Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2007,
20.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 20.02

8 let, 5 mesecev

RIAA je ustrelila še enega kozla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Združenju ameriške diskografske industrije menijo, da ste pirat, tudi če si na trdem disku samo zase naredite varnostno kopijo CD-ja, ki ste ga kupili.

Zadeva pa sploh ni več smešna, saj je Združenju ameriške diskografske industrije (RIAA) to trditev dokazalo tudi na sodišču v tožbi zoper zakonca Jeffreyja in Pamelo Howell, ki so ju osumili, da sta posredovala datoteke mp3 preko mreže KaZaA. Zakonca sta se branila, da sta vse datoteke imela izključno za osebno rabo. Iz tega spora je nazadnje nastala globalna dilema, ali ima kupec CD-ja sploh pravico narediti kopijo le-tega na trdi disk računalnika ali na kak drug prenosni predvajalnik s trdim diskom.

Jennifer Pariser, glavna svetovalka pri RIAA je dejala, da kupec CD-ja te pravice nima. Svojo trditev pa je še "podkrepila" z naslednjimi besedami: "Če posameznik naredi kopijo skladbe zase, lahko rečemo, da je skladbo ukradel. Narediti 'kopijo' pesmi je samo fin izgovor, pri katerem si lahko rečeš: 'Ukradel sem samo eno kopijo'."

Kaj je s tem mislila svetovalka, presodite sami. Definitivno pa RIAA s takšnimi potezami ter spretnim in nikomur povsem razumljivim besedičenjem, ki je kombinacija avtorskega in kriminalnega prava, pri kupcih vzbuja občutek krivde in manjša njihovo zaupanje v založbe in v njihov glavni posel - to je prodajo CD-jev.

Ne spreglejte