SiolNET. Trendi Kulinarika
8,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top gostilne 2016 – Severna Primorska in Goriška

8,25

termometer

Top gostilne 2016 – Severna Primorska in Goriška

Od Nove Gorice mimo Brd in proti Trenti najdemo kopico zanimivih lokacij – tukaj je izbor desetih najboljših.

To so kraji, kjer se pijejo najboljša slovenska vina in kjer je mogoče najti vse, od najbolj preprostih slovenskih in furlanskih jedi do najbolj ustvarjalne slovenske kuhinje. Od jote do sosedovih kopriv s polži in skuš z zlato folijo. Od najbolj sveže rebule do najbolj žlahtnih rdečih zvrsti. Na vrhu ni niti najmanjših sprememb, v Brdih pa čakamo, da se gospodarji gradov spet vrnejo pod rodni krov.

Vhod v Hišo Franko, kjer kuha trenutno največja kuharska zvezdnica pri nas. Vhod v Hišo Franko, kjer kuha trenutno največja kuharska zvezdnica pri nas. Foto: Miha First

1. (1.) Hiša Franko (Kobarid)

Verjetno najboljša, pa tudi ena najprestižnejših gostiln pri nas. Ana Roš je kuharska zvezdnica mednarodnega slovesa. Gospodar Valter drži v rokah vajeti hiše, ki postaja vse bolj turistična destinacija in vse manj oštarija. Urejene sobe, ki dosegajo ceno več kot sto evrov, daljši kreativni meni, ki zahteva 90 evrov, in solidna vinska karta predvsem ekoloških vin. In ne pozabite rezervirati kak teden ali dva prej.

2. (2.) Restavracija Pikol (Nova Gorica)

Še ena najprestižnejših restavracij v naši deželi se je povsem zaprla v svojo zgodbo in zdi se, da se nočejo več predstavljati na različnih festivalih in degustacijah. Ni jim treba, imajo izvirne ribje jedi, imajo svoja vina in simpatično kolišče nad ribnikom pri Novi Gorici. Najdražji ribji meni s sedmimi jedmi je po 90 evrov, pripravijo pa tudi marsikaj cenejšega.

Natančno urejena notranjost v novogoriškem Damu Natančno urejena notranjost v novogoriškem Damu Foto: Miha First

3. (3.) Restavracija Dam (Nova Gorica)

Morda so pri mladem Fakuču z ribjim menijem celo korak pred Pikolom, a s prostorom v industrijski coni se težko borijo s konkurenco. Meni natančno pripravljenih ribjih kreacij je 50 evrov. Vina so v glavnem iz bližnje okolice, manj je oranžnih kot nekoč, pa še kakšno prestižno penečo kapljico imajo.

4. (5.) Ošterija Klinec (Medana)

Še vedno ni povsem jasno, kateri od bratov ima boljšo ponudbo, kateri boljši razgled in kateri boljšo kapljico. Pri hrani je korak naprej starejši Aleks, ki ponuja razmeroma preprosto hrano, vezano na lokalno briško okolje in svoje vino. Cene so zmerne, za kakšnih 25 evrov bi morali biti vsaj siti, če ne že tudi odžejani.

Domačija Klinec se je sicer preimenovala v ošterijo, še vedno pa tako pri hrani kot pri vinu poudarja domačo pridelavo. Domačija Klinec se je sicer preimenovala v ošterijo, še vedno pa tako pri hrani kot pri vinu poudarja domačo pridelavo. Foto: Matej Leskovšek

5. (6.) B&B Klinec (Plešivo)

Mlajši Klinec, ki je bil svoje čase pri bratu zadolžen za žar, je zgradil in odprl nov obrat, s sobami z razgledom na Brda in kuhinjo, ki poskuša vsaj ponoviti tisto, kar se je naučil v Medani. Vinska karta ima za razliko od brata tudi nekaj konkurenčnih vin. Od kakšnih 25 do 30 evrov na osebo brez vina.

6. (8.) Restavracija Calypso (Nova Gorica)

Goriški turistično-igralniški gigant ima dovolj denarja, da si lahko privošči vsaj eno prestižno restavracijo. Calypso je v igralnici Perla, kjer je sicer še nekaj manj razkošnih lokalov. Imajo izredno vinsko karto, večinoma ribjo ponudbo in izredno uigrane natakarje. Meni petih jedi stane okoli 40 evrov, poleg vina imajo tudi listo žganja in cigar. Dodati je treba, da imate več možnosti za obisk, če ste nastanjeni v hotelu oziroma v igralnici.

Calypso v Hitovi igralnici Perla je ena manj znanih prestižnih restavracij pri nas. Calypso v Hitovi igralnici Perla je ena manj znanih prestižnih restavracij pri nas. Foto: Ana Kovač

7. (7.) Restavracija in vinoteka Mama (Ajševica)

Gostilna, ki je imela ob odprtju namen zadovoljiti predvsem zahtevnejše italijanske goste. Kuhinja meša lokalne in italijanske vplive, najbolj pa stavijo na morske sestavine. Imajo celo vinoteko vipavskih, briških in nekaterih tujih vinarjev, cene hrane pa se gibljejo okoli 35 evrov na osebo.

8. (-) Turistična kmetija Kabaj

Na domačiji strežejo enostavne, briške menije za kakšnih 25 evrov in jasno, lastna vina, ki so med najboljšimi v Brdih. Gospodar ne pozabi na to, da so njegove korenine v Franciji, a bolj kot to je pomembno, da v hiši ponujajo tudi poceni sobe z razgledom na briške gričke.

Ena od prednosti Dobre vile je zagotovo tudi pogled na hribe in gore okoli Bovca. Ena od prednosti Dobre vile je zagotovo tudi pogled na hribe in gore okoli Bovca. Foto: Miha First

9. (10.) Dobra vila (Bovec)

V Bovcu včasih bolj, včasih manj aktivno deluje hotel Lepa vila. Ob sobah, ki vas stanejo okoli 150 evrov, gradijo na simpatični ustvarjalni kuhinji lokalnih in tujih vplivov. Vinska karta bi bila lahko še natančnejša, meni štirih jedi pa je 40 evrov.

10. (-) Domačija Belica (Medana)

Medana je mikro lokacija v Brdih, ki je v zadnjih letih požela največjo slavo. Malo zaradi vinarjev, ki okoli nje pridelujejo vino, malo zaradi festivala vina in poezije, ki je medtem menjal lokacijo, malo pa tudi zaradi solidnih gostiln, kamor štejemo tudi Belico. Za kakih 20 evrov se boste že kar najedli in poskusili še kozarec ali dva vse boljšega hišnega vina.

delitve: 116
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin