Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2013,
18.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hruške

Torek, 24. 9. 2013, 18.44

8 let

Medene tepke malo drugače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V naših sadovnjakih že zorijo sladke tepke. Preden jih napadejo mušice in ose, jih poberimo in iz njih pripravimo različne dobrote.

Hrušk tepk se drži prav posebna zgodba. V obdobju Marije Terezije je menda morala vsaka hiša imela svoj sadovnjak, v katerem so si lahko s sočnim sadjem postregli mimoidoči. Kdor pa v svojem sadovnjaku ni posadil hrušk ali zanj ni dobro skrbel, je bil tepen. Tepke so torej ime dobile po tepežu. Iz teh okusnih hrušk lahko pripravimo marsikatero okusno sladico. Nekaj receptov delimo z vami.

Ocvrte tepke pet hrušk skodelica in pol moke s pecilnim praškom tri žlice sladkorja dve jajci skodelica mleka nekaj žlic moke sladkor in cimet

Iz moke, jajc, sladkorja in mleka zmešamo gosto, a gladko maso. Na en krožnik stresemo nekaj moke, na drugega pa mešanico sladkorja in cimeta. Hruške narežemo na rezine, tako da ohranijo značilno obliko, ter jih pomakamo najprej v moko, nato v maso za paniranje. Ocvremo jih v sončničnem olju. Popivnamo s papirnato brisačko in posujemo s sladkorjem in cimetom. Pečene hruške s kakavom pet hrušk žlica grenkega kakava žlica sladkorja dva ščepca mletega posušenega ingverja ščepec muškatnega oreščka ščepec cimeta

Hruške narežemo na nekaj milimetrov debele rezine. Razporedimo jih po pekaču, prekritem s peki papirjem, in jih posujemo z mešanico zgoraj navedenih začimb in dišavnic. Pečemo 20 minut na 180 stopinjah Celzija.

Hruškov žele z vaniljo kilogram olupljenih in očiščenih hrušk sok dveh limon skodelica in pol vode vaniljev strok tri skodelice in pol sladkorja

Hruške, olupljene, očiščene in narezane na manjše kose, položimo v kozico z debelim dnom, prelijemo z limoninim sokom, vodo in vaniljevimi semeni. Pokrito kuhamo do vretja in pustimo nežno vreti deset minut. Nato odkrijemo pokrovko in kuhamo še 20 minut, dokler se hruške ne zmehčajo.

Posodo odstavimo in hruške zmeljemo ali pretlačimo v gladko kašo. Nato maso izmerimo in ji dodamo za pol manj sladkorja. Če imamo kaše za štiri lončke, torej dodamo dva lončka sladkorja. Posodo spet postavimo na ogenj in med stalnim mešanjem segrevamo do vretja. Vre naj še 20‒30 minut, toliko, da se žele začne gostiti. Nato ga prelijte v vroče in čiste kozarčke, jih zaprite in žele ohlajajte v hladnem in temnem prostoru. Odlično se poda h kruhu, namazanem z maslom.

Ne spreglejte