Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
16.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

krompir losos

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 16.53

7 let, 12 mesecev

Pet solat, ki nasitijo in pogrejejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V hladnih mesecih nam teknejo tople jedi, a to še ne pomeni, da se moramo odpovedati obilici zelenjave. Za kosilo ali večerjo si tako privoščite toplo solato.

Topla solata s popečeno rdečo peso

Za pečeno peso: štiri velike rdeče pese, dve žlici oljčnega olja, vejico svežega timijana, strok česna, sol in poper Za preliv: sok pečene pese (ki se nabere na pekaču), žlica oljčnega olja, žlica rdečega vinskega kisa, pol šalotke (drobno nasekljane), ščep soli, poper Dodatek po okusu: gorgonzola ali kozji sir, praženi orehi

Pečico predhodno segrejemo na 160 stopinj Celzija. Pekač prekrijemo z dvojno plastjo aluminijaste folije. Nanjo položimo skrtačene glavice rdeče pese, ki jih pokapljamo z oljčnim oljem, posujemo z nasekljanim timijanom, česnom, soljo in poprom. Peso zavijemo v folijo in pečemo dve uri.

Ko je pesa pečena, nekaj minut počakamo, da se malce ohladi, nato jo olupimo. Ne pozabimo shraniti soka, ki se je med peko nabral v foliji.

Peso narežemo na za grižljaj velike kose in postavimo v skledo. Za preliv zmešamo vse navedene sestavine in z njim prelijemo peso. Dobro premešamo in postrežemo še toplo. Zraven lahko ponudimo izbran sir in orehe.

Solata s kozjim sirom na žaru

Za marinado potrebujemo: dva decilitra oljčnega olja, deciliter balzamičnega kisa, nasekljan strok česna, tri vejice svežega timijana, 10 listkov sveže bazilike, sol in poper Za solato pa: dve rdeči papriki, dve rumeni papriki, jajčevec, bučko, zeleno solato, dvesto gramov svežega kozjega sira

Pečico predhodno segrejemo na 170 stopinj Celzija. Če ima pečica funkcijo žara, vključimo tudi to. Za marinado v večji skledi zmešamo olje, kis, česen, sol, poper ter nasekljana zelišča (če nimamo svežih, uporabimo posušena, količino pa zmanjšamo).

Pripravimo zelenjavo: papriko očistimo in narežemo na četrtine, bučko narežemo na dolge rezine, jajčevec pa na centimeter debele kolobarje. Natrgamo nekaj listov zelene solate.

Velik pekač prekrijemo z večjim kosom aluminijaste folije. Na sredino položimo papriko, jo solimo in popramo ter pokapljamo z oljčnim oljem. Nato folijo preganemo in ob strani zvijemo, da dobimo žep. Pečemo 20 minut, vmes kose paprike vsaj enkrat obrnemo. Pečeno in zmehčano papriko spravimo v skledo, jo prekrijemo s folijo in počakamo, da se ohladi. Nato jo položimo v skledo z marinado.

Podobno popečemo tudi jajčevce in bučke – po štiri minute na stran. Zlato obarvano zelenjavo položimo v marinado.

Zdaj je čas, da popečemo še sir. Ta bo ravno pravšnji, ko bo začel dobivati zlatorjavo barvo in se bo začel topiti.

Solato serviramo na krožniku, tako da na liste zelene solate položimo marinirano zelenjavo ter popečen sir. Solato pokapljamo z nekaj žlicami marinade.

Špinača s slanino in jajcem

Potrebujemo: dva kosa polnozrnatega kruha, oljčno olje, strok česna, šest rezin slanine, dve sveži jajci, žličko kisa, 250 gramov sveže mlade špinače, sol in poper. Za preliv pa še: oljčno olje, kis, gorčica

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Kruh narežemo na kocke in ga položimo na pekač. Bogato pokapljamo z oljčnim oljem in za 8-10 minut pečemo v pečici, da kruhove kocke dobijo lepo zlatorjavo barvo.

Na ponvi popečemo slanino, da se maščoba stopi, meso pa hrustljavo zapeče. Operemo špinačo in jo dobro posušimo. V kozarčku zmešamo polivko: olje, kis in gorčico. Z njo prelijemo špinačo.

Na maščobi spečemo dve jajci na oko. Lahko ju tudi poširamo. Položimo ju na gnezdo iz špinače in zraven položimo slanino.

Topla krompirjeva solata

Čvrst manjši krompir dobro operemo in skuhamo v vodi s soljo in vejico rožmarina. Vre naj 15 minut.

Medtem pripravimo preliv iz zdrobljenega česna in soli, da nastane krema. Postopoma dodajamo limonin sok, gorčico, oljčno olje in poper.

Kuhan krompir odcedimo, olupimo in narežemo na večje kose. Še toplega prelijemo s polivko, solato pa lahko obogatimo še s sesekljanim drobnjakom ali popečeno slanino.

Solata z lososom in pikantno klobasico

Potrebujemo: lososov file, sol in olje, kos pikantne klobasice (chorizo), poljubna solata (vodna kreša, rukola, zelena solata, češnjevi paradižniki) Za preliv: kis, gorčica, oljčno olje, strok česna

V ponvi segrejemo žličko olja in popečemo klobasico, narezano na kolutke. Shranimo v pečici, ogreti na 150 stopinj Celzija.

V čisti ponvi spet segrejemo žlico olja in na hitro, za 30 sekund popečemo lososa. Tudi tega položimo v pečico, da se ne ohladi.

Medtem zmešamo preliv iz kisa, gorčice, olja in česna. Prelijemo ga čez izbrano solato, ki jo nato predenemo na lep servirni krožnik. Čez položimo lososov file in popečene klobasice.

Ne spreglejte