Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
9.35

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koktajli prazniki prazniki

Sreda, 17. 12. 2014, 9.35

7 let, 4 mesece

Praznični recept: Trije zimski koktajli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Na zabavi postrezite s koktajlom, ki ne bo dišal po poletju, temveč po zimi.

Poletne koktajle, ki po barvi in okusu spominjajo na bombone, pozimi zamenjajmo z bolj elegantnimi, a še vedno aromatičnimi pijačami. Predlagamo tri recepte, ki vas bodo pogreli na praznični zabavi. Ne pozabite na lično dekoracijo!

Decembrska sangrija eno sladko rdeče jabolko (predlagano sorto gala) eno kislo zeleno jabolko (predlagamo sorto granny smith) skodelica svežih brusnic vejica svežega rožmarina steklenica pinota skodelica soka iz belega grozdja četrt skodelice sladkorja 3 decilitre mineralne vode

Robove kozarcev najprej zmočimo, nato jih pomočimo v kupček belega sladkorja, da dobijo lesketajoč rob.

Jabolki narežemo na manjše koščke. V večjem vrču zmešamo sadje, sladkor in rožmarin, da ta spusti malce arome. Nato prilijemo vino, sok in mineralno vodo. Postrežemo skupaj s sadjem.

Martini v božičnih barvah Za brusnični sladkorni sirup: skodelica svežih brusnic ¾ skodelice vode ¾ skodelice sladkorja

Za koktajl: dve merici gina merica brusničnega sladkornega sirupa merica vermuta sveže brusnice in rožmarin za dekoracijo

V manjši kozici zmešajte sestavine za sladkorni sirup in segrevajte na blagem ognju, dokler se sladkor ne stopi. Pokrijte s pokrovko in pustite, da se sirup kuha sedem minut in se brusnice zmehčajo. Zmečkajte jih s kuhalnico, znižajte temperaturo in kuhajte še pet minut. Precedite skozi tanko gazo, sirup ohladite.

Za koktajl zmešajte navedene merice pijače, nato prilijte žlico sladkornega sirupa. Na polovici vejice rožmarina odstranite listke in nanjo nabodite tri brusnice. Položite na kozarček.

 

Staromodna klasika z zimskimi začimbami Za štiri osebe: skodelica sladkorja skodelica vode trije stroke kardamoma zvezdasti janež cimetova palčka 12 meric viskija ali bourbona pomaranča, narezana na osem rezin štiri cimetove palčke za dekoracijo

V kozici z debelim dnom zmešajte sladkor, vodo in začimbe ter segrevajte na zmerni temperaturi, dokler se sladkor ne raztopi. Mešajte, dokler tekočina ne zavre, nato kozico pokrijte in odstranite z ognja. Počakajte, da se sirup ohladi in navzame arom začimb. Te odstranite po pol ure.

V vsak kozarček iztisnite sok rezine pomaranče. Te ne zavrzite, temveč jo položite v kozarček. Posebej zmešajte viski/bourbon s sladkornim sirupom in ledom ter prelijte čez pomarančo. V vsak kozarček položite še cimetovo palčko.

 

Ne spreglejte