Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2013,
15.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tin Vodopivec

Torek, 3. 9. 2013, 15.01

8 let

"Ta stand up je povsod"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Zdi se mi, da je stand up komedija povsod. Zdaj so vsi stand up komiki. Zakaj je v Sloveniji to zdaj tako priljubljeno?" so le nekateri komentarji, ki jih v zadnjem času slišimo zelo pogosto.

Res je, stand up komedija trenutno v Sloveniji doživlja svoj razcvet, vendar še zdaleč nismo edini. Enako se trenutno dogaja tudi na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni, Makedoniji, na Poljskem, Madžarskem, Češkem in praktično povsod po svetu. Dogaja se nam to, kar se je v ZDA dogajalo ob koncu 70. letih, ko se je pojavila nova generacija komikov na čelu z Georgeem Carlinom, Richardom Pryorjem in takrat še rosno mladim Seinfeldom, ki so bili v primerjavi s svojimi predhodniki hitrejši, bolj ostri in stand up naredili "kul". Bum se je nato v Ameriki nadaljeval še vse desetletje, ko je bil stand up povsod – klubov komedije je bilo več kot kavarn, komiki so nastopali tudi v TV-oddajah in filmih ter dobivali svoje serije. Dokler ni v 90. letih ta balonček počil.

Ker so bili klubi komedije praktično na vsakem vogalu, komiki pa so namesto na odru nastopali kar na zabojčkih za pivo, je postajalo vse težje in težje vzdrževati dober program in ponudba je začela presegati povpraševanje. To, da so bili komiki vsepovsod, je seveda pomenilo, da so bili tudi slabi komiki vsepovsod. Vse skupaj se je začelo sesuvati. Klubi so se zaprli, oddaje so odpovedali in kazalo je že, da bo stand up komedija izumrla.

A pravijo, da vse stvari v življenju delujejo po načelu nihala. Najprej se to zaniha v eno smer, nato v drugo. Tudi stand up je takrat doživel sunek v nasprotno smer in na krilih neizmerne energije Georgea Carlina, ki je leto za letom ustvarjal nove šale in nove šove, TV-serije Seinfeld in vzhajajoče zvezde Chrisa Rocka si je opomogel in se zasidral v ameriškem prostoru. S pojavom spleta je vse skupaj doseglo novo dimenzijo in kar naenkrat so nam z enim klikom na voljo praktično vsi komiki na svetu. In prav splet je najverjetneje eden izmed glavnih vzrokov, da je stand up dosegel tudi naše kraje. Pred tem je bil namreč edini način, da si prišel v stik s stand up komedijo ta, da si šel v ZDA in tam kupil VHS-kaseto.

Kam nas bo ta bum komedije v našem okolju pripeljal, še ni jasno, a včasih preprosto moraš iti tja, da lahko prideš nazaj.

Ne spreglejte