Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
31. 3. 2016,
11.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

oblikovanje

Četrtek, 31. 3. 2016, 11.53

6 let, 7 mesecev

Od vespe do stola

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Španska oblikovalca iz studia Bel & Bel prisegata na recikliranje. V tem duhu je nastal tudi njun stol, katerega ohišje je nastalo iz legendarnega skuterja.

Zmanjšanje odpadkov in ponovna uporaba so smernice, katerim sta zavezana španska oblikovalca Carles Bel in Jesus Bel, ki mimogrede nista brata. Njuna enaka priimka sta tako zgolj naključje, ne pa tudi edina skupna točka. Delita si namreč pogled na oblikovanje, ki naj bo pri ustvarjanju novih elementov našega vsakdana odgovorno do okolja.

Iz starega v novo, iz odsluženega v ponovno uporabno stvar, ki je morda še tehnološko nadgrajena in prirejena željam uporabnika, to so poglavitne usmeritve studia Bel & Bel.

V španskem studio Bel & Bel, kjer prisegajo na recikliranje, je iz legendarnih italijanskih skuterjev nastala kolekcija stolov (foto: www. belybel.com). | Foto: V španskem studio Bel & Bel, kjer prisegajo na recikliranje, je iz legendarnih italijanskih skuterjev nastala kolekcija stolov (foto: www. belybel.com).

Novo in daljše življenje

Recikliranje, s čimer zavrženim stvarem podaljšujeta tudi dobo trajanja, čeprav v drugi vlogi, pa oblikovalca vidita tudi kot upor porabi in množični proizvodnji, ki smo jima danes priča.

Pozornost tako namenjata izdelkom z dolgim rokom trajanja, ki tako ne zahtevajo novega in novega kupovanja na eni strani ter metanja na odpad na drugi.

Kolekcija stolov Bel & Bel je omejena. Vsak izmed njih je unikaten, tudi oštevilčen (foto: www. belybel.com). | Foto: Kolekcija stolov Bel & Bel je omejena. Vsak izmed njih je unikaten, tudi oštevilčen (foto: www. belybel.com).

Stol s ceste

Tudi stol Bel & Bel je narejen iz originalnih delov legendarnega italijanskega skuterja. Tako je nastal nov predmet na kolesih, ki sicer v tem primeru ne služi kot prevozno sredstvo, temveč se predstavlja v vlogi pisarniškega ali domačega pohištva.

Serija stolov je omejena, vsak izmed njih pa je unikaten in tudi oštevilčen. Zasnova sedeža je ergonomska, oblazinjen del prekriva posnetek usnja, dopolnjujejo pa ga gladko vrteča kolesa, ki ne povzročajo nikakršnega hrupa.

Stoli, ki nagovarjajo tako ljubitelje klasičnih motociklov kot zagovornike reciklaže (foto: www. belybel.com). | Foto: Stoli, ki nagovarjajo tako ljubitelje klasičnih motociklov kot zagovornike reciklaže (foto: www. belybel.com).

Oblikovalca Bel & Bel, ki sta prostor za svoj studio našla v nekdanji  podeželski hiši iz 17. stoletja v Barceloni, s stolom med drugim nagovarjata ljubitelje klasičnih motociklov in zagovornike recikliranja.

Ne spreglejte