Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
11.57

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča HOFER trgovina d.o.o.

Foto: Thinkstock.

Natisni članek

Hofer december vino hrana advertorial

Torek, 19. 12. 2017, 11.57

2 meseca, 2 tedna

December: čas za dobro hrano in dobro vino

Vsebino omogoča HOFER trgovina d.o.o.

Foto: Thinkstock.

Praznični december je idealen čas za druženje s prijatelji in znanci. Dobra hrana, dobro vino in najboljša družba na svetu: sliši se kot zmagovalna kombinacija za popoln večer.

Tega se zavedajo tudi pri HOFER-ju – za vas so pripravili koristne vsebine, nasvete in trike, s katerimi boste že ob naslednji priložnosti v vlogi organizatorja navdušili zbrano družbo.

Domača degustacija ni le odlična priložnost, da se ob kozarcu dobrega vina spet srečate s starimi prijatelji. Je veliko več kot to. Pravijo namreč, da svet vin zares odkrijete šele takrat, ko začnete vina med seboj tudi primerjati. | Foto: Domača degustacija ni le odlična priložnost, da se ob kozarcu dobrega vina spet srečate s starimi prijatelji. Je veliko več kot to. Pravijo namreč, da svet vin zares odkrijete šele takrat, ko začnete vina med seboj tudi primerjati.

V dobri družbi z Gašperjem Čarmanom

HOFER verjame, da je najboljše vino tisto, ki ga uživamo v dobri družbi. V sodelovanju s priznanim slovenskim enologom in lastnikom blagovne znamke eVino Gašperjem Čarmanom so zato pripravili sklop koristnih vsebin, nasvetov in trikov, s pomočjo katerih boste ob naslednji priložnosti kot pravi domači sommelier navdušili svoje prijatelje.


1. Kako pripraviti svojo prvo degustacijo vin?

V nasprotju s splošnim prepričanjem degustiranje vin ni rezervirano le za največje vinske strokovnjake, temveč je primerno tudi za nadobudne začetnike. Morda so zadnji celo v prednosti, saj bodo lahko z domačo degustacijo odkrili svet najrazličnejših vin, jih primerjali in med njimi našli svojo novo najljubšo vinsko sorto.

Več o organizaciji in načrtovanju dogodka si preberite na tej povezavi. V splošnem pa velja naslednje.

1. Priskrbite vse potrebno

Čeprav ni enotnega pravila, priporočamo, da število ljudi omejite na od pet do deset gostov. V manjših, intimnejših družbah so ljudje bolj sproščeni, bolj preprosto pa je tudi načrtovanje dogodka. Količina potrebnega vina se od družbe do družbe razlikuje, na splošno priporočamo od pol do enega litra vina na osebo.

Za vsakega udeleženca pripravite vsaj enega, idealno pa dva ali več kozarcev, da omogočite hkratno preizkušanje različnih sort, vsakemu ponudite tudi kozarec vode. Ker si marsikdo želi preizkušati vina povsem brez skrbi glede alkohola, pripravite tudi posodice, kamor lahko gostje izpljunejo oziroma odlijejo odvečno vino.

Foto: Thinkstock
 | Foto: Foto: Thinkstock

2. Pripravite preprost prigrizek

To seveda ne pomeni, da morate več ur preživeti za štedilnikom. Gosti vedo, da so prišli na degustacijo vin, ne na večerjo.

K različnim vinom se podajo različni prigrizki:

  • temna čokolada (cabernet & merlot),
  • suho ali sveže sadje (rosé, penina),
  • soljeni oreščki (penina),
  • raznovrstni siri (chardonnay, cabernet sauvignon),
  • olive (merlot).

Ideje za praznične večerje lahko črpate tudi iz HOFER-jeve kulinarične zakladnice.

HOFER | Foto:

3. Izberite tematiko degustacije

Boste preizkušali vina iste sorte ali različna vina iz iste regije? Dogovorite se lahko tudi, da vsak gost prinese steklenico po svoji izbiri.

Zadnje lahko še dodatno popestrite in gostom naročite, da izbrane steklenice zavijejo v ovojni papir. Vsako označite z unikatno črko in že ste pripravljeni na slepi test. Boste uganili, v kateri steklenici se na primer skriva cabernet, v kateri pa merlot?

4. Primerna ohladitev

Ne glede na izbrano tematiko pa ne pozabite: pred degustacijo je treba vina primerno ohladiti. Tu velja pravilo, da rdeče vino servirate pri temperaturi med 16 in 18 stopinjami Celzija, belo med 10 in 12 stopinjami Celzija, peneče vino pa med 4 in 6 stopinjami Celzija.

Preberite tudi - v čem se razlikujeta belo in rdečo vino?

 


2. Katero vino izbrati?

Kot večkrat nagrajeni sommelier je Gašper Čarman nedvomno eden najbolj priznanih strokovnjakov za vino v Sloveniji. Ker verjame, da pivec vina pričakuje več kot samo kakovost, si je s svojo linijo vin Gašper zadal kupcu ponuditi okusno vino s premišljenim videzom - po prijazni ceni.

Odkrijte ponudbo izbranih vin Gašper.

Hofer | Foto:


Naš izbor Hofer | Foto:

ROSÉ, GAŠPER

S harmonijo arom jagode, rdečega ribeza, brusnice in rdeče češnje ter nežno rožnato barvo rosé prepriča še tako zahtevnega pivca. Prijetno ohlajen je s svojo poletno svežino kot nalašč za serviranje v kombinaciji z jagodami ali lahkimi zelenjavnimi jedmi.

Temperatura serviranja: 8‒10 stopinj Celzija

 

Priporočene jedi: jagode, lahkotne zelenjavne jedi

 

Pridelava: Gašper Čarman je idealno podnebje za svoje vino našel v idilični pokrajini Goriških Brd, znani po strmih vinorodnih gričih, kjer je tudi Vinska klet Goriška brda. V sodelovanju s tamkajšnjim enologom Darinkom Ribolico je ustvaril prefinjeno linijo vin Gašper, ki jo zaznamuje močen pečat Goriških brd.


3. Kako degustirati vino?

Vina Gašper | Foto:

Še preden pa se lotite načrtovanja dogodka, morate dobro razumeti tudi postopek degustiranja. Pri tem vas zanima veliko več kot samo to, ali vam je vino všeč ali ne – spoznati želite tudi njegovo aromo, barvo in teksturo. V grobem ocenjujete tri glavne značilnosti: videz, vonj in okus vina.

1. Kozarec si dobro oglejte

Kozarec najprej nagnite nežno navzdol, si vino dobro oglejte in mu poskusite pripisati določen odtenek barve. Lahko je na primer rubinaste, vijoličaste, rjave, opečnate, slamnate, zlate ali celo jantarne barve. Barvo je lažje določiti, ko držite kozarec pred enobarvnim ozadjem, hkrati pa tako lažje presodite tudi bistrost oziroma motnost vina.

2. Poskusite določiti vonj vina

Z vrtenjem ste vino dobro prezračili, za sproščanje arom pa je pomembno tudi, da je vino servirano pri ustrezni temperaturi (servirno temperaturo vin Gašper si lahko ogledate na podstrani posameznega vina).

3. Naredite manjši požirek

Čas je, da vino končno tudi okusite. Naredite manjši požirek, ga za nekaj trenutkov zadržite v ustih ter dobro premešajte, da vino jezik objame z vseh strani. Le tako lahko vino povsem okusite, saj so receptorji za različne okuse na različnih delih jezika.

4. Ugotovitve si zapisujte

V vseh korakih svoje ugotovite sproti zapisujte. Poleg opažanj se osredotočite na to, kaj vam je bilo pri dotičnem vinu všeč in kaj ne. Več različnih vin ko boste preizkusili, lažje boste spoznavali, katera sorta vam najbolj ustreza.

Več o degustiranju vina si preberite na tej povezavi.


 4. Kako varno odpreti steklenico penečega vina?

Hofer - v dobri družbi | Foto:

Čeprav imata glasen pok in leteči zamašek svoj čar, obstaja še en način odpiranja steklenice penečega vina, ki je bolj varen in eleganten.

Odpiranje steklenice penečega vina ali šampanjca se bistveno razlikuje od odpiranja običajne steklenice vina. Odpiranje penine z odpiračem je lahko zaradi pritiska v steklenici zelo nevarno. Preden se lotite odpiranja steklenice, jo nekaj ur pustite v hladilniku ali vedru, napolnjenem z vodo in ledom, da se dodobra ohladi. Pazite tudi, da steklenice pred odpiranjem ne stresate.

  1. Z eno roko držite steklenico na dnu, z drugo pa jo čvrsto primite za vrat.
  2. Z vratu odstranite folijo, pod katero se skriva žičnata kapica.
  3. S palcem ves čas pritiskajte na zamašek, s šestimi polovičnimi obrati pa sprostite žičnato kapico, a je ne odstranite z zamaška.
  4. Steklenico držite približno pod kotom 45 stopinj in začnite vrteti. Pogosto zmotno mišljenje je, da v tem koraku vrtite zamašek. Roko, ki drži zamašek, le trdno držite pri miru, z drugo roko pa vrtite steklenico.
  5. Vrtite počasi, dokler karbonizacija ne potisne zamaška iz steklenice in mehurčki značilno zašumijo.
  6. Ostane vam le še najlepši del – uživanje ob kozarcu penine v dobri družbi!

Hofer - v dobri družbi | Foto:

Več o varnem odpiranju steklenic si preberite na tej povezavi.


Vina Gašer lahko tudi v živo spoznate na kateri izmed degustacij.

DEGUSTACIJE

Vabimo vas, da vina Gašper spoznate v živo in jih poskusite na prihajajoči degustaciji v izbrani HOFER poslovalnici.

22.12.2017 in 23.12.2017

Kranj Primskovo

 

Hofer - v dobri družbi | Foto:

Gašper Čarman | Foto:

GAŠPER ČARMAN

Gašper Čarman se je z gostinstvom spoznal že v otroštvu, ko je v prostem času starim staršem pomagal v družinski gostilni Pri Danilu v Retečah pri Škofji Loki. Gostilno so pozneje prevzeli njegovi starši, ki so domačim jedem dodali sodobni pridih, hkrati pa gostom ponudili tudi izvrstno vinsko karto.

Bolj kot hrana je Gašperja namreč veselilo vino, zato je že pri rosnih 19 letih opravil prvi tečaj za sommelierja, svojo pot pa nadaljeval na priznani londonski šoli WSET.

Leta 2015 je že drugič slavil kot najboljši slovenski sommelier, Slovenijo pa zastopal tudi na svetovnih prvenstvih sommelierjev v Argentini in na Japonskem. 

 

Ne spreglejte