Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

čokolada

Torek, 22. 10. 2013, 13.45

8 let

Top destinacije za čokoholike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekateri kraji ljubitelje čokolade razvajajo bolj kot drugi. Vsaj ta konec tedna bo med njimi tudi Ljubljana.

Uživanje v kakovostni čokoladi ni greh. Kakav oziroma vrste čokolade z visoko vsebnostjo kakava imajo številne blagodejne učinke, od zniževanja krvnega tlaka in holesterola do stimulacije možganske aktivnosti. Da o zadovoljstvu ob koščku dobre čokolade niti ne govorimo … Zato je dobro vedeti, kje lahko uživate v kakovostni čokoladi oziroma katere destinacije veljajo za čokoladna nebesa na Zemlji.

Perugia, Italija Mesto Perugia v italijanski pokrajini Umbrija ravnokar gosti enega največjih evropskih festivalov, povezanih s čokolado. Na vsakoletnem festivalu se predstavljajo mnogi proizvajalci čokolade in čokoladnih sladic, med njimi tudi Perugina, najbolj znani italijanski proizvajalec čokolade, ki ga verjetno poznate po čokoladnih bombonih Baci. Čokoladno veseljačenje se je v Perugii začelo v soboto, trajalo pa bo vse do naslednje nedelje.

Bruselj, Belgija Pravzaprav ne morete zgrešiti z nobenim mestom v Belgiji – to je država z 12 tovarnami in več kot 2100 prodajalnami čokolade, pa tudi 16 muzeji, ki so ji posvečeni. A če je Belgija država čokolade, je Bruselj seveda njena prestolnica, ta položaj pa še potrjuje dejstvo, da ima v njem svoj sedež več znamenitih proizvajalcev čokolade na svetu, kot so Godiva, Neuhaus in Leonidas. Seveda pa je mesto posejano tudi z butičnimi prodajalnami, kjer ne smete mimo pralinejev, vladarjev čokoladnega sveta.

Zürich, Švica Švica je vodilna država po porabi čokolade na prebivalca, kar ni nič čudnega, saj je to domovina podjetij, kot so Lindt, Cailler-Nestle in Toblerone. Z obiskom Züricha boste pokrili vse najpomembnejše proizvajalce, saj ima vsak od njih v tem mestu vsaj prodajalno, če ne kar svoj sedež. Če vam to ni dovolj, pa se z vlakom zapeljite po čokoladni poti v kraj Broc, kjer vas bodo popeljali po tovarni Cailler-Nestle.

Dunaj, Avstrija Nobena čokoladna turneja ne more zaobiti Dunaja, kjer domuje slovita torta sacher. Čokoladni biskvit, namazan z marmelado in prelit s temno čokolado, nosi ime svojega avtorja Franza Sacherja, ki je to sladico izumil leta 1832. Če ne morete do dunajskega hotela Sacher, glavnega prodajnega mesta te torte, jo lahko kupite v Salzburgu, Innsbrucku ali Gradcu, prodajajo pa jo tudi prek spleta.

Oaxaca, Mehika Prvi so čokolado oziroma kakav spoznali v Srednji Ameriki in vse odtlej je Mehika eno čokoladnih središč. V mestu Oaxaca na jugu države čokolada dobesedno teče v potokih – tam ni le posladek, ampak priljubljena pijača, ki jo prodajajo na vsakem vogalu. Seveda pa ne manjka čokoladnih slaščic v vseh mogočih oblikah, pripravljenih in ročno izdelanih po starodavnih receptih.

Ljubljana, Slovenija Za slovensko središče čokolade sicer veljajo Lesce in tamkajšnja Gorenjka, a vsaj za ta konec tedna bo to vlogo prevzela Ljubljana. To soboto bo namreč na Pogačarjevem trgu prvi čokoladni sejem. Na stojnicah se bo s svojimi dobrotami predstavljalo več kot trideset razstavljavcev, pri katerih boste lahko poskusili čokolade z različnimi sestavinami, pralineje, vroče čokolade, čokoladna piva, čokoladna vina, kozmetiko in druge izdelke, ki so na tak ali drugačen način povezani s čokolado.

Ne spreglejte