Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2013,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

bučna juha jota

Sreda, 16. 10. 2013, 18.01

8 let

Pet krepčilnih jesenskih juhic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hladni dnevi so tu, z njimi pa tudi naša želja po jedeh, ki nas nahranijo in obenem pogrejejo. Zato vam predstavljamo pet receptov za izvrstne jesenske juhe.

Jeseni se počasi poslovimo od svežih solat in pogosteje prižgemo štedilnik in pečico. Če ne veste, s čim napolniti svoje želodčke in se pogreti v hladnih jesenskih dneh, izberite katerega od naših receptov za krepčilne juhe. Mineštra z lečo 200 gramov rjave ali zelene leče zelena paprika steblo pora dva korenčka manjši gomolj zelene štiri žlice olivnega olja začimbe Dan prej lečo namočite v hladni vodi. Preden začnete kuhati, lečo sperite s hladno vodo. Zelenjavo narežite na drobne kose. Olje segrejte, na njem popražite por, nato dodajte še preostalo zelenjavo. Po petih minutah praženja zalijte z litrom in pol vode in začinite po okusu. Kuhajte približno pol ure, juho pa lahko dopolnite še s svežimi zelišči.

Bučno-korenčkova juha štiri jedilne žlice olivnega olja dve nasekljani čebuli kilogram olupljene in narezane buče hokaido dva korenčka 700 mililitrov zelenjavne jušne osnove deciliter domače sladke smetane pražena bučna semena ali opečene kruhove kocke

V ponvi segrejte dve žlici olivnega olja in na njem prepražite nasekljano čebulo. Dodajte olupljeno in na kocke narezano bučo ter na kolobarje narezano korenje. Med mešanjem pražite deset minut, dokler se zelenjava ne zmehča in zlato obarva. Nato v ponev zlijte jušno osnovo, začinite s soljo in poprom ter zavrite. Juha naj nežno vre še deset minut, nato vanjo zlijte še sladko smetano, še enkrat zavrite, nato pa jo umaknite z ognja in jo gladko zmeljite v juho. Dopolnite jo lahko s popečenimi kruhovimi kockami ali sončničnimi semeni.

Krompirjeva juha s šitakami 250 gramov gob šitak dva krompirja ena čebula strok česna peteršilj maslo sol in poper kisla smetana

Najprej skuhajte krompir v kosih. Medtem segrejte maslo in na njem prepražite nasekljano čebulo. Solite in dodajte na drobne kose narezane šitake. Ko so gobice spražene, jim dodajte nasekljan česen in peteršilj. Zalijte z vodo, dodajte skuhan krompir in po okusu začinite s soljo in poprom. Mešajte, da se krompir razpusti in zgosti strukturo juhe. Po želji dodajte še kislo smetano.

Krompirjev golaž štirje veliki krompirji majhna čebula lonček domače paradižnikove omake olivno olje moka sol in poper lovorov list po želji še meso (hrenovke)

Čebulo nasekljajte in prepražite na zmernem ognju. Dodajte olupljen in na kose narezan krompir in ves čas mešajte. Krompir mora postekleneti. Posujte z žlico ali dvema moke, premešajte in zalijte z vodo. Dodajte še paradižnikovo omako, lovor in začinite po okusu. Kuhajte, dokler krompir ni dovolj mehak. Postrezite s kruhom.

Brezmesna jota kilogram repe ali zelja pol kilograma fižola pol kilograma krompirja pol kilograma prekajenih svinjskih reber šest dekagramov maščobe (ali olja) štiri dekagrame moke pol velike čebule strok česna sol in poper

Večer prej namočite fižol. Ko se lotite kuhe, najprej skuhajte fižol skupaj z rebri. Na polovici kuhe dodajte na manjše kose narezan krompir. Ločeno skuhajte zelje ali repo, na koncu pa vse skupaj združite v enem loncu, dodajte prežganje iz moke in maščobe ter začinite.

Ne spreglejte