izvajali dve inštituciji, sicer ne bo brezplačen, a ministrstvo v okviru programa razvoja podeželja nudi tudi možnost povračila teh stroškov. Slovensko potico bodo torej lahko proizvajali po vsem svetu, a le certificirani proizvajalci, ki se bodo držali točno določenih pravil.

Bogataja skrbi predvsem to, ali bo dovolj pravih potičnikov

Slovenija ima številne zgodovinske argumente za zaščito slovenske potice, je povedal etnolog Janez Bogataj. O njej je prvič pisal Primož Trubar v letih 1575 in 1577, zelo podrobno jo je v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689 opisal Janez Vajkard Valvasor.

Pomembno je tudi dejstvo, da imamo v Sloveniji okoli pet prireditev, posvečenih potici, pa tudi ocenjevanja. Slovenski rokodelci, obrtniki in morda celo industrija pa bodo morali ponuditi dovolj pekačev potičnikov z gladkim obodom ali z navpičnimi rebri: "Vse, kar je poševno, je germanska kulturna dediščina," je opozoril Bogataj.

Potičniki v Potičnici na Blejskem otoku Potičniki v Potičnici na Blejskem otoku Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kriterije za slovensko potico so izluščili iz več kot 300 receptov

Kot je povedala Gabrijela Salobir s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, so v zadnjih mesecih iz več kot 300 različnih receptov uskladili industrijski, obrtni in rokodelski način priprave slovenske potice. Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc pa se je med drugim zavzela za to, da bi bila s slovensko potico v prihodnje založena vsa slovenska veleposlaništva.

Na podlagi postopka zajamčene tradicionalne posebnosti je Slovenija doslej zaščitila že prekmursko gibanico, belokranjsko pogačo ter idrijske žlikrofe. Skupno ima sicer Slovenija na ravni EU po različnih postopkih zaščitenih 24 proizvodov in 17 vin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin