Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2013,
10.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izbor ocenili smo

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 10.49

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2013 – okolica Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ni povsem jasno, kdaj se je začela okolica Ljubljane kulinarično utrujati, a dejstvo je, da v zadnjih letih nekoč eden najaktivnejših delov slovenske kulinarike počasi peša.

Nekateri pravijo, da zaradi pomanjkanja službenih kartic, drugi pa, da zato, ker je čas konca osemdesetih in devetdesetih minil, s tem pa tudi ideje, ki so jih gojili v teh kuhinjah. Moda ocvrtih pišk in krompirčka pa gotovo ni moda tega desetletja. Vseeno smo pogledali naše ocene in lanske zapise, da bi našli deseterico, ki se jo izplača obiskati.

1. (1.) Gostilna Skaručna (Skaručna) Najbolj svojevrstna in nenavadna gostilna naših krajev v lasti Slavca Žagarja mlajšega. Orjaška ponudba različnih lokalnih jedi in občasno tudi izumov. Ena oseba dobi vsaj štiri juhe in vsaj tri glavne mesne jedi. Je pa to drag "špas" in ob ekoloških vinih, ki jih ponujajo, se cene dvigajo v nebo. Brez pijače blizu 80 evrov na osebo.

2. (6.) Gostilna Kirn (Jezero) Bratranca Stane (spodnji) in Janez (zgornji) Kirn sta se izmislila moderno obljubljansko kuhinjo. V zadnjem času se Spodnji vrača in čeprav idej ni preveč spreminjal, se zdi, da spet prihaja čas, ko ob ustvarjalni kuhinji stojijo tudi otipljiva hrana ter zgolj posebne steklenice slovenskih in tujih vinarjev. Cena korektnega kosila je do 30 evrov na osebo.

3. (3.) Gostišče Pri Poku (Brezovica) Ena osnovnih ustvarjalnih kuhinj v deželi. Če imajo dober dan, so neprekosljivi v pripravi svojih izumov. Vina ponujajo po občutku, čeprav imajo na vinski karti marsikaj, brez pijače pa se oseba naje za približno 50 evrov.

4. (2.) Gostilna Čubr (Križ pri Komendi) Kombinacija sodobne, le malo kreativne kuhinje in domače, bolj obilne tradicije na prijaznem trgu ob cerkvi. Namesto vinske karte imajo vinsko klet. Cene brez pijače so okoli 40 evrov.

5. (-) Posestvo Trnulja (Črna vas) Še en lokal, ki je odprt (žal) zgolj ob nedeljah, a neprekosljiv v ponudbi ekoloških dobrot. Večina hrane je doma na lastni kmetiji in tudi pri vinu ni nobene dileme – imajo zgolj ekološke, da ne rečemo oranžne vinarje. Okoli 35 evrov na osebo.

6. (5.) Slavkov dom (Golo Brdo) Kombinacija kmečke gostilne in nekakšnega kmečko-planinskega turizma, kjer "domačo" hrano pripravijo tako, kot je treba. Ob odprtih vinih imajo skromno vinsko karto s par solidnimi vini in cenami nekaj pod 30 evrov na osebo.

7. (7.) Gostilnica Kamrca (Mengeš) V kontrolirano starinsko urejeni Kamrci francosko-italijanske specialitete kuhajo na slovenski način, vina pa izberejo kar gospodarji sami, saj vinske karte nimajo. Gostilna, v kateri je jedla celo Ceca, ponuja hrano za 40–50 evrov na osebo.

8. (9.) Gostilna Kovač (Tomačevo) Tradicionalna gostilna, kjer se je vedno dobro jedlo, čeprav so se najraje ponujali poslovnemu svetu. Z malo sreče se boste zaleteli v župana prestolnice, ki očitno ceni tudi solidno vinsko karto, cene pa so okoli 35 evrov na osebo.

9. (8.) Gostilna Gorjanc (Brezovica) Preurejena stara gostilna, ob kateri je zrastel velik hotel, ponuja tradicionalno hrano s kančkom pridiha sodobnosti in nekaj italijanskimi vplivi. Urejajo celo nekakšno klet, a škoda, ker nimajo udarnejše vinske ponudbe. Hrana vas bo stala kakih 25 ali 30 evrov na osebo.

10. (4.) Kmetija odprtih vrat na Kurenu (Kuren nad Vrhniko) Ena boljših kmetij odprtih vrat pri nas, ki pa ponudbe že kar nekaj časa ni zares zamenjala. Standarden meni lokalne (kmečke)hrane, korektne mesnine in nekaj zelenjavnih posebnosti. Vina, ki sploh ne presenečajo. Cene okoli 20 evrov na osebo.

Ne spreglejte