Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2015,
12.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo izbor kmečki turizem

Petek, 11. 9. 2015, 12.47

6 let, 6 mesecev

Top turistične kmetije 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Letošnji izbor turističnih kmetij, domačij, posestev in kar je še različnih nazivov za podobno dejavnost prinaša dve novosti.

Morda se zdi, da ni več tako očitne ljubezni naših jedcev do ponudnikov tako imenovanega kmečkega turizma. Morda na takšnih kmetijah ljudstvo bolj išče oddih, preprosto hrano, kakšen sprehod na bližnji hrib. Naravo, skratka.

V naši rubriki se tovrstnih lokalov seveda lotevamo zaradi hrane, ki jo postavljamo pred prenočišča in športno-rekreativne dejavnosti. Naslednje merilo je, da so tovrstna zavetja odprta za širše množice, ne samo po predhodni (velikokrat zapleteni) najavi. Vsaj konec tedna naj bodo zagotovo odprta. In kot smo omenili že nekajkrat, navadno so cene na turističnih kmetijah ugodnejše, je pa seveda treba paziti, da se za velikimi besedami o sledljivosti hrane ne skriva kaj zelo znanega iz bližnjih marketov. Podobno je s ponudbo vina.

1. (1.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

Vse več je znakov, da se nekoč klasična turistična kmetija razvija v najboljšo gostilno na Dolenjskem. Sestavine na krožniku nosijo ekološki predznak, še bolj jih zanima sledljivost in v zadnjih letih tudi avtorska kuhinja. Vinska karta je široka, cene so ugodne, kakšnih 35 evrov na osebo, če pa hočete kaj preprostega, se stvari krepko pocenijo. Imajo sobe in trgovino.

2. (3.) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Lokal, ki ga vse bolj hvalijo, nekateri v naši omizni ekipi celo menijo, da je najboljši pri nas v svoji kategoriji. Lastna vina in mesnine, za ščepec avtorskih jedi in celo nekaj malega kreativnih idej, vezanih na vipavsko kulinariko. Ob velikem dvorišču imajo sobe in trgovino, da vzamete še kaj za domov.

 | Foto:

3. (2.) Agriturismo Milič Zagrski (Zagradec pri Repentaboru)

Takoj čez Fernetiče ponujajo preproste, prijazne in poceni storitve. Ponujajo olivno olje iz vse Italije, lastna ekološka vina, mesnine in zelenjavo. Dve minuti iz Slovenije je mogoče za 15 evrov na osebo malicati več kot tri ure, potem pa (za doplačilo) tam tudi prespati.

4. (4.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Skoraj ekstremno ekološka domačija, ki prisega na dolenjske (in primorske) dobrote. Vedno ponudijo kaj drugega. Velika je izbira zanimivih, predvsem ekoloških vin v simpatični kleti. Cene na osebo naj ne bi presegale 30 evrov. V Sadinji vasi lahko tudi poceni prespite.

5. (5.) Domačija Klinec (Medana)

Brda, kot so bila, preden so jih odkrili v Eni žlahtni štoriji. Domačija v Medani, najbolj briški vasi v Brdih, ob komercialni Belici ponudi še kakšno prijazno besedo in ščepec kulturnega dogajanja. Lastna vina in brat mesar, ki prihaja na šesti peron. 25 evrov za hrano in sobe za vzorec.

 | Foto:

6. (-) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

Družina se je razdelila, a so ostali prijatelji. Mlajši brat je zgradil nekaj novega, gostinski lokal, ki je čez noč postal velika uspešnica. Vina so še vedno pretežno od starejšega brata, najdejo se tudi nekateri drugi briški mojstri, hrana pa je malce bolj avtorska. Jedli smo za kakih 30 evrov na osebo. Imajo tudi sobe.

7. (-) Kmetija Urška (Križevec)

Edina stvar, ki pri Urški ni domača, je Radenska. Imajo svoje ustekleničeno vino, meso in zelenjavo, razgled v dolino in nizke cene. Pri Urški ljudje bolj počivajo in se družijo z naravo kot malicajo, pa vendar je hrana dobro pripravljena. Obrok za eno osebo stane okoli 15 evrov, lahko pa tudi prespite.

8. (8.) Turistična kmetija Saksida (Zalošče)

Morda najboljša vinarka v Sloveniji, povezana z enim najzanimivejših avtorskih kuharjev. Saksidovi imajo po novem tudi dodatne turističen kapacitete. Če jih ujamete, boste jedli izvrstne kreacije in pili zanimiva vina za kakšnih 30 evrov na osebo. Kot rečeno, ob Vipavi je kamp, po novem pa imajo tudi bungalove.

 | Foto:

9. (9.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Zanimiva barjanska postojanka le lučaj od Ljubljane. Pripravljajo ekološko pridelano hrano s svojega in okoliških posestev. Jedilnik je netipičen, veliko je oslovskega in kozjega mesa, konoplje in sokov iz jagodičevja. Tudi vina so ekološka, za obed pa boste odšteli okoli 30 evrov na osebo.

10. (10.) Turistična kmetija Šeruga (Sela pri Ratežu)

Turistična kmetija, ki je (s tujko) celo bolj resort. Veliko je tujih gostov, ki razumejo podobo malega raja z gozdičkom in potočkom (ter mini živalskim vrtom v bližini). Zelo klasične domače mesnine in zelenjava ter nepretresljiva vinska ponudba dolenjskih vinarjev. 20 evrov na osebo, pri njih pa lahko tudi prespite.

Ne spreglejte