Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 7. 2015,
15.45

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izbor ocenili smo terasa Vrt Vrt top 10

Četrtek, 2. 7. 2015, 15.45

2 meseca, 1 teden

Top gostilne 2015 – najlepši vrtovi, dvorišča in terase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Žareča krogla na nebu pripeka in temperature so ravno pravšnje za posedanje na senčnem vrtu dobre gostilne. Kot vsako leto smo izbrali tiste, ki zunanje lepote in hrano kombinirajo najbolje.

Tudi letos naš izbor najboljših gostiln v Sloveniji in bližnji okolici začenjamo s pregledom ustanov, ki se lahko pohvalijo, da strežejo na najlepših vrtovih, dvoriščih in terasah. Od lani sta se z lestvice poslovila penzion Milka in Posestvo Pule, oba s krasnimi lokacijami, ki pa jih lastniki očitno niso znali izkoristiti. A nismo si predolgo belili glave, k sreči se je pojavilo kar nekaj novincev, ki se lahko pohvalijo z očarljivimi pogledi in razgledi, h katerim znajo pristaviti tudi malico podobne kakovosti. Kam se je torej v teh sončnih dneh vredno zapoditi? Poglejmo.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Tomažu Kavčiču je renesančni dvorec Zemono uspelo rešiti pred ruskimi vplivi in zato lahko še naprej uživamo ob idiličnih pogledih na Vipavsko dolino in pobočja na drugi strani. Poleti vam mizo pogrnejo tudi na travi, če pod oboki ni dovolj prostora, v vsakem primeru pa je izkušnja vrhunska.

2. (2.) Restavracija Strelec (Ljubljana)

Strelec je na Gradu izkoristil tisto najboljše: razgled na belo Ljubljano. Mize postavijo na obzidje, na tisti del, ki gleda proti mestu, in namesto da bi se gnetli s turisti, ki lovijo popolni posnetek, si oči spočijete med malicanjem dobrot izpod rok mojstra Jagodica.

 | Foto:

3. (3.) Restavracija Avenanti – Gredič (Ceglo)

Razgled s prenovljenega dvorca v Goriških brdih je v zadnjem letu zaradi serije Ena žlahtna štorija postal eden najbolj prepoznavnih v Sloveniji, izjemen pa je že od nekdaj. Pogled čez vinograde seže v Italijo, okusno urejenemu vrtu pa so za popolno izkušnjo dodali bazen.

4. (4) Restavracija 1906 - Hotel Triglav (Bled)

Hotel nad Blejskim jezerom tako od zunaj kot znotraj spominja na čase, ki jih označuje številka v imenu restavracije, a najbolj navduši s teraso, na kateri tudi tistim, ki ne spite v hotelu, z veseljem postrežejo, medtem ko vpijate božanski pogled na jezero.

5. (5.) Gostilna As (Ljubljana)

Čeprav je As ena bolj razvpitih ljubljanskih gostiln, se zdi, kot da tamkajšnja terasa na strehi, ki jo hladijo gromozansko drevo in drugo zelenje, ostaja dobro varovana skrivnost. Gostu tam ne manjka prav nič – hrana je vedno prepričljiva, na terasi je poseben točilni pult, ne manjka niti okrasni bazen.

 | Foto:

6. (6.) Domačija Javornik (Krka)

Popolna lokacija za romantičen zmenek na Dolenjskem. Postrežejo vam na bregu Krke nedaleč od njenega izvira, potem pa se lahko sprehodite čez romantičen lesen most ali, če ste bolj adrenalinske sorte, zaveslate po kot zrcalo gladki reki.

7. (7.) Restavracija Sophia Kempinski (Portorož)

Res je, to je ena najdražjih restavracij pri nas, a ko se vrt poleti spremeni v intimne separeje, veste, zakaj ste prišli. K temu dodajte popolno storitev, izjemno hrano in širok izbor rujne kapljice – takrat postane jasno, od kod hotelu ocena pet zvezdic in pol.

8. (8.) Pen klub (Ljubljana)

Najpomembnejši balkon v Ljubljani je opremljen s skrbno zasajenimi in označenimi zelišči, nad katerimi bdi šefica Oli. Čeznje med malicanjem fižolove juhe in pikantnih peresnikov gledate na Tivoli, najpomembnejše galerije in še pomembnejša veleposlaništva.

 | Foto:

9. (-) Hiša Torkla (Korte)

Odkar se je v Kortah naselil dinamični duo, ki zdaj vodi Hišo Torkla, imate razlog več za naporni vzpon po vijugasti cesti iz Izole ali Portoroža. Pri Torkli stavijo na teraso, s katere gledate na istrske gričke, ker je zastekljena, pa si lahko ta užitek privoščite tudi v hladnejših mesecih.

10. (-) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

Mlajši Aleksov brat Uroš je z ženo šel na svoje in na Plešivu zgradil domačijo, za katero kar težko verjamete, da je novogradnja. Hiša, ki se popolnoma vklaplja v briško okolico, je nadgrajena z bazenom in teraso, s katere boste med mastenjem s Klinčevimi mesninami gledali dol čez vinograde.

Ne spreglejte