Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
13.45

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Barilla

Foto: Barilla

Natisni članek

testenine Barilla advertorial

Četrtek, 25. 10. 2018, 13.45

2 meseca, 1 teden

Kako prepoznati kakovostne testenine?

Vsebino omogoča Barilla

Foto: Barilla

Ko pomislimo na dobro italijansko kuhinjo, se nam pred očmi nedvomno najprej prikaže slasten krožnik testenin, ki prav 25. oktobra obeležujejo mednarodni dan. Kdaj se je pravzaprav začela ta kulinarična tradicija, ki se je razširila po vsem svetu? Mi smo pogledali v zgodovino in zaodrje največjega italijanskega velikana v proizvodnji testenin.

Barilla | Foto:

Ko je Pietro Barilla leta 1877 v Parmi odprl majhno lokalno prodajalno kruha in testenin, najbrž ni vedel, da bo sicer majhen italijanski kraj postal svetovna prestolnica testenin. Danes uspešno podjetje vodi že četrta generacija družine Barilla, in čeprav se je njihovo družinsko podjetje v 140 letih širilo in danes izvaža v več kot sto držav, njihovo poslanstvo ostaja nespremenjeno: Dajmo ljudem hrano, ki bi jo dali svojim otrokom.

Barilla 1936 | Foto:

Vstopite v svet Barille in se prepričajte o kakovosti ter zavezi za skrb za okolje.

Zakaj je Barilla sinonim italijanske kakovosti

Barilla je blagovna znamka, ki se je v vseh teh letih zasidrala v srca potrošnikov in prek njih zgradila posebno vez zaupanja, ki je nastala na podlagi trdnega dela in upoštevanja visokih standardov kakovosti. To pomeni, da so vsi njihovi standardi na najvišji ravni: od izdelkov, ki so okusni, prehransko uravnoteženi in varni, pa do drugih področij poslovanja, kot so nadzor nad oskrbovalno verigo, upravljanje zaposlenih in komuniciranje z ljudmi.

Barilla je v vseh teh letih ostala družinsko podjetje, kar močno vpliva na pripadnost in ne nazadnje na ohranjanje tiste tradicionalne kakovosti, ki so jo spoznali že prvi kupci Pietra Barille – pristni okusi, ki vas povezujejo z domačnostjo.

Etika že od vsega začetka zaseda zelo pomembno mesto v celotnem poslovanju podjetja. Ohranjanje dostojanstva in predvsem poštenega poslovanja, brez nepoštenih in vprašljivih bližnjic, je temelj, na katerem rastejo in prek katerega ostajajo na vrhu najbolj prepoznavnih testenin na svetu.

Barilla | Foto:

Glavna tri vodila podjetja Barilla:

varnost hrane (food safety),
kakovost živil (food quality),
skrb za okolje (environmental footprint)

barilla | Foto: Trajnostna usmeritev: Dobro zate, dobro za planet

Dobro zate, dobro za planet pomeni, da mora biti vse, kar delamo, dobro za ljudi in hkrati tudi za okolje. Ker živimo na planetu, kjer so velika prehrambna neravnotežja, so začutili dolžnost, da poslujejo skladno s smernicami za odgovorno ravnanje na področju živil, prehrane in trajnostnega modela življenja.

Prav s tem namenom so pred leti ustanovili Center za hrano in nutricionistiko, kjer strokovnjaki s svojim raziskovalnim delom stalno spodbujajo, da podjetje nazorno sledi svojemu poslanstvu.

 

Preverite, kateri so paradni izdelki Barilla.

Edinstven okus, ki ostaja zvest tradiciji

Prav zaradi svojih temeljnih načel, ki ostajajo zvesta močni tradiciji, so okusi testenin Barilla neprecenljivi. S svojimi izdelki želijo tako zagotavljati raznolike in prehransko uravnotežene obroke v skladu s tradicijo in z mediteransko dieto, ki spodbujajo zdrav življenjski stil.

Podjetje Barilla je vseskozi v koraku s časom in predstavlja glavno zvezdo med testeninami.  | Foto: Podjetje Barilla je vseskozi v koraku s časom in predstavlja glavno zvezdo med testeninami.

Tradicija z roko v roki s sodobnimi trendi

Od leta 2010 so preoblikovali recepte kar 219 izdelkov. Izboljšali so njihovo hranilno vrednost z zmanjšanjem vsebnosti sladkorja, nasičenih maščob, maščob in soli. Največja vsebnost nasičenih maščob, ki jo lahko vsebuje kateri koli izdelek, je 33 %.

"Največji izziv našega podjetja je zmožnost nenehnih izboljšav. Menimo, da imamo odgovornost, da naše znanje in vrednote predamo naslednjim generacijam. Trajnostni razvoj je nujen za našo prihodnost in za prihodnost naših otrok." (Lastnika podjetja Guido, Luca in Paolo Barilla)

Solastnik Barille prisega na "manj je več" in preprosto pripravo

Paolo Barilla | Foto: Paolo Barilla Paolo, ki je eden od treh lastnikov podjetja, je pred kratkim v nekem intervjuju novinarju zaupal, da verjetno poje dvakrat več testenin kot povprečen Italijan.

"Najraje imam špagete ali lazanjo, obožujem paradižnikovo omako ali preprosto belo omako s česnom in olivnim oljem," je še povedal 57-letni Paolo, nekdanji tekmovalec formule ena. Vsem, ki si želijo uživati v testeninah kot pravi Italijani, svetuje, naj uporabljajo najkakovostnejše sestavine in "ne pozabite – manj je več, preprosti recepti so najboljši".

Po podatkih mednarodne organizacije za testenine vsak Italijan na leto poje kar 26 kilogramov testenin.

Po 140 letih uspešne poslovne poti se zgodba z najslavnejšimi testeninami na svetu nadaljuje z zavedanjem o trajnostnem razvoju, prihodnosti kakovostne hrane, ki jo bodo lahko uživali tudi naši otroci.

Testnine Barilla: dve preprosti sestavini

Barilla | Foto: Čeprav je podjetje Barilla že tako dolgo specializirano za izdelavo vrhunskih testenin, jih še vedno iz dneva v dan izboljšujejo.

Razlogov, da so njihove testenine tako dobre, je veliko. Njihova proizvodna metoda temelji na treh stebrih kakovosti: izhodišče je najboljši zdrob, in sicer iz pšenice Durum. Njihov cilj je dovršena oblika, postopek pa jim zagotavlja vrhunski izdelek.

#Mletje

Z mletjem pšenice Durum pridobijo zdrob Durum. Izberejo pravilno dimenzijo zrnc, ki jih z dodajanjem vode spremenijo v homogeno testo.

#Oblikovanje

Barilla | Foto: Z ekstrudiranjem oziroma iztiskanjem testo pridobi pravo obliko. Ko je testo iztisnjeno, se kmalu spremeni v prave testenine. Čas je za vlečenje.

Pri testeninah je oblika bistvena. Vsak nastavek za oblikovanje testenin je rezultat dizajna, ustvarjalnosti in poznavanja surovine.

Od tega sta odvisni čvrstost in sposobnost testenin, da se oprimejo omak.

#Izdelek

Tik pred koncem testeninam dodajo vodo in jo nato spet odvzamejo. Po iztiskanju skozi nastavke sledita rezanje in sušenje. Zdaj so testenine pripravljene na hlajenje, pakiranje in potovanje na našo mizo.

Recepti, ki nas vedno navdušijo

Svedri Barilla z gorgonzolo, na kocke narezano hruško in orehi:

Vegetarijanska lazanja:

Rezanci Barilla s slanino in gobami:

 

Tradicionalna pojedina za maratonce

testeninka Barilla | Foto: Tudi testenine praznujejo svoj svetovni dan. S slastnim kosilom iz testenin Barilla se jim lahko poklonimo 25. oktobra, ko je svetovni dan testenin.

Barilla pa se bo na čisto svoj način poklonila vsem tekačem, ki tako kot italijansko podjetje s svojo vztrajnostjo dokazujejo, da je mogoče z veliko voljo doseči neverjetne rezultate.

Pred 28. Ljubljanskim maratonom, ki bo 28. oktobra, se bodo vsi udeleženci lahko okrepčali na tradicionalni "testeninki Barilla Dober tek". Ob predložitvi bona bodo tekači dobili slastno porcijo testenin v soboto, 27. oktobra, med 13. in 20. uro na Gospodarskem razstavišču v Stekleni dvorani.

Barilla bo tekačem ponudila štiri tisoč obrokov, kar je 700 ton testenin z 900 litri različnih omak.

Ne spreglejte