Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
13.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izbor ocenili smo turistična kmetija kmečki turizem

Petek, 5. 9. 2014, 13.05

6 let, 7 mesecev

Top turistične kmetije 2014

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V naši vsakoletni kategoriji se oklepamo izraza kmečki turizmi, ki povezuje tudi vse vrste kmetij odprtih vrat in turističnih kmetij, kjer je mogoče toplo prigrizniti in mogoče celo prespati.

Od lani se je spremenilo le nekaj malega. Še vedno je najbolj nerodno dejstvo, da je kar nekaj spodaj naštetih lokalov odprtih zgolj po naročilu, pa še to ne vedno. Mi pa si nekako predstavljamo, da bi morali biti odprti v petek, soboto in nedeljo. So pa cene v teh gostiščih malce bolj ugodne kot v klasičnih restavracijah in gostilnah.

1. (2.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

Repovževi so se sicer iz turistične kmetije preobrazili v gostilno, a smo jih odločno obdržali v turistično-kmečki kategoriji, ker se ob klasični (in izvrstni) gostinski ponudbi lahko pohvalijo z lastnimi ekološkimi produkti, za 35 evrov na osebo imajo tako svoja kot domača in tuja vina, za nameček pa še sobe in trgovino.

2. (1.) Agriturismo Milič Zagrski (Zagradec pri Repentaboru)

Slovenci tik za mejo z Italijo ponujajo preproste, prijazne in poceni usluge. Poleg velikega izbora oljčnih olj imajo tudi lastna ekološka vina, mesnine in zelenjavo. Dve minuti iz Slovenije je mogoče za 15 evrov na osebo malicati več kot tri ure, utrujeni pa lahko potem tudi prespite.

3. (-) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Lokal, na katerega mnogi opozarjajo že nekaj let, ponuja izjemna vina, lastne mesnine in celo nekaj malega kreativnih idej, ki dopolnjujejo vipavsko kulinariko. Ob velikem dvorišču imajo tudi nekaj sob, če želite, pa vam svoje dobrote prodajo še za domov.

4. (3.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Ekološka zgodba, ki celo izpodriva klasični kmečki turizem, izredno velika izbira ekoloških vin v simpatični kleti, hrana, ki je vedno drugačna, vedno nekaj posebnega, za okoli 40 evrov po glavi. V Sadinji vasi lahko tudi poceni prespite.

5. (4.) Domačija Klinec (Medana)

Brda, kot so najbolj znana v Ljubljani. Medana, ki ob bolj komercialni Belici ponudi še kako prijazno besedo. Ekološka vina, kosmati domači prašički in goske. Malica: 25 evrov, sob je zgolj za vzorec.

6. (7.) Domačija Javornik (Krka)

Še eni Dolenjci, ki se pojavljajo na mnogih tabelah, tako pri razgledu na Krko kot pri kakovostni kuhinji. Osnova so postrvi, celo nekaj vinskih steklenic imajo. Za okoli 35 evrov ponujajo kompletne večerje.

7. (6.) Kmetija odprtih vrat Andrejon (Gornja Žetina)

Malce posebna kmetija, kjer se zaradi gostov delo ne ustavi. Ponujajo natančno to, kar jedo sami, in jedli boste praktično za istimi mizami kot domačini. Vinska ponudba je gorenjsko nepretresljiva, cene pa so v območju desetih evrov na osebo.

8. (8.) Turistična kmetija Saksida (Zalošče)

Lokal, ki je odprt samo po naročilu, kar bomo v naših rubrikah počasi začeli sanirati. So pa eni najboljših vinarjev pri nas, kuhar pa je veteran vipavske kulinarične scene. Če jih ujamete, boste jedli izvrstne kreacije in še boljša vina za kakšnih 30 evrov na osebo. Za tiste, ki želijo spati, imajo lasten kamp.

9. (-) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Zanimiva barjanska postojanka le lučaj od Ljubljane. Pohvalijo se lahko tako z ekološko pridelano hrano in ekološko pridelanimi vini kot z ekološko zgrajenimi prenočišči. Jedilnik je precej nekonvencionalen, ponudijo tudi konopljine testenine ali oslovsko meso, za obed pa boste odšteli okoli 30 evrov na osebo.

10. (9.) Turistična kmetija Šeruga (Sela pri Ratežu)

Tuji turisti vedo celo bolje kot naši: podoba raja na zemlji, z gozdičkom in potočkom (in mini živalskim vrtom), sicer pa klasične domače mesnine in zelenjava brez velikega filozofiranja in brez pretresljive vinske ponudbe. Dvajset evrov na osebo. Imajo tudi sobe.

Ne spreglejte