SiolNET. Trendi Glasba
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

O plagiatorstvu Led Zeppelin bo odločala porota

0,53

termometer

O plagiatorstvu Led Zeppelin bo odločala porota
Foto: Reuters

Sodišče v Los Angelesu je določilo, da so podobnosti med skladbama Taurus in Stairway to Heaven dovolj očitne, da gre primer na sodišče.

Robert Plant in Jimmy Page gresta zaradi skladbe Stairway to Heaven na sodišče. Robert Plant in Jimmy Page gresta zaradi skladbe Stairway to Heaven na sodišče. Foto: Reuters

Pred dvema letoma je družina pokojnega kitarista skupine Spirit in avtorja skladbe Taurus, Randyja Wolfa, vložila tožbo proti skupini Led Zeppelin. Družina trdi, da sta pevec Robert Plant in kitarist Jimmy Page "ukradla" uvodne akorde skladbe Spirit in jih uporabila v skladbi Stairway to Heaven.

Losangeleško sodišče je zdaj ugotovilo, da je med skladbama dovolj podobnosti, da o tem lahko presoja porota. Sojenje Plantu in Pageu se bo začelo 10. maja.

Zaporedje akordov je klišejsko

Tožbo je v imenu družine Randyja Wolfa vložil Michael Skidmore, ki meni, da je Page navdih za Stairway to Heaven dobil med letoma 1968 in 1969, ko sta bili skupini Spirit in Led Zeppelin skupaj na turneji.

Obramba trdi, da je bil Wolfe ni upravičen do avtorskih pravic, saj je bil najeti skladatelj, zaporedje akordov na začetku pa naj bi bilo tako klišejsko, da si ne zasluži zaščite iz naslova avtorskih pravic. Sodnik se s tem ne strinja, zato bo o podobnostih odločala porota, tožeča stranka pa bo na podlagi pogodbe, ki jo je Wolfe podpisal leta 1967, lahko dobila samo polovico morebitne odškodnine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin