Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
9.53

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana
Video: Dean Gostimirovič, Uroš Majerle, Igor Djilas

Natisni članek

Okus po dobrem recepti Zlato polje Maestro testenine advertorial

Sreda, 11. 11. 2015, 9.53

2 meseca

VIDEO: Testenine ali pica? Oboje!

Vsebino omogoča Žito

Foto: Bor Slana
Video: Dean Gostimirovič, Uroš Majerle, Igor Djilas

Jani in Sašo sta tokrat pripravila tri zabavne in zelo okusne jedi za najmlajše, v katerih bodo nedvomno uživali tudi odrasli.

V tokratni delavnici Okus po dobrem je sodelovala simpatična Jasmina, ki ima s kuhanjem za otroke kar nekaj izkušenj, saj je ponosna mamica 13-letnice. S Sašem in Janijem so za eno popoldne postali razigrani kuharski trio in skupaj pripravili eno "odštekano" pico in dve turbo sladici.

Pica, ki so testenine, in testenine, ki so pica

Sliši se kot nekakšen laboratorijski eksperiment, v resnici pa gre za čisto preprosto jed, ki jo lahko pripravite v zadnjem trenutku. Pica testenine je okusen miks dveh priljubljenih jedi, ki bo gotovo lahko čez noč postal vaš novi domači kulinarični hit. "Ma to je boljše kot pica burek," je ob pokušanju izjavil Sašo, ki je z začimbami Maestro jedi dodal tisto pravo piko na i. "Našo nenavadno pico začinimo z začimbami, ki jih ponavadi damo na pico." Torej, glavno mesto je zasedal origano, dodaten kanček mediteranske arome pa je dodal tudi z nekaj ščepci bazilike.

V pici, ki sta jo pripravila Sašo in Jani, je vse videti kot pri klasični, razen ene izjeme – namesto kvašenega testa, uporabljamo testenine. Okusno, hrustljavo in hitro: edinstveno jed boste lahko pripravili v 30 minutah – toliko, da se testenine skuhajo, da izberete vse dodatke, ki sodijo na klasično pico in seveda še deset minut za peko. Voila: jed je pripravljena.

 | Foto:

Pica iz ostankov

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste za kosilo skuhali preveč testenin? Nič za to! Zvečer lahko te testenine spremenite v nenavadno in zelo okusno pico. Trend v sodobni kuhinji je reciklaža, hrana nikakor ne sodi v koš za smeti!

Za otroke kar dve sladici: težko bi izbrali najboljšo

 | Foto:

Pica se je hladila v pekaču, nadaljevanje je bilo sladko, dvojno sladko. Jani se je poglobil v pripravo bolj zabavnih sladic, najprej je pripravil posebne riževe kroglice, nato pa še zdrob s čokoladnim moussom.

Sladici sta pravzaprav malo drugačni kulinarični izpeljanki klasičnih otroških obrokov – mlečnega riža in sladkega zdroba. Izpopolnjena obroka bosta pravi kulinarični odkrivanji novih okusov.

Tudi Jasmina je zavihtela s ponvico

 | Foto:

Jasmina se je zelo hitro izkazala kot odlična pomočnica. "Pri nas imajo zelo radi mlečni riž," zato je bila prepričana, da bi takšno novo različico te večne klasike doma sprejeli z veseljem.

"Poskusila bomo tudi drugo sladico z zdrobom, čeprav ga ponavadi doma ne jemo. V kombinaciji s čokoladnim moussom bo prav gotovo dobro sprejeta," je po svoji kuharski delavnici povedala Jasmina, ki je v zadnjem obdobju postala prava kuharska raziskovalka: "Včasih so bile moje kuharske sposobnosti zelo omejene, zdaj sem pa že eno leto brezposelna in sem v tem obdobju odkrila prave čare kuhanja." Njene izpopolnjene kuharske veščine so opazili tudi njeni prijatelji, ki z veseljem pridejo k njej na kakšno novo pokušino.

Novi kuharski triki, ki smo se jih naučili na drugi delavnici Okus po dobrem:

Okus po dobrem | Foto:

- Poznate kuharski trik s ponvijo? Jedi v ponvi lahko mešamo tudi brez kuhalnice. Jani zagotavlja, da je čisto preprosto: gib rok je takšen kot pri metu palačinke. Sicer pa ne obupajte že po prvem poskusu. Saj veste: vaja dela mojstra.

- Na pico testenine lahko vmešate vse, kar vam je sicer všeč na pici: od tune, zelenjave gobic ... Ta recept ne pozna omejitev.

- Za čokoladni mousse uporabljamo vedno temno čokolado z najmanj 70 odstotkov kakava.

- Riž San't Andrea Zlato polje lahko uporabljamo za različne jedi – tako za sladice kot za solate.

Fotogalerija
1 / 22


Otroški jedilnik po predlogu Janija in Saša:

Pica testenine (za 4 osebe)

 | Foto:

Sestavine:

Mini peresniki Zlato polje

400g Pelati

250 g Bazilika Maestro

1 čž Origano Maestro

1 čž Riban sir

140 g Kuhan pršut

80 g Olive

30 g Sol Poper

Postopek: Pelate segrejemo v ponvi, začinimo z začimbami in solimo ter popramo. Dodamo do polovice kuhane peresnike in odstavimo. Vmešamo narezan pršut, olive in potresemo z sirom. Pečemo približno 20 minut na 190 stopinj Celzija.


Sladki zdrob (za 4 osebe)

 | Foto:

Sestavine:

Čokoladni mousse:  Čokolada 70 % 130 g, voda 110 g

2. plast:  Praženi mandlji 30 g

3. plast: Mleko 440 ml, vaniljin sladkor 2 kom, pšenični zdrob Zlato polje 40 g

4. plast: Mleko 400 ml, kakav v prahu 4 čž, rum 8 jž, sladkor 4 jž, pšenični zdrob Zlato polje 40 g

Postopek: Čokolado stopimo v kozici z vodo. Damo nad posodo z ledom in mešamo z metlico do želene gostote in vlijemo v kozarce. Prepražimo mandlje in jih potresemo po moussu.

Mleko s sladkorjem in vaniljo v prahu zavremo in v njem spet skuhamo zdrob. Nato ga vlijemo v kozarec na že ohlajeno prvo plast. Postavimo nazaj v hladilnik.

Mleko s kakavom zavremo. Nato vanj počasi umešamo zdrob. Mešamo, da se zgosti in mu na koncu umešamo še rum. Prelijemo v vinski kozarec in postavimo na hladno.

Na koncu še končamo s sladkimi mlinčki Maestro.

Riževe kroglice (za 4 osebe)

 | Foto:

Sestavine:

Riž Sant' Andrea Zlato polje 400 g

Mleko 1 l

Sladkor 50 g

Maslo 20 g

Vanilja 1 strok

Kakav v prahu 50 g

Kokosova moka 50 g

Postopek:

Na maslu prepražimo riž, zalijemo z mlekom (toliko, da se riž pokrije), dodamo sladkor in vaniljevo sredico ter počasi dušimo do mehkega, vmes pa zalivamo z mlekom tako, da je riž vedno pokrit s tekočino.

Ohladimo in oblikujemo kroglice ter jih povaljamo v kakavu in kokosovi moki.

Jani in Sašo sta kuhala v kuhinji Bosch.

Ne spreglejte