Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
13.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo izbor Kras Vipavska dolina Brkini

Četrtek, 14. 8. 2014, 13.10

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2014 – Kras, Vipavska dolina in Brkini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na kulinaričnem območju, ki ga je omenjala že zgodovina, se mešajo lokalna vipavska in kraška ponudba ter gostilne, ki ponujajo okuse morja.

Kot je v naši navadi, omenjamo tudi nekaj slovenskih zgodb, ki so čez mejo, pa tudi ponudnikov kmečkega turizma se ne branimo.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Ustvarjalna in spektakularna kuhinja Tomaža Kavčiča, za katero italijanski vodniki menijo, da gre za drugo najboljšo gostilno v Furlaniji. Imajo vsa pomembnejša primorska, predvsem vipavska vina in za 45 evrov na osebo ponujajo tudi izjemen razgled na dolino.

2. (2.) Majerija (Slap pri Vipavi)

Ortodoksna lokalna hrana vrhunskega pedagoga Mateja Tomažiča, ki med vinogradi ne postavlja samo gostilne, ampak kar resort. Vinska karta poudarja vipavska vina, cene pa so res nizke – pod 30 evrov brez pijače za povprečen degustacijski pohod.

3. (7.) Kraljestvo pršuta (Kobjeglava)

Če verjamemo, da je kraški pršut najpomembnejša sestavine kraške kuhinje, potem je Kobjeglava nujen del obiskov v teh krajih. Lasten pršut iz sušilnice v vasi, nekaj izumov in prijazen ambient, pa še korektna vinska karta v lokalu, ki ga hvalijo tudi italijanski vodniki. Kakšnih 30 evrov na osebo.

4. (3.) Gostilna Mahorčič (Rodik)

Posodobljena brkinska ali kraška gostilna s pomembno zgodovino. Ustvarjalna kuhinja, ki vse bolj postaja zaščitni znak gostilne v eni najbolj kulinaričnih vasi pri nas. Vinska karta je hladilnik, kjer najdete okoliška in primorska vina. Cena 35 evrov na osebo.

5. (4.) Okrepčevalnica Ruj (Dol pri Vogljah)

Prenovljena kraška, malce tudi ustvarjalna kuhinja. Na žalost brez vinske karte, čeprav je v veži ob vseh dobrotah, ki jih je mogoče tudi kupiti, veliko vina. Potem ko se je šef vrnil iz Divače, se je odpravil v Ljubljano, kjer ima razprodano podružnico TaBar. 35 evrov na osebo.

6. (-) Gostilna Bak (Cesta)

Gostilna na drugi strani mejnega prehoda v Kozini. Kraška gostilna z obilo lokalnih zgledov in eksotičnih vplivov. Izjemno pripravljena hrana, vinska karta pa razen redkih francoskih steklenic prisega na naš in na tržaški Kras, glavna zvezda je Edi Kante. Za dodobra poln trebuh boste odšteli okoli 40 evrov.

7. (5.) Agriturismo Milič Zagrski (Zagradec pri Repentaboru)

Prijazna kmetija streljaj čez mejo, ki daje na mizo tisto, kar pridela doma. Sijajna oljčna olja, lastna ustekleničena vina in cene, da se človek zjoka od veselja. Ponujajo menije, ki redkokdaj presežejo 15 evrov na osebo, odprti pa so bolj pogosto kot kakšna gostilna na naši strani.

8. (-) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Na Črniče smo postali pozorni, ko nas je na kmetijo s prenočišči opozoril naš vrhovni tviteraš. In ni se zmotil. Cigoj ima tako dobra vina, da mu ni treba kupovati pri sosedih, podobno velja za mesnine in zelenjavo. 20 evrov na osebo.

9. (6.) Turistična kmetija Saksida (Zalošče)

Gostišče z eno najboljših vinskih kleti pri nas je odprto samo po naročilu oziroma po predhodnem klicu. Hrana je za te kraje presenetljivo kreativna – ker je kuhar včasih kuhal na Zemonu. Vina so iz (odlične) domače pridelave. 30 evrov na osebo.

10. (9.) Furlan (Repentabor)

Staromodna gostilna tik za mejo, na tržaškem Krasu. Jedi so lokalne, porcije obilne in težke, vinska ponudba pa veliko bolj raznolika kot pri konkurenci na naši strani. Cena 40 evrov na osebo.

Ne spreglejte