Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
20.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prigrizek krompir tortilja pašteta sir

Petek, 12. 4. 2013, 20.02

7 let, 12 mesecev

Prihajo gostje! Kaj postreči?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Želeli ste zabavo in zdaj jo imate. Prijatelji prihajajo k vam, vi pa niste bili pripravljeni na njihov obisk. Kaj jim postreči? Preprosti prigrizki lahko še kako rešijo večer.

Prigrizki so vedno dobra izbira za goste, ki si želijo dobre družbe in veselega kramljanja. Če vaši gostje pridejo nenapovedani, imamo za vas nekaj rešitev, kaj jim lahko postrežete, da bodo odšli še bolj zadovoljni.

Medtem ko se vaši gostje že zabavajo ob pogovoru in kozarčku pijače, lahko stopite do hladilnika, vzamete ven nekaj banan in jagod. Če so vsaj malo sladkosnedi, jim boste ustregli z bananinim in jagodovim šejkom. Jagode, ki jih boste uporabili, so lahko tudi zmrznjene, lahko pa jih nadomestite z gozdnimi sadeži, ki bodo šejku dodali še malo kiselkastega okusa. Zrežite banano na koške, jagodam odstranite peclje, jih operite in vse skupaj dajte v mešalnik. Dodajte nekaj mleka, vaniljev sladkor in mešajte toliko časa, da postane napitek penast. Če želite biti nekoliko zviti, lahko dodate v mešanico dve ali tri liste sveže bazilike in nekaj kapljic limoninega soka. Odlično bo.

Če vam je od kosila ostalo kaj svinjske pečenke, lahko iz nje naredimo odlične sendviče za svoje goste. Pečenko narežemo na 2‒3 milimetre debele rezine. Rezine kruha namažemo z maslom in v pečici popečemo, da rahlo zarumeni. Na topel kruh namažemo sir za mazanje, položimo nanj list oprane solate ali nekaj rukole, posolimo, obložimo z rezinami pečenke, na vrh pa stisnemo nekaj kapljic svežega limoninega soka, ki bo lepo osvežil naše toplo-hladne prigrizke. Ob takšnih prigrizkih lahko ponudimo kozarec hladnega piva, a le tistim, ki ne bodo po obisku sedli za volan.

Zanimiva, hitra in okusna rešitev za pogostitev je tudi pečen krompir. Mislimo seveda na krompir, ki ga spečete v pečici celega, z lupino vred. Operite nekaj srednje velikih krompirjev, z vilicami naluknjajte lupino, položite krompir na papirnato brisačo in potem v mikrovalovno pečico. Peče naj se približno 5‒7 minut. Pred koncem pečenja lahko nanj naribate sir ali ga potresete s parmezanom in baziliko ter pustite v pečici še toliko časa, da se sir raztopi. Ko je jed gotova, narežite lupino, da se krompir odpre, in ga potresite s soljo in poprom. Jed lahko servirate v papirnatem ovoju ali na krožniku, zraven lahko ponudite še tatarsko omako.

Imate v hladilniku samo toast, pašteto in sir? Nič lažjega! Ste že kdaj jedli pečeno pašteto na toastu? Še ne? Poskusite. Kruhke namažemo s pašteto, obložimo s sirom in pečemo v pečici, da se sir stopi in se ustvari skorjica, a moramo paziti, da se nam toast ne zažge. Zraven ponudimo lahko solato, za tiste bolj zahtevne pa jajce na oko, ki bo s svojim okusom in sočnostjo dopolnilo okus in videz jedi.

Zanimiv in hitro pripravljen prigrizek je tudi tortilja iz piščančjih prsi. Na testo za tortiljo položimo nariban sir, rezine piščančjih prsi v ovoju, na rezine narezano trdo kuhano jajce, solato in na rezine narezan paradižnik. Vse skupaj zvijemo v obliko tortilje, za lepši videz prerežemo na polovico in zraven ponudimo sir nacho ali kakšno od omak, zelo dobro pa se bo ob tem prileglo tudi rdeče grozdje.

Ne spreglejte