SiolNET. Trendi Kulinarika
Vsebino omogoča SPAR

Foto: Thinkstock in SPAR

  • Messenger
  • Messenger

Popoln pogrinjek kosilo spremeni v vrhunsko doživetje

miza pribor
Vsebino omogoča SPAR

Foto: Thinkstock in SPAR

Za dober obrok ni dovolj le vrhunsko pripravljena hrana, ampak je pomembno tudi to, kako pripravimo mizo in kakšen jedilni pribor pripravimo k jedi.

Druženje ob dobri hrani je nekaj najlepšega, vendar je treba poskrbeti, da bo tudi miza pripravljena tako, da bo kar vabila k uživanju v slastni hrani. Lepo okrašena miza in razne dobrote, ki jih jeseni res ne manjka, so središče družabnih srečanj. In prav jeseni si za prijatelje in družino končno lahko vzamemo malce več časa.

Dober gostitelj veliko pozornosti nameni tudi okrasitvi mize in pravilni pripravi pogrinjkov. Prvo pravilo, ki ga nikoli ne smemo zgrešiti, je brezhibna čistoča jedilnega pribora in krožnikov, prtov, podlog in ne nazadnje tudi mize. Vse mora biti bleščeče zloščeno.

Piko na i bo pogrinjkom dal bleščeč pribor mehkih linij, s katerim bomo dosegli še bolj prazničen videz. Tako bo celotna postavitev delovala uglašeno in poudarjala toplino našega doma.

Znamo pravilno pripraviti pogrinjek?

miza, pogrinjek Foto: Thinkstock

Pri obroku s tremi hodi uporabimo plitve in globoke ter desertne krožnike.

Levo od krožnikov sledijo vilice v naslednjem vrstnem redu: tik ob krožniku vilice za glavno jed, na zunanji strani pa vilice za solato oziroma predjed.

Desno od krožnikov si po vrsti sledijo od zunanje strani proti krožniku: čajna žlička, jušna žlica, solatni nož oziroma nož za predjed in nazadnje nož za glavno jed.

Nad krožnik položimo žlico za desert in vilice za torto, tako da je žlička obrnjena na levo stran, vilice pa na desno.

Če bomo gostom postregli tudi z morebitnim namazom, postavimo nož za mazanje na poseben krožniček, ki naj stoji na zgornji levi strani pogrinjka.

Vedno velja, da pribor postavimo ob krožnik od zunaj navznoter, kot ga bomo uporabljali. Oster rob nožev mora gledati proti krožnikom.

Kozarci za vodo, rdeče in belo vino ter aperitiv naj stojijo na desni strani pogrinjka. Postavimo jih od najmanjšega do največjega. Na pogrinjku so lahko največ štirje kozarci.

Končni namig za popolni obèd

Jamie Oliver pribor SPAR Ljudje smo vizualna bitja, zato je zelo pomembno, da uporabljamo vrhunski jedilni pribor. Jedilni pribor blagovne znamke Jamie Oliver bo vsak obrok spremenil v razkošno pojedino.

Pribor Jamie Oliver se ponaša s klasičnim visokim sijajem, čistimi linijami in idealnim težiščem, primeren je za vsakodnevno uporabo pa tudi za bolj slavnostne priložnosti. Narejen je iz visokokakovostnega nerjavečega jekla in primeren za pranje v pomivalnem stroju.

Kako do pribora Jamie Oliver?

Ob nakupih v trgovinah SPAR, INTERSPAR in SPAR Partner prejmete točke zvestobe, s katerimi lahko prihranite pri nakupu jedilnega pribora Jamie Oliver. Nalepke je mogoče zbirati do 20. januarja 2019.

Več informacij o tej ponudbi lahko najdete TUKAJ.

Smo končali? Povejmo s priborom.

pribor miza krožnik

Ko prenehamo jesti, odložimo pribor. Obstaja pa razlika med tem, kako ga odložimo, ko obed samo malce prekinemo ali ko zares zaključimo uživanje hrane.

Vilice in nož, ki so vzporedno odloženi na desni rob krožnika, tako da je ročaj spodaj, konici pa sta obrnjeni levo navzgor, pomenijo, da je za nas obeda konec.

Vilice in nož, ki so z ročaji prekrižani sredi krožnika, sporočajo, da imamo samo premor.

Pribora nikoli ne naslanjajmo na krožnik oziroma z ročaji na mizo.

Pogrinjki dovolj narazen

pogrinjek miza

Bolj formalna druženja ob hrani zahtevajo bolj skrbno in simetrično pripravo pogrinjkov, saj želimo narediti poseben vtis na goste. Takšni pogrinjki zahtevajo več časa za pripravo pa tudi razdalje med njimi morajo biti natančno določene – drug od drugega naj bodo oddaljeni približno od 60 do 80 centimetrov.

Lično in usklajeno z barvami jeseni

kuhinja buče jesen miza pogrinjek

Pogrinjek postavimo na lično podlogo, ki naj bo barvno usklajena s prtički, namiznim prtom, cvetjem in drugo dekoracijo. Jesen je zelo radodarna z idejami za okrasitev mize. Odločimo se lahko za raznobarvne okrasne buče, cvetje v ognjenih barvah in vejice z jesenskim listjem.

Tisti z ustvarjalno žilico lahko iz jesensko okrašene mize pripravite pravo malo umetnino, pokrajino v malem, polno jesenskih barv. Jesen je radodarna z navdihom za ustvarjanje ter z idejami za slastne jedi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin