Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2013,
11.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sanje čokolada

Nedelja, 27. 1. 2013, 11.29

7 let, 12 mesecev

Ko se čokoladne sanje uresničijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obiskali smo tovarno čokolade Zotter v Riegersburgu na jugu Avstrije, kjer lahko za ceno svoje vstopnice na tisoč in en način okušate čokolado do onemoglosti.

Prva postaja v Schokoladen Teatru je obisk kinodvorane, v kateri si obiskovalci ogledajo kratek film o gospodu Zotterju, ustanovitelju tovarne, in proizvodnji kakavovca, sestavini, od katere je odvisna kakovost čokolade. Takoj postane jasno, da Zotter ni navadna tovarna čokolade, ampak skrbno premišljen posel, ki temelji izključno na ekološki proizvodnji vseh surovin in deluje po načelu pravične trgovine (Fair Trade), mednarodnega socialnega programa za izboljšanje življenja. Posebnost je tudi filozofija From bean to bar (od zrna do ploščice), ki pomeni, da se čokolado naredi iz kakavovih zrn, ki jih z različnih koncev sveta (Nikaragve, Paname, Indije ...) pripeljejo v štajersko tovarno.

S keramično žličko v roki Po ogledu filma se pot nadaljuje s keramično žličko v roki, namenjeno okušanju čokolade, vendar se je najprej treba prebiti mimo postaje s posušenimi kakavovimi zrni, ki smo jih lahko potipali in poskusili. Prvi izziv za našo keramično žličko je bilo okušanje tekoče mase iz čistega kakava, brez dodatkov, ki je bila za mnoge neprijetno spoznanje in celo razočaranje, saj je bila izjemno grenkega okusa.

Pot se nadaljuje mimo proizvodnje, v katero vstop iz razumljivih razlogov ni mogoč, zato pa lahko postopek pridelave čokolade opazujete skozi steklo, vendar je to še najmanj zanimivo, saj so stroji še vedno samo stroji, tudi če delajo tako dobro stvar, kot je čokolada. Zato pa se po ogledu proizvodnje odpre čokoladna meka: zborček vodnjakov, iz katerih priteče tekoča čokoladna zmes. Mokre sanje vsakega ljubitelja čokolade! Okusi so božanski, razlikujejo se po dodatku mleka, količini kakava in dodanih aromah, vsekakor pa je z njimi otročje lahko pretiravati, medtem ko nenehno polnimo keramične žličke. V kotu diskretno stoji vodnjak z vodo, ki pomaga, ko je vsega dobrega preveč.

Najmanjša sedežnica na svetu Naslednja postaja na dolgem hodniku ponuja pokušnjo čokolade v trdi obliki. Okusov je neskončno, saj so čokolade Zotter znane po svoji inovativnosti pri izdelavi čokolade, zato lahko pokusite čokolado iz različnega sadja (ananas, jagoda), z dodatkom začimb (ingver, čili, poper), iz različnega mleka (ovčje) ali preprosto iz kakava, ki prihaja iz različnih dežel in ima zato vsak specifičen okus. Ko se prebijete mimo tega izziva, se znajdete v baru, ki ponuja čudovit razgled na okoliške gričke, medtem ko pijete vročo čokolado, ki ste si jo sami pripravili, mimo vaših glav vozi najmanjša sedežnica na svetu, omenjena tudi v Guinessovi knjigi rekordov, v kateri se peljejo lično zložene čokoladke.

Čokoladni butik Na koncu pristanete v čokoladnem butiku, kjer lahko kupite vse okuse čokolade, ki ste jo prej okušali, in imate na voljo še veliko drugih, predvsem ne bodo razočarani tisti, ki si od čokolade želijo nekaj več, na primer okus po vinu ali viskiju, dodatek bučnih semen ali pa čokolado iz konopljine moke. Tukaj je še morje čokoladnih bombonov, lizik in drugih oblik čokolade, ki kar kličejo, da bi jih vzel s seboj domov, in včasih je izbira res težka.

Vodič v muzeju nam je ob slovesu zaupal, da je največji hit med eksotičnimi čokoladami trenutno tista, ki vsebuje dodatek prašičje krvi, a je žal ni bilo na voljo za pokušino. Zato pa se je tik pred odhodom na avtobus pojavil sam herr Zotter, tisti slaščičar, ki se je leta 2006 odločil, da bo delal svojo čokolado, ki bo najboljša na svetu, in nam namenil prijazen pozdrav. Brez težav smo obljubili, da se še kdaj vrnemo, in polni antioksidantov odbrzeli proti domu.

Za sodelovanje pri nastanjanju prispevka se zahvaljujemo trgovini KALČEK.

Ne spreglejte