SiolNET. Trendi Kulinarika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top gostilne 2015 – Severna Primorska in Goriška

4

termometer

Letos smo se lotili nekaterih sprememb in iz lestvice, ki jo sestavljajo lokali od Nove Gorice mimo Brd proti severozahodnemu koncu naše dežele, izločili naše mojstre na sosednji strani meje.

Večji sprememb od lani ni, če izvzamemo omenjeno, je pa zato izbor naših mojstrov nekaj širši.

1. Hiša Franko (Kobarid)

Pri Franku se vsako leto spomnijo česa novega, pa ne govorimo samo o jedeh, ampak tudi o sodelovanju glavne kuharice in gospodarice v tujini. Škoda, da vse dejavnosti v hiši ne kažejo (ali ne morejo kazati) konkretnejših odzivov v dveh najpomembnejših svetovnih turističnih medijih (Michelin, The World's 50 Best Restaurants). Hrana v Kobaridu ostaja avtorska, vinska karta ima predvsem ekološke pijače, meni z devetimi jedmi brez pijače je 80 evrov na osebo.

2. Restavracija Pikol (Nova Gorica)

Še vedno ena najprestižnejših restavracij v naši državi vabi goste od tukaj in tam predvsem na ribje dobrote. Nad ribnikom pri Novi Gorici je vinska karta vse bolj domača, najdražji ribji meni s sedmimi jedmi je po 90 evrov. V zadnjem času so dodali tudi nekaj več mesa in nekoliko umirili cene. Vinska karta po novem predvideva bolj lastne proizvode, predvsem peneče. Šest jedi je okoli 62 evrov na osebo.

3. Restavracija Dam (Nova Gorica)

Zdi se, da se mladi Fakuč hitro prebija med najboljše pri nas. Ribji meniji iz Nove Gorice, v simpatično urejenem lokalu, ki ga na žalost obkroža industrijska cona. Meni natančno pripravljenih ribjih kreacij je 50 evrov. Vina so v glavnem iz bližnje okolice, manj je oranžnih kot nekoč, pa še kakšno penečo kapljico imajo.

4. Restavracija Gredič Avenanti (Ceglo)

Atraktivna lokacija v Brdih, kjer snemajo hudo popularne TV-limonade in kjer, kadar niso na ekranih, italijanski mojster Cristian Avenanti kuha avtorske menije za 40 (meso) ali 60 evrov (ribe). Imajo izjemno, pa tudi malce posebno urejeno vinsko klet, v kateri je mogoče najti največ različnih vin na naši strani Brd.

5. Domačija Klinec (Medana)

Človek se kar težko odloči, pri kateremu od bratov Klinec je lepši razgled, boljša hrana ali boljše vino. Prednost dajemo starejšemu Aleksu, ki ponuja razmeroma preprosto hrano, vezano na lokalno briško okolje in svoje vino. Cene so zmerne, za kakšnih 25 evrov bi morali biti vsaj siti, če ne že tudi odžejani.

6. B&B Klinec (Plešivo)

Mlajši Klinec, ki je bil svoje čase v centrali v Medani zadolžen za mesnine, je s spremljevalko odprl povsem nov obrat, kjer so moderne sobe z razgledom na Brda in kuhinja, ki poskuša vsaj ponoviti tisto, kar se je naučil v Medani. Vinska karta ima za razliko od brata tudi nekaj konkurenčnih vin. Nazadnje smo veliko jedli za 30 evrov na osebo.

7. Restavracija in vinoteka Mama (Ajševica)

Gostilna, ki ima namen zadovoljiti predvsem zahtevnejše italijanske goste. Kuhinja meša lokalne in italijanske vplive, zraven pa se pohvalijo tudi z vinoteko vipavskih, briških in nekaterih tujih vinarjev. Cene okoli 35 na osebo.

8. Restavracija Calypso (Nova Gorica)

V najboljšo Hitovo restavracijo človek ne vstopi ravno vsak dan. Morda se zdi, morda pa je kar res, da v prostore, kjer ima vsaka miza dva natakarja in posebej sommelierja, ne morete ravno v kratkih hlačah ali sandalih. Raje imajo ribe kot mesno hrano. Meni petih jedi je 40 evrov, poleg vina imajo tudi listo žganic in cigar.

9. Restavracija Mark (Šempeter pri Gorici)

Novi najemnik nekdanje Hitove ribje postojanke in občasna televizijska zvezda je eden redkih, ki po zmagah na spektaklih lahko tudi nekaj normalnega skuhajo. Simpatičen in okusen kreativni meni za kakšnih 30 evrov, kjer prevladujejo prestižne lokalne sestavine. Solidna in res poceni vinska karta.

10. Dobra vila (Bovec)

Takole na hitro se zdi, da je tudi Bovec dobil povsem korektno gostilno v hotelu, ki je nasledil staro pošto. Dobra vila gradi na simpatični ustvarjalni kuhinji z mnogo značilnostmi boljših restavracij čez mejo. Vinska karta je kratka, le nekaj primorskih in nekaj štajerskih vin, cena menija pa med 30 in 40 evri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin