Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 2. 2016,
14.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ocenili smo vino sok

Četrtek, 18. 2. 2016, 14.26

6 let, 6 mesecev

Bodo vino v restavracijah izpodrinili sokovi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljše restavracije na svetu ob hrani vse pogosteje ponujajo eksotične naravne sokove.

Kombiniranje vina in hrane velja za ultimativno znanje, ki ga lahko usvojite kot ljubitelj vina. A zdaj se pojavlja nov trend, ki bi znanje parjenja vina in hrane lahko postavil v drugi plan.

V najboljših svetovnih restavracijah ne ponujajo le kombinacij hrane in vina, temveč tudi hrane in naravnih sokov. Koncept parjenja hrane in sokov je zasnoval danski mojster Rene Redzepi v svoji köbenhavnski restavraciji Noma. Čeprav se sliši nenavadno, da bi hrano ene najboljših restavracij na svetu poplaknili s sokom, so v Nomi ta koncept razvili do perfekcije. Tako lahko z dvema Michelinovima zvezdicama nagrajeno hrano kombinirate s sokom iz kumar in sirotke ali jabolčnim sokom z borovo esenco.

A photo posted by @sucepoo on

Večerja ob soku, čaju ali kefirju Pri naravnih sokovih restavracije eksperimentirajo na podoben način kot pri hrani. Prav nič nenavadne niso kombinacije čebulnega soka z endivijo in ribjim prahom. V novi generaciji nealkoholnih pijač preizkušajo različne oblike fermentacije, infuzij zelišč, eksotičnih arom, ki v kozarcu pričarajo kompleksen okus, prav tako kot ima kompleksen okus vrhunsko vino. Poleg sokov kot možnost popolnih kombinacij s hrano ponujajo še čaje in različne vrste mleka. Prav nič nenavadnega ni, da recimo jagnje z algami in meto postrežejo s čajem oolang ter toplim jabolčnim sokom z brinjem in oljem slivovih pešk. Ali pa k torti primaknejo šipkov kefir.

Tako kot kečap in majoneza ne spadata h kuhanemu krompirju, pač pa v hot dog, tako je tudi z vinom ali sokom: vse je v dopolnjevanju okusov, pa naj bo v kozarcu vino, pivo, sok ali grappa. V končni fazi pa je od gosta odvisno, ali bo ob hrani srkal eksotičen sok ali vrhunsko vino.

Nonino Prosecco barrique 0.35l

Majhno podjetje Nonino je eden najbolj znanih italijanskih proizvajalcev žganja. Nosi priimek družine, ki vodi to destilarno v mestecu Percoto blizu Vidma.

Zgodba družine Nonino je zgodba o letih trdega dela in rasti, zgodba o družini, ki dela na dolgi rok in vedno stremi k najvišji kakovosti. Za svoje dosežke in novosti so prejeli že več nagrad. Leta 1973 so prvi začeli komercialno proizvodnjo grappe iz ene same sorte, in sicer iz pikolita. Nedavno tega pa je prav to grappo Robert Parker nagradil s sto točkami, kar je izjemen dosežek.

Za grappo iz sorte prosecco začnejo tropine grozdja obdelovati, še ko so sveže in mehke. Barva je zlato-oranžna, kar je posledica staranja v različnih hrastovih barrique sodih. Prav to ji da tudi značilen vonj ter okus. Ta grappa je mehka in sadna, arome spominjajo na mandlje in zelena jabolka, ki se v ustih prelijejo v aromo vanilje in čokolade.

Grappa za vse okuse in razpoloženja.

Sorta: prosecco Stopnja alkohola: 41,00 % Cena: 21,50 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte