Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
10.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zemono Vipavska dolina

Torek, 7. 5. 2013, 10.42

6 let, 7 mesecev

Med mlado kulinarično elito še dva Slovenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Člani združenja JRE, ki druži mlade lastnike restavracij Evrope (in Avstralije), so medse sprejeli še dva slovenska gostinca.

JRE oziroma Jeunes Restaurateurs d’Europe je prestižno kulinarično združenje gostincev, ki se trudijo promovirati tako tradicijo kot kreativnost in inovativnost v kuhinji. Vanj je vključenih okoli 350 restavracij iz 12 evropskih držav, leta 2008 pa so se jim pridružili tudi Avstralci. Član pa seveda ne more biti kar kdorkoli. Ob starosti – člani morajo imeti med 23 in 37 let – je seveda najpomembnejše njihovo delo. Da bi bili sprejeti v JRE, morajo biti gostinci omenjeni v več kulinaričnih vodnikih, s svojim delom podpirati vodilo združenja, "talent in strast", seveda pa morajo njihov sprejem potrditi že uveljavljeni člani združenja. Najnovejša slovenska člana sta restavraciji Pavus in Mahorčič V ponedeljek sta se 11 slovenskim restavracijam, ki so že v združenju (Hiša Franko, Dam, Pikol, Pri Lojzetu, Rizibizi, Kendov dvorec, Gostilna pri Danilu, Brioni, Gostilna Rakar, Ošterija Debeluh in Gostilna Rajh), pridružili še dve – Gostilna Mahorčič iz Rodika in Pavus iz Laškega.

Sprejem z zvezdniškimi kuharji V čast novima članoma je Tomaž Kavčič v okviru festivala Okusi na Vipavskem gostil slavnostno kosilo s prav zvezdniško kuharsko zasedbo. Pridružila sta se mu Stefano Blasotti iz restavracije Trattoria Risorta di Muggia in legendarni mojster Emanuele Scarello iz videmske kulinarične inštitucije Agli Amici, ki si je v zadnjem Michelinovem vodniku prislužila že dve zvezdici. Za presenečenje popoldneva pa je poskrbel kuhar glavne jedi, Petar Grašo. Pevec je namreč tudi gostinec, v Splitu ima restavracijo Adriatic Grašo oziroma U Graše, kot ji menda pravijo domačini.

Najboljše, kar Vipavska dolina ponuja Dvorec Zemono, nekoč lovska rezidenca plemiške družine Lanthieri, danes pa domovanje Gostilne pri Lojzetu, je sicer v nedeljo in ponedeljek gostil festival Okusi na Vipavskem. Verjetno najlepše prizorišče, kar si jih je v Sloveniji mogoče zamisliti, je gostilo okoli 40 vipavskih in gostujočih vinarjev, zbranih v veliki dvorani, pod zunanjimi arkadami so na vipavski tržnici domači pridelovalci predstavljali in prodajali sire, mesne izdelke, med in druge dobrote, med obiskovalci pa so krožile tudi jedi slovenskih članic JRE.

Konec maja festival vina zelen Že čez slaba dva tedna, natančneje od 24. do 26. maja, pa na Vipavskem spet pripravljajo veselico za brbončice. V Vipavi in bližnji okolici prirejajo dogodek Izvirna Vipavska, ki se bo vrtel okoli pestre ponudbe tega dela Slovenije. Predvsem bodo v tistem času aktualne vipavske češnje, ljubitelje vina pa bo verjetno še posebej zanimal nedeljski festival zelena, slovenske avtohtone vinske sorte.

Ne spreglejte