Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

izbor ocenili smo Dolenjska Posavje

Petek, 29. 8. 2014, 11.24

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2014 – Dolenjska in Posavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Dolenjskem in v Posavju je nekaj lepotnih popravkov, tudi na vrhu, kamor smo postavili gostilno s klasično ekološko hrano in najboljšo vinsko karto.

Ponudba v tem delu naše dežele je precej raznovrstna, a zdi se, da se razmere po rahli renesansi v preteklih letih umirjajo, pa tudi v teh krajih se je nekaj lastnikov uštelo pri svojih investicijah. Za primerjavo poglejte lansko leto.

1. (2.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

Kot smo napovedali, sta na vrhu ekološka ponudba in izredna vinska karta. Koncept, ki je podprt s predelanimi domačimi recepti, za tiste, ki si želite poceni nedeljskih kosil, pa se najde tudi kaj bolj umirjenega. Vinska karta ponuja vse od tujih do domačih in seveda ekoloških kapljic. Cena: okoli 30 evrov na osebo brez pijače. Počitka potrebnim ponujajo tudi sobe.

2. (1.) Ošterija Debeluh (Brežice)

Gostilna v samem središču Brežic. Klasična ustvarjalna kuhinja, le z vzorcem lokalne kuhinje, po drugi strani pa člani skupine JRE mešajo veliko mednarodnih oziroma balkanskih vplivov. Pomagala bi natančnejša vinska karta. Cene od 40 do 50 evrov na osebo.

3. (3.) Oštarija (Dolenjske Toplice)

Nekdanja ekipa z gradu Otočec je pred dvema letoma presenetila, zdaj pa ostaja v ustaljenih tirih. Razmeroma nizke cene kratkih kreativnih menijev. Vinska karta ni obsežna, je pa zanimiva (in tudi poceni). Za 20 evrov se boste že kar najedli.

4. (4.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Spet govorimo o prav posebnem kmečkem turizmu, ki ponuja ekološko pridelano hrano, pa naj gre za mesnine ali zelenjave. Prav posebna lokacija na hribu, z vinsko kletjo, ki se baha z ne ravno poceni oranžnimi vini. 40 evrov brez pijače in možnost prenočevanja.

5. (5.) Gostilna Rakar (Trebnje)

Kreativna kuhinja z lokalnimi in sezonskimi temelji, vinska klet, ki se je človek res ne more sramovati, prijazna ekipa in možnost prenočevanja. Od 30 do 40 evrov na osebo, odvisno od izbire menija, nedeljska kosila so še cenejša, a manj kreativna.

6. (10.) Domačija Javornik (Krka)

Kot da bi lokacijo, ki sicer ponuja malce bolj raznoliko hrano kot pred leti, ponovno odkrivali. A postrvi, od paštet in namazov do pečenih v koruzi, so še vedno v glavni vlogi. Pričakovali bi bolj natančno vinsko zgodbo. Mize na rečnem bregu so dodatek, ki ga ni mogoče plačati. Manj kot 30 evrov na osebo.

7. (6.) Gostilna Vovko (Ratež)

Klasična, lokalna, le delno modernizirana hrana s solidno vinsko karto (s kopico lokalnih vinarjev), kakršno mora imeti vsako mesto, če seveda Vovka štejemo med novomeške gostilne. Sicer pa še ena lokacija, kjer natančno ločijo med nedeljsko in ponudbo drugih dni. 30 evrov na osebo brez pijače.

8. (-) Gostišče Dolinšek (Vrh nad Boštanjem)

Na lestvico prihaja gostilna z izjemno teraso in še lepšim razgledom. Ustvarjalna kuhinja, ki jo malce umirja usmerjenost na velike skupine, po drugi strani pa zanimiva vinska klet, kjer ne manjka nobeno slovensko vino. Vseeno imejte v žepu 35 evrov na osebo.

9. (7.) Gostilna Šekoranja (Bizeljsko)

Legendarna gostilna običajnih kmečkih dobrot, kot jih opažamo v vsaki naši pokrajini. Velike porcije hladnih in toplih mesnin (in juh), ki jih premagujejo z zadostno lokalno in hišno vinsko ponudbo. Za 20 evrov na osebo se boste kako sobota ali nedeljo dobro najedli.

10. (8.) Turistična kmetija Šeruga (Ratež)

Še ena izjemna lokacija med potočki in gozdički, ki jo spremljajo različne živali in živalce, da o sprehajajočih se, pa tudi zaklenjenih živalih v okolici niti ne govorimo. Ponudba hrane je široka, pravijo ekološka, vinske karte pa ne boste našli, čeprav imajo na voljo nekaj lokalnih kapljic. Pri Šerugi je mogoče tudi prespati. Hrana 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte