Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 12. 2018,
17.25

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,66

31

Natisni članek

kuhano vino test

Ponedeljek, 24. 12. 2018, 17.25

5 let, 4 mesece

Test kuhančkov: vino je pošteno razredčeno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,66

31

Kuhano vino Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Kuhano vino, res praznična pijača za veseli december ali bolj razlog za glavobol? Vzeli smo nekaj vzorcev in opravili resen laboratorijski pregled.

V tem obdobju si marsikdo krajša december z najbolj praznično pijačo v tem predprazničnem času – kuhanim vinom.

In ker temu pogosto sledi glavobol, za katerega ni vedno jasno, ali je kriva količina ali sumljivi zvarki, če ne kar oboje, smo kakovost kuhanega vina preverili v laboratoriju.

Biotehnična fakulteta je za Planet TV izmerila vsebnost alkohola in sladkorja v štirih vzorcih belega kuhančka.

Vsi štirje testirani kuhančki so imeli podobno vrednost alkohola, okoli sedem odstotkov, kar je skromno. Vino je pošteno razredčeno.

Na drugi strani pa so pri sladkorju odstopanja velika. Samo en vzorec je imel normalno vrednost, trije pa skoraj dvakrat večjo. Za primerjavo, kaj v praksi pomenijo številke - če pogledamo, je tako v kozarcu skoraj za četrtino vprašljive kakovosti.

V kuhančku najdemo veliko različnih vrst vin. | Foto: Ana Kovač V kuhančku najdemo veliko različnih vrst vin. Foto: Ana Kovač

Različne vrste vin in skrivnosti v receptu

Na ljubljanskih stojnicah v kuhanih vinih strežejo različne vrste vin. Od metliške črnine, belega sovinjona, primorske mešanice, rdečega sovinjona kaberneta pa vrtovčana in terana. Vse to se znajde v kuhanih vinih.

Osredotočili smo se na kakovost. Skrivnosti o razmerju med vinom in vodo, dodatkih, začimbah so razkrili le redki.

Nekateri teran sladkajo z medom, drugi belemu vinu dodajo bezeg, v cviček pa rozinov sirup. Eden od ponudnikov je dejal, da doda četrtino vode, ob tem pa še zmlete začimbe.

Božična pravljica, družina Salaj, Čazma, Grabovnica, 2018
Trendi Na posesti Salajevih letos božično čarovnijo ustvarjajo štirje milijoni lučk

Pri sladkorju številna odstopanja, pri alkoholu primerljivi

Eden od analiziranih kuhančkov je bil zrel za inšpekcijo. | Foto: Pixabay Eden od analiziranih kuhančkov je bil zrel za inšpekcijo. Foto: Pixabay Pod drobnogled so na Planet TV vzeli štiri vzorce belega kuhanega vina. Z dveh trgov in ob nabrežju Ljubljanice. Na biotehniški fakulteti, v laboratoriju za vinarstvo za analizo vsebnosti alkohola in sladkorja, so za analizo potrebovali dobri dve uri.

"Mogoče je malo prevelika razlika glede koncentracije sladkorja. V koncentraciji alkohola pa so vzorci zelo primerljivi," pravi Tatjana Košmerl z Biotehniške fakultete.

Naši vzorci belega kuhanega vina so nerazpoznavne sorte, podrobneje razlaga Košmerlova, dva motna, dva bistra, kislost primerna, vizualna privlačnost pa zelo različna, preveč izstopajoče začimbe le pri enem. Na grobo: dva od štirih sta prestala krst.

"Se pravi, ne preveč začinjena, tudi po analizah sladkorja - ne preveč sladka, predvsem pa takšna, da bi se vrnili ali pa jih komurkoli priporočali," meni Košmerlova.

Eden od vzorcev je popolnoma nesprejemljiv. "Duh po starikavem. To je za inšpekcijo poklicati. Vino je slabše kakovosti, postano. To se lahko zgodi po nezadostnem povretju vina," analizira Košmerlova.

Božiček
Novice Božična zgodba, ki bo Ljubljančanu polepšala praznike

Le eden po "nemškem" receptu

Med našimi vzorci je le eden dosegel na primer v Nemčiji predpisano mero, sedem volumskih odstotkov alkohola za kuhano vino. Da okus in kakovost vendarle štejeta, potrdijo sami obiskovalci.

Nekateri so vino ocenili kot vodeno, drugi za silo sprejemljivega.

Cena letošnjega kuhančka je večinoma povsod enotna: dva evra. Košmerlova še poudari, da bi morali vsi vedeti, od kod vino prihaja. "Predvsem pa bi bila s strani potrošnika zelo želena oznaka, kdo je pridelovalec, da ve, iz česa je to kuhano vino kot končni pridelek pripravljeno," opozarja Košmerlova. Vino, ki vam ga ponujajo praznične stojnice, torej ni nujno slabo, drži pa dejstvo, da za malo denarja običajno dobite veliko sladkorja in vino vprašljive kakovosti.

Ne spreglejte