Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 4. 2016,
9.18

Osveženo pred

2 meseca

VSebino omogoča Knauf Insulation

Foto: Thinkstock, Knauf Insulation

Natisni članek

Knauf Insulation Urbanscape vrtiček na balkonu cvetje urejanje vrtov zalivanje advertorial

Sreda, 20. 4. 2016, 9.18

2 meseca

Urbano vrtičkanje: z zelenimi kockami do razkošnega cvetja

VSebino omogoča Knauf Insulation

Foto: Thinkstock, Knauf Insulation

rože cvetje zalivanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Rastline na vrtu ali v posodah so lahko močnejše in bolj zdrave, če zemlji dodamo naravni dodatek iz vulkanskih kamenin. Dodatek v obliki kock poskrbi za boljšo rast in manjšo potrebo po zalivanju.

Aprila in maja že snujemo načrte za vrtičke in zasaditve v posodah ter koritih. Pripraviti moramo korita, lonce, substrat, gnojila, orodje in literaturo.

Zelene oaze kot idilične podobe malega raja nam omogočajo stik z naravo. Ko načrtujemo zasaditev, moramo upoštevati lego terase oziroma vrta, da bomo posadili rastline, primerne za določeno rastišče.

Ko je skrb za rastline odveč

tulipani rože cvetje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rastline za svojo rast potrebujejo ustrezno rastno podlago, ki omogoča pretok zraka, vode in hranil.

Če nas ob mislih na razkošen vrt skrbi, kako bomo letos organizirali zalivanje in druge opravke, si lahko oddahnemo. Inovativna rešitev podjetja Knauf Insulation vrtičkarjem ponuja preprosto rešitev – naraven dodatek rastni zemlji, ki izboljša strukturo tal in tako olajša skrb za rastline.

Izjemno učinkovit naravni dodatek rastni zemlji so zelene kocke Urbanscape (Green Cubes) iz vulkanskih kamenin, ki so v celoti naravnega izvora, so biorazgradljive in primerne za gojenje različnih rastlin. Priporočajo jih za sajenje posodovk v večja korita, gojenje lončnic, zasipavanje sadilnih jam za drevesa in grmovnice ter za izboljšanje lastnosti tal.

Različne podlage za gojenje: poleg tradicionalnega gojenja v zemlji so dobro uveljavljeni že drugi sistemi gojenja – v šoti, kokosovih vlaknih, kamenih vlaknih, perlitu in drugih materialih kot samostojni rastni medij ali kot dodatek.

Rahljanje in zalivanje s kockami

rože cvetje Urbanscape zelene kocke | Foto:

Vlakna vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo ter jo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša. Posledično je treba manj zalivati, zaradi izboljšanega zračno-vodnega režima tal pa bo rastlina lahko razvila močnejše korenine, s tem pa tudi lepši nadzemni del – večje število poganjkov in socvetij.

VIDEO: Kako uporabiti zelene kocke?

zelene kocke urbanscape knauf | Foto:

 

 

 

 

 

 

Kocke, vmešane v zemljo v razmerju vsaj 1:5 (20 odstotkov kock), bodo zemljo rahljale in hkrati odlično zadrževale vodo, ki jo bo rastlina črpala po potrebi.

Enačba je preprosta: zelene kocke + zemlja + rastline + manj zalivanja = bujna rast. Kocke nam prihranijo čas, rastlinam pa ponujajo najboljše pogoje za rast.

Z uporabo zelenih kock se intervali med zalivanji podaljšajo tudi za do 50 odstotkov.

 

Ne spreglejte