Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2013,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

šampanjec

Četrtek, 22. 8. 2013, 11.28

8 let

Iz črnega v bel šampanjec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V vinoslovju je kar nekaj izrazov, ki bi jih morali poznati povprečno razgledani vinoljubci. Eden takih je blanc de noirs.

Blanc de noirs v francoščini pomeni belo iz črnega, označuje pa šampanjce, ki so pridelani izključno iz rdečega grozdja. Še bolj natančno iz modrega pinota in pinota meunier, ki sta edini dve rdeči sorti grozdja, dovoljeni v Šampanji. Šampanjci blanc de noir so lahko bodisi le iz ene od teh sort ali pa so kombinacija obeh. Največ pa jih je kar le iz modrega pinota. Tudi sicer je v šampanjcu kombinacija rdečih in belih sort, največkrat prav modrega pinota in chardonnaya, le v primerih ko gre za t. i. šampanjec blanc de blancs, ki je narejen le iz belih sort oziroma le iz chardonnaya. V Šampanji je sicer kar 75 odstotkov vseh vinogradov zasajenih z rdečimi sortami grozdja, za šampanjce blanc de noirs pa uporabljajo grozdje iz južnega dela pokrajine.

Tehnologija pridelave se ne razlikuje od pridelave navadnih šampanjcev, le da takoj po stiskanju odstranijo lupine grozdja, da te soka ne obarvajo rdeče. Kljub temu blanc de noirs nikoli niso popolnoma bela vina, temveč so lahko vse od rahlo roza barve, rumenkaste do barve marelic.

Za nastanek šampanjcev blanc de noirs naj bi bila sredi šestdesetih let kriva legendarna Lilly Bollinger, žena takratnega lastnika znane šampanjske hiše Bollinger. Leta 1969 so naredili prvi šampanjec blanc de noirs in ga poimenovali Vieilles Vignes Françaises. Kmalu je to postal eden najbolj kultnih šampanjcev na svetu. Tudi zato, ker ga pridelujejo v izjemno omejenih serijah, iz le pol hektara velikih vinogradov Clos St-Jacques in Chaudes Terres v kraju Aÿ. Zgodba o nastanku trdi, da sta bila ta dva vinograda in še eden blizu kraja Bouzy edini, ki so v začetku 20. stoletja preživeli napad trtne uši, ker so bili zasajeni s tradicionalnimi francoskimi sortami in tudi obdelovani na tradicionalen način (slednjega je uš pred nekaj leti vendarle pokončala). Šampanjec so poimenovali vieilles vignes françaises, stare francoske trte. Odvisno od letine ta šampanjec stisnejo povprečno le dva- do trikrat v desetletju, v seriji okoli 2000 steklenic. Trenutno je na tržišču šampanjec letnik 2004, s ceno okoli 500 evrov za steklenico.

Seveda pa so na trgu tudi cenejši blanc de noirs. Tovrstna peneča vina so zelo popularna v Kaliforniji in Južni Afriki, ki v nižjih cenovnih razredih uspešno konkurirata tovrstnim francoskim šampanjcem.

Serge Mathieu Blanc de Noirs Klet Serge Mathieu leži v vasi Avirey-Lingey, ki je ena najmanjših vinorodnih vasic v regiji Aube. Družinska tradicija vinogradništva sega v 18. stoletje, sedaj kleti vodi že sedma generacija, ki ostaja zvesta tradicionalni klasični oz. šampanjski metodi, saj je le to ključ do uspeha. Do sredine 20. stoletja so grozdje prodajali drugim kletem, šele po letu 1970 so napolnili prve steklenice šampanjca. Od prve polnitve, ko so napolnili le 5000 steklenic, se jim je proizvodnja povečala kar osemkrat, saj zdaj letno pridelajo 40.000 steklenic, od tega 5 različnih tipov šampanjcev.

Blanc de Noirs je pridelan le iz modrega pinota, a ker sok ni bil v stiku s kožico, je svetlo rumene barve. Drobni mehurčki, ki potujejo v verigah, naredijo ta šampanjec še bolj privlačen. Arome so zelo kompleksne, prevladujejo arome jabolk in hrušk, vse to pa lepo dopolni aroma kruhove skorje in citrusi v ozadju. V ustih pa nas navduši s svežino, drobnimi mehurčki in lepo sadnostjo. Da vas dokončno prepriča, pa sta tu še lep in dolg zaključek ter izjemno razmerje med ceno in kakovostjo.

Odlično se bo podal k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice ter surovi škampovi repki ali pa si ga preprosto privoščite namesto sladice v teh zadnjih poletnih večerih.

Sorta: modri pinot Stopnja alkohola: 12,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 31,50 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte