Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
10.10

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kumare recepti

Četrtek, 24. 7. 2014, 10.10

9 mesecev, 2 tedna

Pet slastnih idej za jedi s kumarami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Smo na vrhuncu sezone domačih kumar, ki so zdrave, zaradi nevtralnega in osvežujočega okusa pa tudi zelo priljubljene. Iščete ideje, kako jih pripraviti?

Kumare so polne vode, ta predstavlja kar 97 odstotkov njihove mase. So polne mineralov in vitaminov – vsebujejo veliko kalija, magnezija in kalcija. Vitamini v kumarah se skrivajo v lupini ali tik pod njo, zato, če se le da in če so ekološko pridelane, kumar ne lupite. Bogate so tudi s selenom, mikromineralom, ki deluje antikancerogeno.

Kumare tudi pospešujejo prebavo, odplavljajo strupe iz telesa, uravnavajo krvni sladkor, priporočajo pa jih tudi v boju proti ledvičnim in žolčnim kamnom. Hvale na račun kumar torej ne zmanjka, zato le zavihajte rokave in si privoščite osvežilen obrok.

Hladna kumarična juha ¾ lončka kisle smetane štiri velike kumare, ki ste jih prej hranili v hladilniku žlica limetinega soka pol skodelice sveže bazilike en večji por sol, poper dekagram sira feta

Kumare olupite in narežite na večje kose. Por očistite in prav tako narežite. V blenderju zmeljite kislo smetano, por, baziliko, limetin sok, polovico kumar, četrt skodelice hladne vode, ščepec soli in ščepec popra. Ko so sestavine zmešane v homogeno kašo, dodajte še preostale kumare in spet zaženite strojček.

Juho postrezite takoj – vanjo nadrobite feto in priložite popečene kruhke.

Kumarične rolice velika ravna kumara korenček rezina prekajenega lososa žlica polnomastnega grškega jogurta žlička limoninega soka sol in poper svež koprc

Kumaro operite in z lupilcem za krompir previdno narežite na podolgovate rezine. Korenček operite in prav tako narežite na tanke trakce. Lososa narežite na drobne kose. V skledici zmešajte jogurt, limonin sok, sol, poper in drobno nasekljan koprc. Vsako rezino kumare tanko premažite z jogurtovo kremo, nanjo naložite korenčkove trakce in lososa ter zvijte v rolico. V rolico zapičite zobotrebec.

Vložene kumarice na hitro kilogram in pol kumaric 2−3 čebule 2−3 rdeče paprike žlica soli dve skodelici sladkorja skodelica in pol kisa (vinskega ali jabolčnega) skodelica in pol vode majhen šopek svežega koprca

S pomočjo multipraktika nasekljajte kumare in čebulo na tanke rezine. Papriko očistite in narežite na tanke rezine. Zelenjavo posolite in zmešajte v veliki skledi, ki jo nato pokrijte s folijo in pustite eno uro stati na sobni temperaturi.

Medtem v kozici segrejte kis, vodo in sladkor in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Tekočino nemudoma prelijte po zelenjavi. Dodajte še nasekljan koprc in premešajte. Pustite, da se zelenjava ohladi na sobno temperaturo, nato skledo pokrijte s folijo in pustite v hladilniku. Zelenjavo lahko nadevate v steklene kozarčke s pokrovom, pomembno pa je, da jo pojeste v dveh tednih.

Smuti z melono in kumaro polovica melone ena velika kumara žlička medu po želji lonček navadnega jogurta

Olupite melono in kumaro ter odstranite semena. Narežite na manjše kose in zmeljite v blenderju, da dobite gladko kašo. Po želji sladkajte z medom, za bolj kremasto strukturo pa lahko dodate tudi navadni ali grški jogurt.

Solata z redkvicami in kumarami ena velika kumara dva šopka redkvic šopek drobnjaka pol lončka kisle smetane ščep soli in popra

Kumaro olupite, vzdolžno prerežite na pol in odstranite semena. Narežite jo na rezine. Redkvice očistite in narežite na tanke rezine. Drobnjak nasekljajte. V skledi zmešajte zelenjavo, dodajte kislo smetano in po okusu začinite s soljo in poprom. Solata je še okusnejša, če je ohlajena.

Ne spreglejte