Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2013,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

česen češnje

Sobota, 6. 7. 2013, 9.32

8 let

Nova vas vabi na praznik vina in česna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova vas nad Dragonjo bo konec tedna v znamenju praznika vina in česna.

Poleg prikaza vaških običajev bodo obiskovalci na stojnicah deležni bogate ponudbe vina, česna in drugih domačih proizvodov, lahko se bodo udeležili delavnice o pripravi česnovega mazila in zaplesali na vaški zabavi. V okviru praznika pripravljajo tudi kolesarski izlet in pohod.

Nova vas je zaščitena kot naselbinska dediščina, poleg tega pa je tudi ena izmed redkih vasi v slovenski Istri z ohranjenim starim studencem in periščem. Najpomembnejša gospodarska panoga je bilo vse do današnjih dni kmetijstvo. V Novi vasi so imele vrtnine pomembno vlogo, k dobičku pa je še posebej prispeval avtohtoni istrski česen, so zapisali v Turističnem združenju Portorož.

Domačini se radi pohvalijo, da so v stoletni vaški zgodovini z izkupičkom od prodaje česna zgradili marsikatero vaško znamenitost, med drugim leta 1896 tudi 26-metrski cerkveni zvonik, s katerega je edinstven razgled na Šavrinsko gričevje.

Domačije bodo obiskovalcem odprle svoja vrata že danes opoldne in jim prikazale stare običaje. Od 15. ure, ko bosta praznik uradno odprla piranski župan Peter Bossman in vinska kraljica slovenske Istre Kim Mahnič, bo živahno tudi ob stojnicah z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih proizvodov, kot so vloženi peski, domači kruh in pecivo.

V sodelovanju z Mediteranskim folklornim festivalom bo nastopila tudi gostujoča folklorna skupina, zvečer pa bo sledila vaška zabava s skupino Ne me jugat. Že pred tem pa se bodo obiskovalci ob predprijavi lahko udeležili delavnice Česen v aromaterapiji, na kateri si bodo lahko pripravili česnovo mazilo.

Obiskovalci prireditve bodo lahko za pet evrov kupili paket desetih kuponov za degustacije na stojnicah. Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na razdalji Piran−Portorož−Lucija−Sečovlje−Dragonja−Nova vas.

V nedeljo se bodo ljubitelji kolesarjenja na praznovanje praznika lahko podali s kolesom. Voden kolesarski izlet se bo začel ob 9. uri na parkirišču pri Marini Portorož v Luciji, v vasi Dragonja pa se bodo kolesarji lahko odločili, ali se bodo na hrib do sv. Petra in naprej do Nove vasi povzpeli s kolesom ali pa bodo raje počakali avtobus, ki jih bo skupaj s kolesi brezplačno pripeljal na prireditev. Udeleženci izleta bodo dobili malico, topel obrok na cilju in vodnik Uživajmo podeželje.

V nedeljo bodo na svoj račun prišli tudi pohodniki, saj bo ob 8. uri izpred kulturnega doma v Novi vasi krenil voden pohod proti Krkavčam, na cilju v zaselku Kortine pa jih bo prav tako čakalo kosilo.

Ne spreglejte