Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 4. 2014,
17.18

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

koprive recepti

Ponedeljek, 21. 4. 2014, 17.18

4 leta, 4 mesece

Očistite telo z okusnimi koprivnimi jedmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mlade koprive že poganjajo na obronkih poti in travnikov. Naberimo jih in iz njih pripravimo zdrave jedi, s katerimi bomo prečistili telo po praznični in kalorični hrani.

Koprive vsebujejo veliko rudninskih snovi (železo, baker, magnezij in kalij), vitaminov, encimov, beljakovin, antioksidantov in klorofila. Pravijo, da je v koprivah več kalija kot v kravjem mleku in več vitamina C kot v limonah. Po vsebnosti železa pa za desetkrat prekaša špinačo.

Koprivov čaj očisti telo strupov, pomaga odvajati vodo, čisti sečne poti in pospešuje presnovo. V kuhinji pa jo lahko uporabimo tudi drugače, nekaj receptov smo zbrali spodaj.

Koprivna juha čebula por korenček en krompir zelenjavna jušna kocka pol kilograma mladih kopriv olivno olje žlica masla deciliter kisle smetane ali smetane za kuhanje sol, poper

V kozici segrejemo olivno olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo, por ter korenje. Nato dodamo še na drobne kocke narezan krompir in pražimo približno deset minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo jušno kocko in liter vode ter pustimo, da rahlo vre 10 do 15 minut, dokler se krompir ne zmehča. Nato dodamo koprivne liste ter kuhamo le še minuto. Lonec odstavimo, jušo zmeljemo s paličnim mešalnikom, začinimo po okusu in vmešamo smetano.

Pica s česnovo kremo in koprivami testo za pico (iz polnozrnate moke) za česnovo kremo: dve žlici masla, tri mlade čebulice, dva stroka česna, žlica suhega belega vina, četrt skodelice smetane za kuhanje za nadev: štiri pesti mladih kopriv, mocarela, poper, sol in dve žlici olivnega olja

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. V ponvici segrejemo maslo z žlico vode, dodamo nasekljano mlado čebulico in česen ter pražimo na nizki temperaturi, da se čebula in česen zmehčata. Prelijemo z belim vinom in kuhamo dve minuti. Dodamo smetano in pustimo, da se omaka zgosti.

Na pomokani površini razvaljamo testo za pico ter ga prestavimo na pekač. Premažemo s česnovo kremo, prekrijemo z narezano mocarelo in posujemo s koprivnimi listi. Začinimo s soljo in poprom ter pokapljamo z olivnim oljem. Pečemo deset minut.

Koprivni pesto dve skodelici listov mlade koprive skodelica bazilikinih listov 3 žlice limoninega soka 3 žlice olivnega olja strok česna

V blenderju zmeljemo vse sestavine v razmeroma gladko zmes. Postrežemo na narezani sveži zelenjavi (kumarice, paprika) ali krekerjih. Koprivni pesto pa lahko ponudimo tudi s toplimi ali hladnimi testeninami in rižotami.

Za bolj grobo strukturo lahko pestu dodamo še orehe, parmezan ali pinjole.

Še več zanimivih receptov najdete na najdi.si, kjer je na enem mestu zbranih več kot 20.000 receptov in namigov za pripravo jedi ter pijač.

Ne spreglejte