Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2014,
15.56

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

čebula recepti

Ponedeljek, 14. 4. 2014, 15.56

4 leta, 4 mesece

Mlada čebula v ravno prav pikantnih receptih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smo v sezoni mlade čebule, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Blag pikanten okus pa nam dovoljuje, da iz nje pripravimo številne jedi.

Čebula vsebuje skoraj vse vitamine, še posebej pa je bogata z vitaminoma B in C, s fosforjem, natrijem, kalcijem in železom. Mlada čebula, ki je prav zdaj v sezoni, je po okusu malce blažja od navadne rumene čebule, zato pa lahko pojemo skoraj celo.

Z uživanjem mlade čebule lahko prečistimo svoje telo, saj ta naravni antioksidant pospešuje izločanje sečne kisline in odplavlja strupe, čisti in ščiti jetra ter deluje protivnetno. Če imate možnost kupiti ekološko pridelano mlado čebulo, izberite šopek ali dva in se lotite pripravljanja okusnih receptov.

Kremna juhica iz mlade čebule velik šop mlade čebule zelenjavna jušna kocka pol decilitra sladke smetane 0,75 litra vode olivno olje poper, sol

Čebulico narežemo na kolesca. V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo dobro prepražimo. Solimo, popramo, dodamo jušno kocko in zalijemo z vodo. Kuhamo petnajst minut, nato ogenj ugasnemo. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, popramo in solimo po okusu, dodamo še smetano, dobro premešamo in po želji ponovno segrejemo.

Kot beluši – ovita v slanino šopek mlade čebule toliko rezin slanine, kolikor imamo čebulic olivno olje sol in poper

Mlado čebulo si lahko privoščimo tako kot beluše – ovito v pršut ali slanino in spečeno. Pekač prekrijemo s papirjem za peko in nanj polagamo v slanino ovite čebulice. Pokapljamo z olivnim oljem, solimo in popramo ter pečemo dvajset minut na 180 stopinjah Celzija.

Podobno lahko pripravimo tudi zapečene čebulice s sirom. Čebulo razporedimo po pekaču, posujemo z naribanim sirom in spečemo.

Polžki iz listnatega testa s čebulo in peteršiljem zavitek slanega testa šopek mlade čebule šopek peteršilja žlica kisle smetane eno jajce sol in poper

Mlado čebulico in peteršilj drobno sesekljamo in zmešamo s kislo smetano in razžvrkljanim jajcem. Začinimo po okusu. Listnato testo razprostremo, ga tanko premažemo z oljem in nanj naložimo čebulni nadev. Zvijemo v tesno rolo in narežemo na centimeter in pol velike kolobarje. Polagamo jih na s papirjem za peko prekrit pekač in pečemo približno petnajst minut na 180 stopinj Celzija.

Gosta pomaka s koruzo, piščancem in čebulo dva kosa kuhanih piščančjih prsi štiri na drobno nasekljane mlade čebulice skodelica sladke koruze lonček grškega jogurta dve žlici majoneze žlica dijonske gorčice začimbe: sol, poper, mleta paprika

Ta gosta solata lahko služi kot priloga jedem z žara, lahko pa tudi kot pomaka za krekerje ali tortilje. V skledi zmešamo nasekljano čebulo, na koščke narezane piščančje prsi, koruzo, jogurt, majonezo, gorčico in začimbe. Poskusimo, po želji pa lahko dodamo še malo oljčnega olja.

Fritata s šampinjoni in čebulo 12 mladih čebulic pol kilograma šampinjonov (ali šitak) 8 jajc pol skodelice naribanega parmezana olje sol in poper

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. V ognjevarni ponvi segrejemo olje in prepražimo nasekljano čebulo in gobe. Solimo in pokrijemo s pokrovko, da se zelenjava zmehča. To traja kakšnih petnajst minut. Medtem v skledi razžvrkljamo jajca, jih začinimo s soljo in poprom. Jajca prelijemo čez zelenjavo in pustimo na ognju dve minuti.

Tik preden ponev prestavimo v pečico, jajca posujemo s parmezanom in pečemo še petnajst minut.

Ne spreglejte