Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
9.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo izbor terasa Vrt Vrt

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 9.19

2 meseca, 1 teden

Top gostilne 2013 – najlepši vrtovi, dvorišča in terase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Boljše gostilne v naših krajih po vzorih iz tujine stavijo tudi na vrtove in terase, letos smo dobili nekaj še posebej lepih.

Jasno, gre za to, da turisti med vse večjo ponudbo izberejo tisto lokacijo, ki ponuja največ. Povsem na vrhu od lani sicer ni velikih sprememb, a nekaj novih idej je sijajnih: ob malici je lepo pogledati v daljavo ali uživati v drevju, ki vas obdaja. Je pa res tisto, kar bomo ponovili še večkrat: pri okusih ni demokracije.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Najemnik je postal tudi lastnik starega dvorca. Fino je med oboki, še lepše je kar na travi, na večkrat razprodanem vrtu, kjer postavijo mize s pogledom na Vipavsko dolino ali na hribe, ki se dvigajo nad Ajdovščino in Gorico.

2. (-) Restavracija Strelec (Ljubljana)

Kuhar, ki je očitno prepričal lastnike, kaj je visoka kuhinja in, kar je pomembno, kaj pomeni vrt na obzidju velikega gradu. Na tak način si Ljubljane prej nismo mogli ogledovati.

3. (2.) Restavracija Avenanti – Gredič (Ceglo)

Pogled s prenovljenega malega gradu na Brda, na vinograde in zelene gričke, zraven pa še ena najlepše, malce futuristično, urejenih vinskih kleti pri nas.

4. (3.) Restavracija Sofija (Rimske Toplice)

Nobenega dvoma ni, razgled z vrta restavracije v dolino presega tisto, kar ponudijo na krožnikih. Gre za enega najlepših pogledov v domovini, in če si ob tem lahko privoščite vsaj nadomestek konjaka, vam bo vse jasno.

5. (10.) Gostilna As (Ljubljana)

Prenovljena restavracija je že lani dobila teraso, ki v zadnjem času doživlja še posebej resen razcvet. Sredozemsko obarvana večerja v senci košatega drevesa s pogledom na Knafljev prehod.

6. (5.) Penzion Milka (Kranjska Gora)

Poleti pogrnejo mize na terasi nad jezerom Jasna, v katerem čofotajo race, nad njim pa se proti Vršiču dviga sivobela ekipa najlepših slovenskih gora. Si lahko turisti želijo še več?

7. (9.) Domačija Javornik (Krka)

V tem primeru je še posebej treba poudariti poletje, saj postavijo mize in stole kar na obrežju dolenjske sladke vode in potem razneženemu gostu, ki na pol leži na travi med hišo in vodo, strežejo svojo degustacijo, v kateri so na prvem mestu postrvi.

8. (6.) Pen klub (Ljubljana)

Balkon z razgledom na centralo. Na eni strani Moderna, na drugi Narodna galerija, pa še pogled na Tivoli in nadzor nad najpomembnejšimi ambasadami na levi strani, zraven pa fižolova juha in kozarec rdečega.

9. (7.) Posestvo Pule (Trebelno)

Rojstni kraji nekaterih pomembnih Slovencev. Eden od njih je posestvo predelal do podrobnosti. Če odmislimo predrage hišice, konje in vinsko klet, je v središču, med staro hišo, toplarjem in novo restavracijo, pod mogočnim orehom prav fino nekaj pomalicati.

10. (-) Restavracija Sophia Kempinski (Portorož) Potem ko sta lokalna šerifa preprečila, da bi Kempinski razvil portoroško obalo, so se v prestižni verigi odločili, da bodo znotraj hotela ustvarili svojevrsten resort, ki gosta povsem loči od socialistične ponudbe v montažnih kioskih ob obali. Malica na mediteranskem vrtu je drag, a izjemen dogodek.

Ne spreglejte