Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2015,
15.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

klimatske naprave

Sreda, 27. 5. 2015, 15.36

6 let, 6 mesecev

Vrste klimatskih naprav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poletje je že skoraj pred vrati, temperature se višajo in kaj kmalu nas bo napadla tista nevzdržna vročica, ob kateri bomo hrepeneli po klimatski napravi.

Do tu vse lepo in prav, v nadaljevanju pa vam bomo predstavili, katere vrste klimatskih naprav poznamo, da bo vaša odločitev ob nakupu lažja in predvsem pravilnejša.

Prenosne klimatske naprave Odlikuje jih prenosljivost in preprosta uporaba. Klimo preprosto priključite v vtičnico, priloženo cev pa lahko speljete kar skozi priprto okno in klima je pripravljena za uporabo. Namenjena je predvsem ohlajevanju manjših prostorov, saj se skozi okensko režo določen del vročega zraka vrne in je zato izkoristek slabši.

Okenske klimatske naprave Takšne klime se uporablja vedno manj, saj je njihova montaža precej nerodna. Napravo je treba namestiti na okensko polico, tako da se polovica te nahaja v notranjem prostoru, drugo polovico pa lahko vidimo na zunanji strani stavbe. Pri tem je običajno treba razrezati tudi okno.

Klimatske naprave brez zunanje enote Uporabljajo se načeloma tam, kjer zaradi takšnih in drugačnih razlogov ni mogoče namestiti zunanje enote. Takšne klime dosegajo zmogljivosti klasičnih klimatskih naprav, saj so izredno tihe in ekonomične, kondenzator pa se hladi kar prek zunanjega zraka. Mogoče jih je namestiti kjerkoli v prostoru, vse, kar potrebujejo za delovanje, pa sta dve luknji, premera približno 160 mm, v zunanji steni.

Split klimatske naprave Split klimatske naprave so najbolj priljubljene v svojem razredu, za njih pa sta značilni velika moč in zmogljivost hlajenja. V osnovi je to zaprt sistem, kjer je zunanja kompresorska enota povezana z notranjo prek bakrenih cevi, po katerih se prenaša hladilno sredstvo. Odlikuje jih ekonomičnost, visok razpon moči in zelo visok energijski izkoristek. Dodatno jih delimo še na stenske, talno-stropne, kasetne in multi-split klime. Pri teh gre za eno zunanjo enoto, ki poganja več notranjih. S tem lahko prihranimo veliko prostora, nižji pa so tudi montažni stroški.

Splošni nasveti Zdaj, ko v grobem poznate glavne značilnosti klimatskih naprav, pa vam lahko podamo še nekaj splošnih nasvetov in dejavnikov, ki jih je ob nakupu vredno upoštevati.

Začnemo lahko kar s hrupnostjo naprave, ki se jo velikokrat spregleda. Na energijski nalepki so označeni decibeli, ki izražajo jakost zvoka. Če številka ne presega 25-30 dB, gre za napravo, ki deluje precej tiho. Naslednja pomembna lastnost klimatskih naprav je moč. Tu je seveda treba upoštevati površino in višino prostora, število sten in oken, v katerem nadstropju se nahajate itd. Načeloma velja, da za prostore do 25 kvadratnih metrov zadostuje 2,5 kW, do 40 kvadratnih metrov 3,5 kW in tako naprej. Paziti je treba tudi na energetsko učinkovitost. Razpon lestvice je med A+++ in D, kjer A+++ uvrščamo med najbolj učinkovite in ekonomične naprave na trgu.

Priporočamo vam nakup inverterske klimatske naprave, saj z uravnavanjem kompresorja v zunanji enoti, glede na potrebe notranje enote, prihranite veliko električne energije.

Ne spreglejte