Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
19.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino SiOL TV Ben Affleck Misija Argo

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 19.11

6 let, 6 mesecev

Misija Argo (Argo)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Novo v videoteki DKino na SiOL TV! Napet in duhovit politični triler Bena Afflecka, ki obuja eno najdrznejših operacij v zgodovini CIE. Prejemnik treh oskarjev, tudi za najboljši film leta!

ZDA/2012/120 min.
Režija: Ben Affleck
Igrajo: Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Tate Donovan, Clea DuVall, Rory Cochrane, Scoot McNairy, Cristopher Denham
Žanr: Zgodovinski dramatičen triler
Ocena IMDb: 7,8/10

 Jeseni 1979 je iranska islamska revolucija, ki je na začetku leta zrušila monarhijo, dosegla vrhunec. Gnev množice se je po zrušitvi režima preusmeril k njegovim zahodnim zaveznikom in tako so nasilni demonstranti 4. novembra vdrli na ameriško ambasado v Teheranu ter zajeli 52 talcev. Med kaosom, ki je spremljal vdor na ozemlje ambasade, se je šesterici tam zaposlenih Američanov uspelo izmuzniti in se zateči na dom kanadskega ambasadorja.

Ameriške oblasti so vedele, da ubežnikom v primeru prijetja grozi javni linč in najverjetneje smrt, zato so se odločile sprejeti tvegani načrt agenta CIE Tonyja Mendeza. Ta je predlagal tajno operacijo, s pomočjo katere naj bi šesterico pretihotapili iz države pod pretvezo, da gre za hollywoodsko filmsko ekipo. Zgodba je tako neverjetna, da se lahko pripeti le v filmu. A vendar …

Oskarji: najboljši film, najboljši prirejeni scenarij (Chris Terrio) in najboljša filmska montaža.

Nominacije za oskarja: najboljši igralec v stranski vlogi (Alan Arkin), izvirna filmska glasba (Alexandre Desplat), montaža zvoka in obdelava zvoka.

 "Misija Argo je film, ki napete značilnosti političnega trilerja uspešno združuje s komedijo – celo v trenutkih, ko si gledalec najbolj zagreto grize nohte. /…/ Brez obremenjenosti z vedno prisotnim iskanjem pretiranega ameriškega patriotizma je lahko Misija Argo nezatežen filmski posladek, obenem pa tudi dokaz Affleckove vedno bolj cvetoče virtuoznosti. 5/5" Lucija Šuštar, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Misija Argo.)

Zanimivosti:

 | Foto:

• Z oskarjem nagrajen scenarij Chrisa Terria je nastal na podlagi izbranih poglavij iz knjige The Master of Disguise Antonia J. Mendeza in članka The Great Escape Joshuaha Bearmana v reviji Wired Magazine.

Misija Argo je prvi film po Usodni nesreči iz leta 2004, ki je prejel oskarja za najboljši film, ne pa tudi za režijo, in prvi film po Šoferju gospodične Daisy iz leta 1989, ki ga je Akademija nagradila z najprestižnejšim kipcem, ne da bi nominirala režiserja.

• Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter, ki je funkcijo predsednika opravljal v času iranske krize, je v intervjuju s Piersom Morganom dejal, da je Misija Argo "odlična drama, ki si je zaslužila oskarja za najboljši film", čeprav bi moral scenarij po Carterjevem mnenju več zaslug za uspeh misije pripisati tedanjemu kanadskemu ambasadorju v Iranu Kenu Taylorju, "pravemu junaku operacije".

• V filmu so kot statisti nastopili sorodniki resničnega Tonyja Mendeza, in sicer kot potniki avtobusa, ki drvi na letališče.

• Chris Terrio si je med pisanjem scenarija predstavljal, da bo glavno vlogo odigral George Clooney, eden od producentov filma.

Napovednik filma:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto ali 200 – DKino

Ne spreglejte