Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
14.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ocenili smo izbor

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 14.23

6 let, 6 mesecev

Najboljše slovenske gostilne leta 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Leto je naokoli in čas je, da naredimo obračun kulinarične ponudbe v vseh koncih naše kokoši.

Kot vsako leto smo vam tudi letošnje poletje postregli z lestvicami gostiln po slovenskih regijah. Katere so obveljale za najboljše? Tukaj je izkupiček letošnjega leta:

Ljubljana: Restavracija JB

 | Foto:

Prestižna restavracija na Miklošičevi ulici, kjer ustvarja mojster Janez Bratovž, je letos doživela tako oblikovno kot vsebinsko prenovo. Plečnikove sobane imajo nov, sodobnejši videz, Bratovž pa je k ustaljeni visoki kulinariki dodal še dnevno, bistrojsko ponudbo. O kakovosti jedi še vedno ne gre dvomiti, cene menijev pa se gibljejo med 60 in 90 evri.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln v Ljubljani najdete tukaj.

Okolica Ljubljane: Gostilna Skaručna, Skaručna

 | Foto:

V Skaručni se mize morda ne šibijo več pod tolikšnimi količinami hrane kot nekoč, so pa zato nekoliko bolj obvladljive tudi cene – za dolgo "špuro" boste odšteli kakšnih 50 evrov na osebo. Le pri vinih se včasih zgodi, da konkretno okrepijo račun. Še vedno pa je Skaručna s Slavcem, ki med gosti vihti nože in reže kose živali, neprecenljiva izkušnja.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln v okolici Ljubljane najdete tukaj.

Štajerska in Prekmurje: Restavracija Rožmarin, Maribor

 | Foto:

Vzhodna Slovenija z restavracijami že dolgo ne zaostaja za preostankom države, primat med njimi pa še vedno drži Rožmarin. Njegov vodja sledi svetovnim trendom, zato se je Rožmarin letos razširil še na bistro in izjemno picerijo. Seveda pa osrednja točka ostaja restavracija, kjer lahko vrhunsko jeste že za 30 evrov, da o eni najboljših vinskih kart pri nas sploh ne govorimo.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Štajerskem in v Prekmurju najdete tukaj.

Dolenjska in Posavje: Gostilna Repovž, Šentjanž

 | Foto:

Nekdanja turistična kmetija je v nekaj letih doživela pravi razcvet in se razvila v izjemno gostilno, ki razume kulinarične trende. Kreativne jedi iz še vedno zelo lokalnih sestavin ter pametno sestavljena vinska karta so gostilno v hribih med Trebnjem in Sevnico postavile med najboljše, medtem pa cene ostajajo zelo solidne: od 25 do 30 evrov na osebo.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Dolenjskem in v Posavju najdete tukaj.

Gorenjska: Pri Danilu, Reteče pri Škofji Loki

 | Foto:

Gostilna, ki jo menda počasi prevzema mlajši rod, ponuja posodobljene lokalne (škofjeloške, gorenjske in obče slovenske) jedi, zaradi posla, s katerim se ukvarjajo, pa imajo tudi eno najboljših vinskih kart v deželi. V lokalu, ki mu na Gorenjskem krepko dihajo za ovratnik v Podvinu in v Predosljah, boste bogato jedli za 40 evrov na osebo.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Gorenjskem najdete tukaj.

Severna Primorska in Goriška: Hiša Franko, Kobarid

 | Foto:

Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš in vinskim poznavalcem Valterjem Kramarjem je tudi letos nadaljevala svoj zmagoviti pohod po priznanih mednarodnih kulinaričnih vodnikih in po slavospevih iz tujine lahko z mirno vestjo zatrdimo, da spada v sam vrh slovenske gostinske ponudbe. Najdaljši scenosled z devetimi jedmi vas bo stal 80 evrov na osebo.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na severnem Primorskem in Goriškem najdete tukaj.

Kras, Vipavska dolina in Brkini: Pri Lojzetu, Zemono pri Vipavi

 | Foto:

Kuhar z najlepšim letnim vrtom pred najlepšim dvorcem v Vipavski dolini je letos bolj kot kdajkoli postal ljubljenec slovenske javnosti. Ko ne snema televizijskih reklam, na mizah dvorca Zemono ustvarja spektakel za kakšnih 45 evrov na osebo, kar je v primerjavi s podobnimi restavracijami čez mejo zelo razumen znesek.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Krasu, v Vipavski dolini in Brkinih najdete tukaj.

Obala in Istra: Sophia, Kempinski Palace, Portorož

 | Foto:

Najboljši slovenski hotel je letos doživel kar nekaj sprememb, kar zadeva vodstvo in kader. A kot se spodobi za Kempinski, si ne dovolijo, da bi se pretresi poznali tudi pri ponudbi in storitvah, in Sophia je tako še naprej najboljša restavracija v Portorožu (in okolici). Cene so primerne strukturi hotelskih gostov, za hrano pripravite kakšnih 80 evrov na osebo, pa tudi vina so dražja, kot smo vajeni.

Letošnjo lestvico 10 najboljših gostiln na Obali in v Istri najdete tukaj.

Ne spreglejte