Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2014,
22.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ana Roš MasterCard

Sreda, 6. 8. 2014, 22.05

8 let

Razkrivamo kuharske skrivnosti Ane Roš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zelo verjetno bi se med kulinaričnimi navdušenci našlo veliko takih, ki bi si želeli vsaj za hip pokukati tja, kjer nastaja vsa čarovnija Ane Roš, v njeno kuhinjo.

Priljubljenost kuharskih oddaj znanih imen svetovne kulinarike gre pripisati tudi temu, da si nemalo ljudi srčno želi pokukati v njihove delovne kotičke in ujeti katero izmed skrivnosti priprave vrhunskih jedi. Prav ta sreča, spoznavati trike kuharske mojstrice Ane Roš, pa se je nasmehnila nagrajencem, ki so v prvi etapi Aninih kulinaričnih počitnic kuhali na festivalu Schengenfest. Tem je Ana razkrila nekaj skrivnosti pri pripravi tako tradicionalnih jedi, ki izvirajo s tolminskega, kot tudi svojih domislic, s katerimi lokalni kuhinji dodaja tisto piko na i, zaradi katere se je uvrstila na svetovni kulinarični zemljevid.

Namesto pice jed, ki je nastala med pastirji Med glavnimi jedmi Aninega menija na festivalu Schengenfest se je tako znašla tolminska frika, katere glavna sestavina je leto dni staran sir Tolminc, ki se mu v mešanici okusov pridružita še krompir in mast. Prav frika pa bi bila zaradi svoje posebnosti lahko, kot pravi Ana, odličen slovenski nadomestek pici in s tem slovenski izvozni izdelek ulične prehrane.

Tolminska frika je sicer, kot je dejala Ana Roš, jed, ki izvira iz časov pastirjev, a zato ni nič manj luksuzna, če jo pripravimo in postrežemo na pravi način. Ana je to, se razume, naredila točno tako.

Posebnost se skriva v kvaliteti Med preostalimi specialitetami, ki so dišale iz old school prikolice Aninih kulinaričnih počitnic, je ta posebno pozornost namenila hišni specialiteti Hiše Franko, ki, kot pravi, predstavlja tradicijo, ki jo skušajo ohranjati že več desetletij. Gre za Frankov angleški roastbeef, katerega najpomembnejša sestavina je dobra izbira mesa, ki po besedah Ane poskrbi za večino okusa.

Na meniju glavnih jedi se je med omenjenima posebnostma po pravilu Hiše Franko morala znajti tudi postrv, ki je bila v festivalski izvedbi dimljena ter se dopolnjevala z okusi hrena in kandirane paprike. Seveda pa niti sladokusci niso ostali nepotešeni, saj sta jih na meniju čakali dve sladici: divje maline z belo čokolado in jogurtom ter čokoladni vrt, ki je s svojo skrivnostnostjo mamil brbončice številnih mimoidočih glasbenih navdušencev.

Ne spreglejte