Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oblikovanje

Četrtek, 23. 5. 2013, 10.22

8 let

Pohištvo s spominom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stephanie Odegard je svojo kariero posvetila ohranjanju umetniških in obrtniških znanj iz držav v razvoju. Z njihovo inovativno uporabo se je vpisala na zemljevid sodobnega oblikovanja.

Stephanie Odegard, danes kreativna direktorica in ustanoviteljica istoimenskega oblikovalskega podjetja, se zavzema za promocijo in ohranjanje tradicionalnih umetniških veščin in obrtniškega znanja v državah v razvoju. S tovrstnim znanjem in okoliščinami se je seznanila že leta 1976, ko je na Fidžiju delala kot prostovoljka v okviru ameriške organizacije za prostovoljstvo Peace Corps. Nato je nekaj let delala za Združene narode in Svetovno banko, potem pa ustanovila svoje podjetje, ki se je z inovativnostjo in kakovostjo produktov uspešno vpisalo na sodobni oblikovalski zemljevid.

Odegardova ustvarjalcem v državah razvoja pomaga pri promociji in ohranjanju tradicionalnih obrti, s svojim znanjem s teh področij, ki ga je na različnih koncih sveta pridobivala 15 let, pa se v podjetju posvečajo ustvarjanju ne le tekstilij, temveč tudi pohištva in različnih dodatkov za dom. Ko razvijajo nov oblikovalski koncept, Stephanie najbolj navdihujeta raziskovanje in uporaba starih veščin, ki jih je mogoče vplesti v različne kontekste.

Pri nastajanju produktov podjetje sodeluje z različnimi ustvarjalci iz Nepala, Indije, Tibeta in Italije. Nastajajo sodobni kosi, v katere je vpisano zavedanje o skupnosti iz kraja nastanka izdelka kot tudi znanja, ki so del tistega prostora. Izjemno dekorativni ali popolnoma minimalistični kosi pohištva iz kamna, lesa in drugih materialov ali pa tekstilije, na primer preproge, vedno predstavljajo skrbni preplet različnih kontekstov produkta.

Odegardova je za oblikovanje s filantropično vrednostjo in socialno senzibilnostjo dobila že nekaj priznanj. Leta 2001 ji je organizacija Peace Corps kot nekdanji prostovoljki podarila častno nagrado za promocijo mednarodnega ekonomskega razvoja, utemeljenega v spoštovanju kulturnih različnosti ter za vzpostavljanje modelov zaposlovanja. Osem let pozneje pa ji je ameriško društvo notranjih oblikovalcev (American Society of Interior Designers) podelilo nagrado za družbeno zavedno proizvodnjo preprog.

Ne spreglejte