Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino Portugalska

Sreda, 30. 4. 2014, 10.31

8 let

Portugalska "zelena" vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vsaka država ima svoja značilna vina, a je včasih prav, da se pustimo presenetiti.

Vsi vemo, da so bordojci rdeči, vina iz doline Rena bela, prav tako so najboljša štajerska vina bela, na Krasu pa najbolj priljubljena rdeča. Toda tudi na Krasu imajo poleg terana odlično belo vitovsko grganjo, ki je veliko manj znana kot rdeči brat, a je med poznavalci cenjeno vino.

Ravno tako je na Portugalskem. Dežela slovi po portovcih in polnih rdečih vinih doline Douro. Toda Portugalska, ki se vse bolj uveljavlja kot dežela vrhunskih vin, ima tudi odlična bela vina, ki pa so za zdaj zunaj meja države manj znana.

Denimo na severozahodu države gojijo unikatna bela vina z nizko stopnjo alkohola in značilno svežino. Vinho Verde, "zeleno vino", kar je portugalska oznaka za mlada vina, je v zadnjem času postalo pravi hit. V poletnih mesecih bodo še posebej osvežilna tista z mehurčki, ki so posledica fermentacije. V vinogradništvu sicer ostanek ogljikovega dioksida po fermentaciji pomeni napako v procesu proizvodnje vina, toda Portugalci so to spremenili v značilno posebnost.

Regija Minho na severu Portugalske, od koder izvira Vinho Verde, meji na špansko vinorodno pokrajino Rias Baixas, obe pa sta izdatno poškropljeni z atlantskim dežjem. Najpogosteje portugalska bela vina pridelujejo iz lokalnih sort arinto, alvarinho, loureiro ali trajadura. Za pokrajino Minho je značilno, da ima številne majhne vinogradnike, kar 30 tisoč jih je, ki trto gojijo visoko nad tlemi. V času trgatve je pogost prizor, da grozdje nabirajo z lestvami. Razlog je preprost: zemljo prihranijo za gojenje zelenjave, trto pa spustijo na drevesa. Tako imajo dovolj prostora za pridelek za preživetje in pridelek za užitek. Vina popijejo sveža, v letu dni od polnitve. Vinho Verde nikakor ni nov izum. O njem sta pisala že Seneka in Plinij, v zgodnjem srednjem veku pa so proizvodnjo vina v regiji sponzorirali menihi. Večina vina je bila za domačo uporabo, čeprav je bilo prav Vinho Verde v srednjem veku prvo portugalsko izvozno vino. Že na začetku 20. stoletja so regijo Minho in nekaj okoliških krajev preimenovali v regijo Vinho Verde in ta način izdelovanja vina zaščitili.

Nasploh je to stil vina, ki postaja vse bolj priljubljen. Lahka, sveža vina so trend. In tu ima Portugalska res kaj ponuditi. Pa še cenovno so zelo dostopna.

Quinta do Vallado Reserva White 2011

Quinta do Vallado je ena najstarejših in najbolj znanih kleti iz doline reke Douro. Klet zdaj vodi že šesta generacija družine Ferreira, ki je obnovila in na novo zasadila vinograde. Zdaj imajo v lasti že 64 hektarjev vinogradov. Njihova vina dosegajo visoka mednarodna priznanja, vinski kritik Robert Parker ml. je njihovo vino Field Blend 2009 ocenil s 92 točkami, Wine&Spirits pa jih je uvrstila med 100 najboljših kleti na svetu.

Bela zvrst kleti Quinta do Vallado je rumene barve z zlatimi odtenki. Vino ima lepe mineralne arome, ki jih dopolnijo arome melone, vanilje in belega cvetja. V ustih vino deluje zelo polno, z lepo svežino in mineralnostjo, spet pa prevladujejo arome tropskega sadja in hruška. Vino ima dolg pookus.

Ta edinstvena portugalska bela zvrst deluje zelo fino, kompleksno in elegantno. Za marsikoga je nenavadna, a te ne pusti hladnega. Kliče po še.

Vino postrežemo k belemu mesu, morskim rižotam, perutnini, ribam in testeninam ali rižotam. Bo pa odlična izbira tudi za uvod v kakšno pomladno vrtno zabavo.

Sorta: zvrst sort arinto, rabigato, gouveio in viosinho Stopnja alkohola: 14,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 19 evrov, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte