Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 10. 2014,
9.57

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recepti buča jesen

Četrtek, 9. 10. 2014, 9.57

1 leto, 7 mesecev

Pet okusnih receptov z bučami hokaido

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Buče hokaido so pravi znanilec jeseni, ko nas zamikajo tople, rahlo začinjene jedi. So zares raznovrstno živilo, iz katerega lahko pripravimo tako sladke dobrote kot krepka kosila.

Buče hokaido so ob muškatnih bučah najbolj priljubljene jesenske bučke. So sladkastega okusa, obožujemo pa jih predvsem zaradi njihove žareče oranžne barve, ki s kuho ne obledi. Buče hokaido so namreč bogate z betakarotenom, ki varuje oči in bistri vid, vlakninami in luteinom.

Zbrali smo pet receptov, idej za sladico, kosilo ali večerjo, v katerih glavno vlogo igrajo prav buče hokaido.

Sladka bučna pita

Za testo: skodelica in pol bele moke, malo soli, žlička sladkorja, sto gramov masla, 4–6 žlic vode. Za nadev: srednje velika buča hokaido, dva decilitra sladke smetane, skodelica rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, pol žličke mletega ingverja, dve jajci.

Iz naštetih sestavin zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in vsaj za eno uro postavimo v hladilnik. Testo lahko pripravimo že dan prej.

Pripravimo pekač za pito, ga namastimo z maslom in posujemo z moko. Ohlajeno testo na tanko razvaljamo in ga preložimo na pekač. Površino prebodemo z vilicami, pokrijemo z zmečkanim papirjem za peko (tako bomo papir lažje prilagodili obliki pekača) in nanj nasujemo dve pesti stročnic.

Testo pečemo 15 minut na 180 stopinjah Celzija. Pečico prižgemo že prej. Ko je testo pečeno, odstranimo papir za peko s stročnicami in počakamo, da se ohladi.

Medtem pripravimo nadev. Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na majhne kocke. Pečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija, da se bučno meso zmehča (to traja približno 15 minut). Pečeno in malce ohlajeno bučo stresemo v blender, prilijemo sladko smetano in dve jajci ter zmešamo v pire. Dodamo še sladkor in začimbe.

Nadev prelijemo v pekač in pečemo na enaki temperaturi še 40 minut. Pito postrežemo hladno.

Pikantna bučna juha z ingverjem

Potrebujemo: manjšo bučo hokaido (400 gramov olupljene buče brez semen), veliko čebulo, tri stroke česna, štiri korenčke, košček ingverja, pet malih zrelih paradižnikov, štiri decilitre vode, sol in poper po okusu, oljčno olje.

Bučo olupimo in narežemo na kocke. Na enako velike kose narežemo tudi korenje. Čebulo in česen nasekljamo.

V kozici na olju prepražimo čebulo, po petih minutah dodamo še bučo in korenje. Pražimo še pet minut, nato dodamo nasekljana ali naribana česen in ingver. Prelijemo z vrelo vodo, solimo, povsem na koncu pa dodamo še paradižnik.

Juho kuhamo pol ure, nato jo zmeljemo s paličnim mešalnikom ali blenderjem. Postrežemo jo lahko z žličko kisle smetane, sladke smetane ali s popečenimi kruhovimi kockami.

Bučni njoki

Za njoke potrebujemo: 400 gramov buče hokaido, 350 gramov moke, dve jajci, sol in poper po okusu ter muškatni orešček. Bučo olupimo in jo narežemo na kocke. Kuhamo jo v vreli vodi, da se zmehča, okoli 15 minut. Kuhano bučo odcedimo in zmečkamo z vilicami ali zmeljemo v kašo. Bučni pire začinimo s soljo in poprom, muškatnim oreščkom, ko se malce ohladi, pa dodamo še dve jajci. Dobro premešamo in vmešamo še moko.

Homogeno testo razvaljamo v kačico in narežemo na kose. Njoke lahko skuhamo takoj ali jih zamrznemo.

Poleg postrežemo zeliščno omako ali drugo omako po želji.

Bučni mafini

Za testo: dve skodelici namenske moke, skodelica sladkorja, žlička cimeta, pol žličke ingverja v prahu, pol žličke muškatnega oreščka, žlička pecilnega praška, žlička sode bikarbone, pol žličke soli, 300 gramov bučnega pireja, pol skodelice stopljenega masla (brez dodane soli), dve veliki jajci, dve žlički vaniljevega izvlečka.

Za preliv: pol skodelice sladkorja v prahu, žlica stopljenega masla, ena ali dve žlici mleka.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pripravimo pekač za mafine z 12 vdolbinami – v vsako postavite papirnat modelček.

V skledi zmešamo moko, sladkor, cimet, ingver, muškatni orešček, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.

V drugi skledi zmešamo mokre sestavine: bučni pire, maslo, jajca in vaniljo. Mokrim sestavinam dodamo suhe in premešamo. Testo enakomerno razdelimo med vdolbinice in pečemo 16–18 minut.

Medtem pripravimo preliv. Gladko zmešamo maslo, sladkor v prahu in mleko. Pečene mafine ohladimo in jih nato prelijemo s sladkim prelivom.

Bela kava z okusom buče (pumpkin spice latte)

Potrebujemo: dve skodelici nesladkanega mandljevega mleka, tri žlice bučnega pireja, žličko začimb za zavitek, pol žličke vaniljevega izvlečka, deciliter močne črne kave in cimet.

V kozici na srednjem ognju segrejemo mleko in bučni pire ter ves čas mešamo, da dobimo homogeno kašo. Umaknemo s štedilnika in vmešamo vaniljo ter začimbe.

Prelijemo v blender in mešamo pol minute, da se tekočina speni.

V veliko skodelico ali kozarec nalijemo kavo, čeznjo pa prelijemo kremasto bučno peno.

Po vrhu potresemo s cimetom in sladkamo po okusu.

Ne spreglejte